Vall d’Hebron participa en la creació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular d’àmbit estatal

Es tracta d’una tècnica d’alta complexitat: els catèters s’implanten de forma ecoguiada en pacients amb tractaments de llarga durada i/o amb dificultats d’accés venós.

04/11/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha participat en la creació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular d’àmbit estatal presentada avui per la Societat Espanyola d’Infusió i Accés Vascular (SEINAV) i promoguda per l’empresa Becton Dickinson, que desenvolupa aquests dispositius mèdics. La col·locació d’accessos venosos constitueix una de les principals fonts de risc d’infecció per al pacient hospitalari i aquesta norma, validada gràcies a tres projectes pilots realitzats a Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar de Barcelona i l’Hospital Universitari de Donostia, té per objectiu millorar la seguretat i la qualitat de vida dels pacients que els necessiten. Es tracta d’una tècnica d’alta complexitat: els catèters s’implanten de forma ecoguiada –amb ajuda d’un ecògraf– en pacients amb tractaments de llarga durada i/o amb dificultats d’accés venós. 

Sota el lideratge de la Direcció d’Infermeria i coordinat des de la Unitat de Gestió de Coneixement i Avaluació, la Unitat d’Accesos Venosos de Vall d’Hebron va posar-se en marxa el 2017 amb l'objectiu general de millorar la seguretat i qualitat assistencial amb pràctiques segures. A més, també contribueix a gestionar i preservar de manera segura el capital venós del pacient, impulsar una cultura organitzativa orientada a l'estandardització, a l'evidència científica i a la millora contínua de la pràctica clínica, millorar la satisfacció del pacient i professional i impulsar la recerca i innovació. “Estandaritzar la pràctica i promoure l’especialització i la formació continua entre els professionals d’infermeria que col·loquen accessos vasculars en pacients pediàtrics i adults és fonamental, i aquesta nova norma treballa en aquest sentit”, explica Raquel Corredor, cap de la Unitat d’Accessos Venosos de Vall d’Hebron. 

Els infermers de la Unitat d’Accessos Venosos de Vall d’Hebron habitualment es desplacen al lloc on està al pacient –ja sigui l'Hospital General, l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats o l'Hospital Infantil i de la Dona– acompanyats d'un ecògraf portàtil i amb tecnologia avançada per a comprovar la correcta col·locació del catèter. En total, donen cobertura a les 32 Àrees de Coneixement. Habitualment aquesta prestació es duu a terme a peu de llit o en gabinets especialitzats en cas de requeriments de sedació/relaxació, sempre valorant la condició clínica del pacient i la confortabilitat.

En el cas dels pacients pediàtrics, gran part dels catèters es col·loquen al gabinet polivalent de pediatria, i la Unitat d’Accessos Venosos treballen de manera conjunta amb els professionals del Servei d’Anestèsia. Des que es va posar en marxa la Unitat d’Accessos Venosos el 2017, hi ha hagut un augment exponencial del nombre de catèters implantats en Vall d’Hebron, que ha passat de 647 Midlines i 155 PICCs el 2017 a 3123 Midlines i 820 PICCs el 2021. Aquest augment ha repercutit en una millora en resultats en salut dels pacients, especialment en els indicadors de seguretat relacionats amb els accessos venosos. “A Vall d’Hebron fem un abordatge integral d’accessos venosos amb un equip únic amb lideratge d’Infermeria, de forma programa, que s’adapta a l’entorn i a les necessitats dels nostres pacients”, destaca Raquel Corredor. 
 

Sota el lideratge de la Direcció d’Infermeria i coordinat des de la Unitat de Gestió de Coneixement i Avaluació, la Unitat d’Accesos Venosos de Vall d’Hebron va posar-se en marxa el 2017 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.