Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Heecap
Laura Lizama i Sofía Ferreira
L'spin-off del Parc Taulí i Vall d’Hebron ha aconseguit aixecar 2,77 milions d’euros de fons privats i públics, fet que permetrà finalitzar els estudis clínics necessaris per aconseguir el marcatge CE i portar aquest dispositiu al mercat.
L'spin-off Tesai Care ha posat en marxa un estudi clínic amb el dispositiu heecap, amb l’objectiu de demostrar la seguretat del dispositiu que han desenvolupat per tal de prevenir l’atròfia muscular respiratòria en pacients que han necessitat ventilació mecànica (VM) en el seu ingrés en una Unitat de Cures Intensives (UCI), un problema que afecta a més de 3 milions de persones cada any a tot el món.
L’estudi clínic de l’empresa —una spin-off de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)—, s’inicia ara amb pacients ingressats a l’Hospital Universitari Parc Taulí, després de rebre l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) a finals d’octubre.
La VM és una tècnica que salva vides en pacients crítics, però presenta un important desafiament: el 76% dels pacients ventilats desenvolupen atròfia muscular respiratòria a causa del desús prolongat del diafragma i altres músculs respiratoris. Aquesta debilitat dificulta la desconnexió de la ventilació, allargant les estades a les UCI i retardant-ne la recuperació.
El dispositiu heecap utilitza Estimulació Elèctrica Transcutània dels Músculs Respiratoris (TERM, per les sigles en anglès), sincronitzant-se amb la respiració del pacient per reforçar els músculs inspiratoris i expiratoris. Amb aquesta tècnica es busca millorar la força muscular i facilitar el procés de desconnexió de la ventilació mecànica.
El dispositiu consta de tres components principals: elèctrodes que es col·loquen sobre el pacient i s'adapten de manera personalitzada, un dispositiu d’estimulació elèctrica, i un algoritme que sincronitza l’estimulació amb els cicles respiratoris. Aquest primer estudi clínic, dut a terme al Parc Taulí, busca confirmar que el sistema és segur i que l’algoritme opera amb precisió.
Segons Oriol Roca, director clínic de l'spin-off i cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, “aquest producte representa un abans i un després en la gestió dels pacients crítics. Actualment, no existeix cap dispositiu al mercat per prevenir l’atròfia muscular respiratòria de manera no invasiva i sincronitzada amb el respirador, i heecap pot tenir un gran impacte en la desconnexió de la ventilació mecànica”.
L’estudi clínic anirà seguit d’un assaig pivotal, previst per al 2025, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i altres centres hospitalaris, amb l’objectiu de validar l’eficàcia del dispositiu i d’aconseguir el marcatge CE com a producte sanitari.
Tesai Care ha aconseguit finançament per valor de 2,77 milions d’euros, combinant fons privats i públics. Entre els inversors privats destaca Nara Capital, juntament amb CDTI-INNVIERTE i l’Institut Català de Finances. En l’àmbit públic, ha rebut suport de convocatòries tan destacades com Proyectos de Colaboración Público-Privada, la beca europea Women Tech EU i ENISA Emprendedoras Digitales.
Laura Lizama, CEO i cofundadora de Tesai Care, afirma que “aquests fons ens permetran avançar en els estudis clínics necessaris per portar heecap al mercat, amb l’objectiu de sol·licitar el marcatge CE com a producte sanitari el 2026”. “Estem convençuts que heecap suposarà un benefici per als pacients ventilats, accelerant la seva recuperació, així com per a les UCI, en fer més eficients la gestió de recursos”, posar en valor Lizama.
heecap té el potencial de millorar significativament la qualitat de vida dels pacients crítics, accelerant la seva autonomia respiratòria, reduint els dies de ventilació mecànica i d’ingrés a les UCI, i disminuint possibles complicacions associades a l’ingrés, com són les infeccions. Com apunta el reconegut metge intensivista canadenc Ewan Goligher, “l’aproximació tècnica de heecap té moltes possibilitats de convertir-se en un nou estàndard de tractament per als pacients ventilats.”
Amb heecap, l’I3PT i el VHIR reforcen el seu posicionament com a instituts de recerca líders en innovació tecnològica en l’àmbit biomèdic.
Es tracta d’una estratègia de tractament única a l’àmbit sanitari, basada en l’estimulació elèctrica no invasiva per mantenir la força dels músculs respiratoris de pacients amb necessitat de suport de ventilació mecànica.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.