Vall d’Hebron rep 2,6 milions d’euros per a la recerca en teràpies avançades

L’objectiu de CERTERA és crear una estructura coordinada de recerca i innovació per accelerar el desenvolupament preclínic i clínic en fases precoces d’aquest tipus de teràpies.

23/01/2024

L'Institut d'Investigació Sanitària Acreditat Institut de Recerca - Hospital Universitari Vall d'Hebron (ISS-IR-HUVH) rebrà 2,6 milions d’euros en els pròxims tres anys després d’haver estat un dels centres seleccionats per l’Instituto de Salud Carlos III per a la creació del consorci estatal CERTERA en teràpies avançades. El projecte, en què col·laboren equips del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), és el tercer de l’Estat que ha rebut més finançament en aquesta convocatòria.

L’objectiu del Consorci Estatal en Xarxa per al Desenvolupament de Medicaments de Teràpies Avançades (CERTERA) és crear una estructura de recerca i innovació que permeti coordinar i amplificar les capacitats i competències de les diferents entitats que hi participin per proporcionar capacitat de desenvolupament i producció amb qualitat farmacèutica de medicaments de teràpia avançada en fases preclíniques i clíniques en fases precoces. A més, permetrà establir aliances estratègiques amb el sector industrial i facilitar la creació d’un ecosistema d’innovació.

En aquest sentit, Vall d’Hebron compta amb dues estructures principals dissenyades per al desenvolupament de teràpies avançades: la Unitat d’Acceleració de Teràpies Avançades del VHIO i les Unitats de Producció de Vectors, tant virals com no virals, del VHIR.

Pel que fa a la Unitat d’Acceleració de Teràpies Avançades del VHIO, es dedica principalment al desenvolupament clínic de teràpies cel·lulars. En destaca la producció de cèl·lules TIL, és a dir, limfòcits del propi pacient que es cultiven i s’activen ex-vivo abans de tornar-se a administrar al pacient amb l’objectiu de millorar la resposta davant el tumor. També són interessants les cèl·lules CAR-T, un tractament que es basa en extreure cèl·lules del sistema immunitari dels pacients, modificar-les genèticament i tornar-les a infondre al pacient. En el cas dels tumors, aquest canvi permet que les cèl·lules modificades ataquin les cèl·lules tumorals.

Les teràpies cel·lulars requereixen l'ús de vectors que permetin introduir el material genètic modificat dins les cèl·lules. La Unitat de Producció de Vectors és una plataforma tecnològica del VHIR i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que s’encarrega de la producció, purificació i caracterització de vectors virals que s’utilitzen per a teràpies gèniques in vivo liderades per institucions públiques i privades de l’àmbit nacional i internacional.

A més, la Unitat de Producció de Vectors no Virals Basats en Nanotecnologia del VHIR, està especialitzada en l’ús de nanopartícules per a la creació de nous vectors. Aquests vectors no virals, si s’utilitzen conjuntament amb els virals, poden ajudar a millorar les teràpies CAR-T i TIL.

Aquesta convocatòria, en què s’han destacat les capacitats i experiència de Vall d’Hebron en el camp dels assaigs clínics i la transferència de tecnologia i coneixement, ajudarà a avançar també en tota la recerca en teràpies avançades que es desenvolupa al Campus.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.