Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Gràcies a operar en un quiròfan híbrid, hi ha la possibilitat de fer l’embolització (si es requereix) en el mateix quiròfan on es duu a terme la intervenció quirúrgica. Aquesta estratègia augmenta la seguretat de la mare i el fill i suposa una millor utilització dels recursos.
La placenta accreta és una patologia que es produeix quan la placenta envaeix la paret muscular de l’úter impedint la seva normal expulsió després del part. L’intent d’extracció manual durant el part comporta un risc molt elevat de sagnat important, que pot ser massiu i posar en risc la vida de la mare. Des de la seva posada en marxa el desembre de 2014, la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta (UMPA) de Vall d’Hebron, pionera a l’Estat, ha aconseguit reduir dràsticament les complicacions associades a aquesta patologia que afecta una de cada 530 dones embarassades.
En el seu abordatge de l’accretisme placentari i la reducció de riscos de morbimortalitat per a les pacients, la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta ha dut a terme per primera vegada a l’Estat una operació d’aquest tipus en quiròfan híbrid (una sala que combina l’espai quirúrgic amb sistemes d’imatge radiodiagnòstica), de manera que, si es requereix embolització per controlar un sagnat important, es pot dur a terme en el mateix quiròfan.
“La cirurgia de la placenta accreta no sempre pot controlar el sagnat ja sigui pel volum del mateix o per les àrees on es produeix. El fet de poder tenir en un mateix espai la possibilitat de l’embolització suposa un benefici molt gran en termes de seguretat i salut de la pacient ”, explica el Dr. Manel Casellas, cap de la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta i metge del Servei d'Obstetrícia de Vall d’Hebron.
La cirurgia de la placenta accreta és complexa perquè el risc hemorràgic es alt. La quantitat de sang que passa per l´úter a terme és al voltant de 700 ml/min. “El benefici d’operar en un quiròfan híbrid es doble: permet recórrer in situ, en cas que sigui necessària, a l’embolització, i, d’altra banda, augmenta la seguretat de la pacient, no només per la possibilitat de l’embolització in situ, sinó també perquè només es fan procediments invasius de radiologia intervencionista si calen. Fins ara es col·locaven profilàcticament catèters a les artèries ilíaques internes per si es produïa sagnat durant la operació. Aquests procediments, tot i ser segurs, no estan exempts de riscos”, comenta el Dr. Manel Casellas.
El quiròfan híbrid és una sala de cirurgia que compta amb la tecnologia d’imatge radiodiagnòstica (una plataforma de teràpia guiada per imatge) que permet identificar in situ el vas que està sagnant. Aquesta tecnologia genera una imatge d’alta precisió i resolució de forma immediata para detectar el vas que sagna. Així, no cal traslladar la pacient a una altra sala. Una vegada identificat el vas que sagna, s’introdueix el producte necessàri per detenir l’hemorràgia.
La Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta ha atès des de la seva creació al voltant de 40 pacients i ha aconseguit millorar substancialment les dades de morbimortalitat materna i fetal. S’han pogut reduir de forma significativament estadística les hemorràgies majors, la necessitat de transfusions, les lesions quirúrgiques, les reintervencions, els ingressos materns a l’UCI i la mortalitat materna. Per tal de reduir les complicacions durant el part que pot causar la placenta accreta, els professionals de la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta programen el part (al voltant de la setmana 36). L’objectiu de programar el part és evitar un inici espontani del mateix que pot conduir a complicacions fonamentalment hemorràgiques. Algunes (cada cop menys) de les dones que pateixen placenta accreta no es diagnostiquen fins al moment del part, quan la placenta no es desprèn espontàniament i s’intenta una extracció manual, que pot causar lesions i sagnats importants.
La Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta està constituïda per un equip multidisciplinari format per personal d’obstetricia, cirurgia oncològica ginecològica, radiologia intervencionista, anestesiologia, urologia, neonatologia, especialistes en ressonància magnètica nuclear fetoplacentària i infermeres i infermers. Aquesta atenció altament especialitzada és cabdal per oferir a la pacient els millors resultats.
La placenta accreta s´origina per cirurgies prèvies i sobre tot cesàries
El principal factor de risc perquè una dona pugui patir placenta accreta és haver estat sotmesa a una o vàries cesàries. Les cirurgies prèvies en l’úter, legrats previs, radiació en l’úter, l’edat avançada, la fecundació in vitro o el tabaquisme també poden ser factors de risc. Un dels reptes de la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta de Vall d’Hebron és treballar per millorar els procediments diagnòstics d’aquesta patologia. Per això, ecografistes especialitzats estudien particularment les pacients amb antecedents de cesària i placenta accreta prèvia. Aquest grup de gestants és el de màxim risc per desenvolupar la patologia. La ressonància magnètica funcional (procediment també rutinari a la Unitat) és de gran ajuda per avaluar l’extensió i grau d’invasió de la placenta. Després de la constitució de la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta, el percentatge de pacients amb placenta accreta que es detecten amb suficient antelació abans del part a Vall d’Hebron ha passat del 56% al 96%.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.