Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) atén 341 pacients en l’últim any, 34 més que l’any anterior; la majoria (un 79%), víctimes de violència sexual.
Una nena o una adolescent víctima de violència sexual de 13 anys és el perfil majoritari dels i les pacients ateses durant el darrer any per la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que avui ha presentat el seu balanç anual. Entre novembre de 2021 i novembre de 2022, l’Equip EMMA ha atès un total de 341 pacients, enfront dels 307 del mateix període de l’any anterior, la majoria víctimes de violència sexual (79%), ja que l’equip EMMA és el dispositiu referent per a infants i adolescents víctimes de violència sexual a Barcelona ciutat. De la resta, un 15,5% havien patit violència física i un 3% negligència en la cura dels infants.
Són les nenes i les adolescents les que més pateixen la violència sexual –en un 87%, enfront del 13% de nens i adolescents de gènere masculí atesos per l’equip EMMA–, majors de 13 anys en un 42% i amb edats compreses entre els 8 i els 12 anys en un 34%, enfront d’un 23,5% de menors de set anys. “Enguany hem detectat un important percentatge de les agressions entre iguals, especialment en els adolescents, i un terç dels agressors són menors d’edat. Això no vol dir que un terç dels adolescents siguin agressors ni que haguem detectat un augment de les agressions entre adolescents, però és una dada que cal analitzar”, apunta la Dra. Anna Fàbregas, del Servei de Pediatria i coordinadora de l’Equip EMMA.
Els agressors dels i les pacients atesos per l’equip EMMA per violència sexual entre novembre de 2021 i novembre de 2022 eren menors de 18 anys en un 32% dels casos. La violència sexual es produeix de forma majoritària dins l’àmbit intrafamiliar (en un 50% dels casos). “Si la violència sexual es produeix fora de la família, en un 42% de les ocasions l’exerceix un igual de la víctima, entès com a algú d’una edat semblant, mentre que, si és al nucli familiar, en un 34% dels casos l’agressor és el pare, seguit dels cosins en un 17%”, afegeix la Dra. Anna Fàbregas. Un 83% dels agressors de violència sexual són familiars o coneguts del nen, nena o adolescent.
“La violència sexual entre iguals, sobretot quan parlem de nois i noies, és un fenomen complex, en el qual intervenen múltiples factors”, explica Giuliana Ríos, treballadora social sanitària de l’Equip EMMA. En ell influeix l’accés a la pornografia cada cop a edat més primerenques –als vuit anys es produeix el primer accés, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears, a partir dels 14 anys el consum es generalitza–, però també la falta d’educació afectivo-sexual i altres factors com l’entorn social, el perfil psicològic (impulsivitat, falta d’empatia o agressivitat) i l’exposició de forma prematura a conductes sexuals inapropiades per la seva edat. “La comunicació verbal ha d’acompanyar sempre els sistemes de control que els pares exerceixin sobre els continguts que els seus fills consumeixen a través dels dispositius mòbils”, apunta Giuliana Rios.
L’educació afectivosexual implica ajudar el nen o nena a posar nom real a les parts íntimes del cos des de la primera infantesa (pits, vulva, cul i penis), ensenyar-los que ningú no els hi pot tocar excepte, segons l’edat, en moments com el bany o les visites mèdiques, ajudar-los a identificar quines situacions poden ser de risc i respectar el dret dels infants a no voler fer abraçades, petons o altres mostres d’afecte si no ho volen. També resulta important l’educació tecnològica per tractar de prevenir el ciberassetjament. Enguany, l’Equip EMMA ha editat la guia Estem al teu costat, que orienta les famílies amb menors d’edat víctimes de violència sexual i també estableix pautes i recursos educatius sobre com treballar l’educació afectivosexual des de casa.
Campanya de conscienciació amb l’eslògan ‘No deixem que sigui un secret’
“És crucial educar els infants i adolescents perquè diferenciïn els secrets bons dels dolents i parlar millor de sorpreses, que sempre seran positives, que de secrets”, explica la Mireia Forner, psicòloga clínica de l’Equip EMMA. “Cal que els infants entenguin que si un secret els fa sentir malament, no els deixa dormir, els avergonyeix o els pertorba cal que el comparteixin amb algú, en particular amb un adult de confiança. Sovint els agressors fan servir el concepte de secret per manipular les víctimes i allargar en el temps les situacions de violència”, afegeix Mireia Forner. Per aquest motiu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha posat en marxa la campanya de conscienciació #UnDeCadaCinc -1 de cada 5 nens, nenes i adolescents són víctimes de violència sexual, segons el Consell d’Europa- amb l’eslògan ‘No deixem que sigui un secret’. Amb aquest eslògan, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron vol contribuir a trencar el cercle de silenci i donar eines a les famílies i a les escoles per evitar el creixement d’aquest tipus de violències, que proliferen si es mantenen ocultes per por, desconeixement o vergonya. La campanya, que es desenvoluparà a través de xarxes socials i per les pantalles de l’Hospital, culminarà el 20 de novembre, Dia Universal dels Drets de l’Infant.
Atenció integral amb una visió no adultocèntrica i perspectiva de gènere
L’equip EMMA va néixer el novembre de 2020 del protocol d’actuació davant de maltractaments en la infància i l’adolescència del Departament de Salut. Treballa de manera coordinada amb els departaments de Salut, Drets Socials (a través de la DGAIA -Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència-), Interior, Justícia i Educació. El Consorci Sanitari de Barcelona va impulsar la creació de l’Equip EMMA, entès com un equip multidisciplinari de professionals per atendre els nens, nenes i adolescents víctimes de violència, que proporcionen una atenció integral amb una visió no adultocèntrica i perspectiva de gènere i potencien el tractament psicològic de les seqüeles de la violència sexual. Amb aquesta filosofia, l’Equip EMMA s’ha convertit en el dispositiu de referència per als menors de 16 anys que pateixen violència a Barcelona. Des del passat mes de març, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron centralitza l’atenció a les urgències dels menors de 16 anys que han patit violència sexual.
A més, amb la voluntat de dur a terme l’atenció d’infants i adolescents víctimes de violència sexual sota un mateix sostre existeix el Barnahus, un projecte impulsat pel departament de Drets Socials en coordinació amb el de Salut, Educació, Justícia i Interior. Des del 2020 hi ha en marxa una prova pilot a Tarragona i en un espai que sembla una llar un equip psicosocial hi atenen les víctimes i les famílies per evitar que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos (comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...).
En origen, l’Equip EMMA va començar a funcionar amb un equip multidisciplinari de tres professionals: la Dra. Anna Fàbregas, Mireia Forner i Giuliana Roos, a més d’una ginecòloga referent especialista en infància i adolescència i una administrativa. En l’actualitat, l’equip compta amb dues pediatres, dues psicòlogues clíniques, tres treballadores socials sanitàries i una administrativa per donar resposta a l’alt volum de peticions de visita.
Les nenes i les adolescents són les que més pateixen violència sexual, són el 87%
Psiquiatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Psiquiatria, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.