Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El Dr. Rafael Simó, la Dra. Blanca Borràs i Garazi Serna han rebut el reconeixement a la Jornada de Recerca de l’ICS celebrada a Vall d’Hebron, on també s’han atorgat els premis de 2020 al Dr. Josep Tabernero i el Dr. Joaquín Burgos.
Avui Vall d’Hebron ha acollit la Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS), en la qual s’han lliurat els Premis de Recerca de l’ICS corresponents als anys 2020 i 2021 i s’ha discutit la situació actual de la recerca a l’ICS i al món i l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. La jornada, presentada per la periodista Núria Casanova, pretén fomentar la investigació d’alta qualitat i per reconèixer les trajectòries científiques d’excel·lència d’investigadors i investigadores de l’ICS.
“M’agradaria posar en valor la gran tasca investigadora i clínica que s’ha portat a terme durant el 2020 i el 2021, en el context de la pandèmia”, ha destacat el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, qui ha afegit que “l’objectiu de futur és crear més aliances entre els diferents centres i els diferents equips investigadors”.
“Els premis que avui s’atorguen són el reconeixement a la trajectòria dels investigadors i també el talent emergent. Els instituts de recerca associats als hospitals tenim el deure a fer més i millor recerca i més i millor innovació”, ha explicat elDr. Joan X. Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), qui ha celebrat que es puguin tornar a organitzar jornades semipresencials.
La sessió també ha comptat amb el Dr. Josep Maria Argimon, conseller de Salut; i Yolanda Lejardi, gerent de l’ICS. El Dr. Argimon ha destacat la importància de la recerca per donar resposta a la pandèmia de la COVID-19 i la gran repercussió que ha aconseguit, així com els reptes que queden per endavant per estar al capdavant en innovació. “Quan parlem de transformació, parlem de recerca i innovació. La recerca en el camp biomèdic en el nostre país és una recerca forta i la COVID-19 ens ha mostrat que és cabdal", ha afirmat. Per la seva part, Lejardi ha agraït "la tasca dels professionals que fan recerca i generen coneixement i voldria posar en valor la seva flexibilitat per adaptar els seus projectes durant la pandèmia".
Premis de Recerca ICS 2020
Aquest any ha estat una jornada diferent, atès que l’any 2020 la Jornada no es va poder celebrar a causa de la pandèmia i, per tant, no es van poder lliurar els Premis corresponents. Tot i que al novembre de 2020 es van anunciar els reconeixements, ha estat en la jornada d’avui on s’han lliurat també els Premis ICS 2020. Entre ells es troben dos professionals del Campus Vall d’Hebron: el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); i el Dr. Joaquín Burgos Cibrian, metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
En concret, el Dr. Joaquín Burgos va ser reconegut amb el Premi a l’Investigador Jove de l’ICS 2020. A la xerrada a la Jornada de Recerca 2021, “Intentant respondre una pregunta. L’inici de la investigació clínica”, ha parlat sobre els objectius de la seva recerca: l’estudi de la malaltia pneumocòccica, de la coinfecció VIH i VPH, de la infecció per VIH i de la COVID-19. “Voldria agrair el suport de la meva família i també gràcies a tots els membres de l’equip administratiu, assistencial i investigador pel seu ajut i per la feina en equip, sense la qual hauria estat impossible aconseguir els resultats obtinguts”, afirma.
Per la seva banda, el Dr. Josep Tabernero va obtenir el premi a la trajectòria investigadora als Hospitals de l’ICS 2020. A la jornada, el Dr. Tabernero ha presentat “La investigació traslacional i clínica com una oportunitat per millorar els resultats en càncer”. El Dr. Tabernero ha aprofitat la Jornada per destacar que “aquest reconeixement ha estat possible gràcies al treball en equip entre els diferents professionals amb qui he treballat”. En la seva xerrada, ha explicat la seva carrera científica, especialment els avenços en tumors gastrointestinals amb el disseny de teràpies dirigides i eficaces contra aquest càncer.
Entre els guardonats també es troba el Dr. Miguel Ángel Muñoz Pérez, responsable de la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de l’ICS-IDIAP Jordi Gol a Barcelona, qui ha estat premiat per la seva trajectòria investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS i ha presentat “Recerca en atenció primària: la persona i les seves circumstàncies”. La Dra. Mireia Ramos Pérez, de l’Institut Germans Trias i Pujol, ha rebut el reconeixement al millor article de recerca en Ciències de la Salut elaborat per un investigador o investigadora predoctoral de l’ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats i ha presentat “Les xarxes reguladores de les cèl·lules beta i la diabetis tipus 1”.
Premis de Recerca ICS 2021
Durant la Jornada de Recerca també s’han atorgat els Premis ICS 2021. En aquesta ocasió, hi ha dos professionals del Campus que han rebut algun reconeixement: el Dr. Rafael Simó Canonge, cap del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme del VHIR i cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; la Dra. Blanca Borràs, facultativa especialista del Servei de Medicina Preventiva de Vall d’Hebron i investigadora del grup d’Epidemiologia i Salut Pública del VHIR; i Garazi Serna Alonso, investigadora predoctoral del grup d’Oncologia Molecular del VHIO.
El Dr. Rafael Simó ha rebut el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2021. En la seva presentació, ha explicat les diferents línies de recerca del seu grup sobre la relació entre Diabetis tipus 2 i deteriorament cognitiu, retinopatia diabètica i les co-morbiditats de l’obesitat. “Per a mi és un honor rebre aquest reconeixement, ja que és un premi que ve de la pròpia institució, de l’ICS, de la qual he format part des de que era resident. Guardons com aquest ens fan recarregar les piles per continuar endavant”, agraeix el Dr. Simó.
El Dr. Simó és Cap de Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Recerca en Diabetis i Metabolisme del VHIR. El Dr. Simó és Professor Titular de Medicina i Endocrinologia (UAB), Coordinador del Àrea de Biologia Vascular del VHIR, Director Associat de Recerca Clínica del Campus Vall d’Hebron i Investigador principal del CIBERDEM. El Prof. Simó (índex H: 54) és autor de 371 publicacions (60% en el primer quartil), amb més de 10.702 citacions i ha dirigit 18 tesis doctorals. Ha participat en més de 40 projectes competitius i ha estat el coordinador de dos projectes Europeus (EUROCONDOR i RECOGNISED). En el camp de la innovació cal destacar el registre de 7 patents (dues d’elles llicenciades) i fundador d’una spin-off del VHIR. Per últim, remarcar que el Servei d’Endocrinologia i Nutrició que dirigeix ha quedat en el lloc 16 del ranking mundial (1er d’Espanya i 4rt d’Europa) en un estudi publicat enguany per la prestigiosa revista Newsweek.
La Dra. Blanca Borràs ha rebut el Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per una investigadora en formació del Programa de Residents de l’ICS. El seu treball va identificar, durant el pic de la primera onada de la pandèmia, que gairebé un 24% de la gent gran resident als centres i un 15% dels treballadors eren positius per SARS-CoV-2. Més de la meitat d’ells eren asimptomàtics, en concret el 69,7% dels residents i el 55,8% dels treballadors. “Vam portar a terme accions per millorar l’atenció a les residències i vam aportar recomanacions per reduir la transmissió del virus”, ha explicat la Dra. Borràs.
La Dra. Borras és metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, Màster en Salut Pública UPF/UAB. Ara compleix un any al Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia on es va formar com a resident, desenvolupant la seva tasca en mesures de prevenció i control de la pandèmia de COVID-19 (control de brots, coordinació del rastreig de contactes etc.). En l'àmbit de la investigació, actualment se centre en les noves variants del SARS-CoV-2 i el seu impacte: reinfeccions, fallides vacunals etc. En l'àmbit docent, és professora associada de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Facultat de Medicina de la UAB.
Garazi Serna, per la seva part, ha rebut el Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per un Investigador o Investigadora Predoctoral de l’ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats 2021. Aquest any, el reconeixement ha estat ex aequo juntament amb Juan Carrillo Reixach de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP).
L’article de Serna ha estudiat la persistència de Fusobacterium nucleatum i el risc de recurrència després d’un tractament preoperatori en càncer rectal local avançat. Serna és biotecnòloga amb un màster en genètica i genòmica. Actualment treballa com a responsable de laboratori al grup d’Oncologia Molecular del VHIO i està realitzant el seu doctorat sobre el desenvolupament d’una tecnologia múltiplex IHC/RNAscope. Serna va desenvolupar un test per detectar el fusobacteri in situ que va ser crucial per publicar a Science. Té experiència creant algoritmes d’anàlisi d’imatges per a la quantificació i anàlisi de diferents biomarcadors i la seva distribució i interacció en l’espai.
Entre els guardonats del 2021 també es troben Oriol Yuguero Torres, investigador de l’IRBLleida (Premi a l’Investigador Jove de l’ICS) i Jordi Adamuz Tomàs, investigador de l’IDIBELL (Premi a la Trajectòria Investigadora en Infermeria).
Anàlisi sobre l’impacte de la pandèmia de COVID-19 en la recerca
La jornada ha comptat també amb una taula rodona on s’ha analitzat l’impacte de la pandèmia COVID-19 en la recerca, moderada por el Dr. Joan X. Comella, director del VHIR, qui ha començat destacant la resposta tan ràpida que ha tingut la ciència davant la COVID-19. Entre altres factors, el Dr. Comella ha reflexionat sobre la importància de la recerca bàsica: “Ha estat clau per desenvolupar vacunes en un temps rècord, per exemple, pels coneixements que es tenien en mRNA”.
La sessió ha estat en format semipresencial i ha començat amb la presentació per part de la Dra. Audrey Richard, directora d’operacions d’ERINHA (European Research Insfrastructure for Highly pathogenic Agents), connectada des de França. “La gran adaptabilitat de la comunitat científica, el fet de compartir dades entre diferents centres ha permès el progrés constant que ens ha portat a desenvolupar tècniques de diagnòstic i també vacunes contra la COVID-19”, ha explicat. Tot i així, ha reflexionat sobre la complicada situació, que ha provocat que els laboratoris hagin estat sobrecarregats amb la recerca sobre la COVID-19. En aquest sentit, és necessari seguir estudiant per detectar possibles efectes secundaris a mig i llarg termini dels assaigs clínics que han estat en marxa durant aquest temps. La Dra. Richard ha ressaltat també la necessitat de que els aprenentatges obtinguts durant els darrers mesos serveixin en cas de futures infeccions que puguin aparèixer.
A continuació, el Dr. Cristóbal Belda, subdirector general d’Avaluació i Foment de la Recerca de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), ha remarcat que a l’inici de la pandèmia no es disposava d’una reserva conjunta de capacitats científiques de ràpida resposta entre els pols d’investigació més importants de l’Estat (Barcelona i Madrid), ni capacitat de connectar la informació sanitària per detectar pneumònies atípiques durant les primeres setmanes. “La pandèmia ha posat el debat científic en el punt de mira del debat política i a les primeres planes dels mitjans de comunicació, i això és significativament bo”, ha afirmat el Dr. Belda, qui ha afegit també que l’augment en el finançament així com les eines de finançament directe han estat claus per aconseguir ràpids avenços.
Per la seva part, el Dr. Robert Fabregat, qui era director general de Recerca i Innovació en Salut durant la pandèmia, ha presentat la resposta del sistema de recerca en salut des de l’inici de la pandèmia. Entre altres iniciatives per donar resposta a les necessitats que anaven apareixent, el Dr. Fabregat ha explicat que “des del Departament de Salut, en tres setmanes vam posar en marxa recursos a disposició de propostes presentades pels centres de recerca, que es van avaluar per donar suport ràpidament als projectes”. De cara a futur, ha assenyalat la importància de la col·laboració público-privada per promoure la innovació i la translació clínica així com la creació de sinergies entre tots els membres de l’ecosistema de les ciències de la vida.
El Dr. Pere Torán, metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord ICS-IDIAP Jordi Gol, ha posat en valor la recerca en atenció primària, el focus de la qual són, en paraules del Dr. Torán, “les persones”. Des de l’atenció primària, el Dr. Torán analitza que “la pandèmia és un mirall de la situació real: una atenció molt ràpida i bona, però també s’ha comprovat una invisibilització de l’atenció primària i una manca de recursos per atendre altres patologies”. En l’àmbit de la recerca, ha explicat també que la COVID-19 ha posat en primera línia els investigadors però també ha provocat que s’hagin aturat altres projectes.
Finalment, el Dr. Joaquín Burgos, metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Malalties Infeccioses del VHIR, ha analitzar l’impacte de la COVID-19 en la recerca. “L’impacte ha anat des de la reorientació de les prioritats, la gran flexibilitat, la cooperació sense precedents, l’equilibri entre l’assistència clínica i la recerca, la difusió del coneixement i la visibilitat que ha donat a la recerca”, ha explicat el Dr. Burgos.
De cara al futur, el Dr. Comella ha finalitzat la sessió indicant que “ara tenim l’oportunitat de retenir tots els aprenentatges que hem adquirit durant aquests mesos”.
Homenatge a la trajectòria del Dr. Ricardo Pujol
Durant la jornada, el Dr. Josep Maria Argimon ha aprofitat per retre homenatge i posar en valor la tasca del Dr. Ricardo Pujol, qui és consultor sènior del Servei d’Immunologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de recerca d’Immunologia Diagnòstica i assessor de Recerca de la Direcció de l’ICS. El Dr. Pujol, qui es jubilarà en els propers mesos, ha explicat que, per continuar millorant l’àmbit de la investigació, "hauríem de facilitar el temps per fer recerca, i donar oportunitats als investigadors més joves".
Medicina Preventiva i Epidemiologia, Serveis transversals
Urgències General, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.