Un estudi determina els efectes vasculars del consum de marihuana durant l’embaràs

Conèixer els canvis al flux sanguini que pateix el fetus exposat al cànnabis permetran millorar-ne la prevenció del consum, i el seguiment de les dones consumidores

05/10/2022

Un estudi realitzat en el Programa de Psiquiatria Perinatal de Vall d'Hebron ha determinat quins són els efectes vasculars del consum de marihuana durant l’embaràs. Aquest programa centrat en la salut mental de la dona durant l’embaràs i el postpart esta format pels grups de recerca del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) Medicina Materna i Fetal; i Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions. Fins ara se sabia que un consum de cànnabis significava un augment del risc de complicacions i perjudicava la formació del fetus, però es desconeixien els mecanismes que ocasionaven aquests perjudicis. El nou treball publicat a l’Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. porta llum a aquesta problemàtica examinant com l’exposició al Δ9-tetrahidrocannabinol (THC), el principi actiu més important d’aquesta droga, afecta el reg sanguini de la placenta.

En total es va fer el seguiment de 60 usuàries que van mantenir un consum de cànnabis, verificat mitjançant anàlisis d’orina, durant tot l’embaràs. Per poder aïllar els efectes específics de la marihuana, l’estudi va excloure les consumidores de múltiples drogues (inclòs l’alcohol). L’única excepció va ser la nicotina, ja que la majoria d’usuaris consumeix cànnabis conjuntament amb tabac. Per poder diferenciar els efectes d’un i altre, es va crear un grup control de fumadores exclusives de nicotina. Aquests dos grups es van contrarestar amb un grup control que no consumia cap substància tòxica. 

L’estudi va demostrar que les consumidores de cànnabis experimentaven modificacions en el reg sanguini de la placenta i el fetus que es feien perceptibles en el tercer trimestre. Alguns d’ells eren compartits amb les fumadores de tàbac i altres únics. 
Els efectes compartits eren: alteracions antagòniques en el flux sanguini de les arteries umbilical i cerebral mitjana, -la circulació de la arteria umbilical s’accelerava, mentre que la cerebral mitjana s’alentia-.

Les repercussions que es van considerar úniques del cànnabis van ser: un augment del flux de l’artèria uterina, i alteracions en la ràtio placenta cerebral. Aquestes últimes indiquen modificacions a la circulació de sang entre el cor i el cervell i poden estar vinculades a malalties com el retràs de creixement intrauterí i altres complicacions. Tanmateix, més investigacions són necessàries per aïllar completament els efectes de les dues drogues i per descartar la interferència dels resultats d’altres conductes de risc que són molt comunes en les consumidores freqüents de marihuana.

En un futur l’equip investigador espera que els resultats d’aquest estudi ajudin a disminuir les complicacions derivades del consum de cànnabis durant l’embaràs, millorant la prevenció i detecció del consum, així com promovent un estil de vida saludable durant el embaràs lluny del consum de tòxics.  
 

L’estudi va demostrar que les consumidores de cànnabis experimentaven modificacions en el reg sanguini de la placenta i el fetus que es feien perceptibles en el tercer trimestre.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.