Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Cirurgians del Servei d’Urologia Vall d’Hebron utilitzen el sistema robòtic Da Vinci© per extreure i reconstruir la bufeta d’un pacient a l’interior del seu cos. És la primera vegada que cirurgians d’un centre català fan una intervenció d’aquest tipus.
Cirurgians del Servei d’Urologia del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari han realitzat per primera vegada a Catalunya una cistectomia radical amb reconstrucció intracorpòria de la bufeta amb cirurgia robòtica en un pacient afectat de càncer. És a dir, l’extracció i reconstrucció de la bufeta completament dins el cos del pacient, sense necessitat de cirurgia oberta. La intervenció es va realitzar gràcies al Sistema Da Vinci© el passat 30 de maig i el malalt va rebre l’alta hospitalària una setmana més tard. Vall d’Hebron és pioner en l’aplicació de la robòtica a la cirurgia urològica. Amb aquest procediment culmina el programa de cistectomia robòtica amb derivació intracorpòria iniciat l’any passat.
La intervenció la va realitzar el Dr. Carles Raventós, cap de la Unitat de l’Uroteli del Servei d’Urologia Vall d’Hebron que dirigeix el Prof. Joan Morote. Es tractava d’un pacient amb càncer de bufeta. En aquests casos, s’indica la cistectomia radical, és a dir, l’extracció de la bufeta conjuntament amb els ganglis que hi ha a la vora i la derivació dels dos urèters per poder orinar. Aquesta derivació es fa habitualment a través d’un tros de l’intestí a una bossa situada fora del cos del pacient o bé es construeix una bufeta nova. Una intervenció complexa i amb força riscos i amb una recuperació lenta. Fins ara, l’extracció de la bufeta es realitzava amb cirurgia robòtica, però per fer la construcció de la bufeta nova, neobufeta, utilitzant un segment d’intestí prim, l’ili, s’havia d’obrir al malat. Ara, però, els uròlegs de Vall d’Hebron ja poden construir la neobufeta amb el robot Da Vinci© sense fer noves incisions. Es tracta, segons el Dr. Raventós “d’una de les cirurgies més complexes que fem”.
El Dr. Raventós ha realitzat estades de formació en aquesta tècnica a l’Hospital Karolinska d’Estocolm i al de Herlev de Copenhaguen, convertint Vall d’Hebron en un dels pocs hospitals de l’Estat que l’ofereixen als seus pacients. En aquest sentit, reconeix que en aquest tipus de cirurgia “el gran repte és l’aprenentatge, fer-ho amb el robot no és més difícil, de fet és més fàcil”. La incorporació d’aquesta nova tècnica és un pas més cap a la consolidació del programa per a realitzar cistectomies robòtiques a l’Hospital.
La nova tècnica és mínimament invasiva. De fet, només deixa les petites cicatrius de l’entrada dels instruments robòtics, i només cal fer una petita incisió al cos del pacient per treure la bufeta malalta. Això és un gran avantatge de cara a la recuperació i evita les possibles complicacions derivades de la cirurgia oberta. “Hi ha moltes complicacions relacionades amb les ferides” explica el Dr. Raventós, “que provoquen reintervencions. El fet de fer només una mínima incisió és molt positiu”.
Amb aquest tipus d’intervenció els pacients poden rebre l’alta hospitalària abans, amb una estada de 6-7 dies davant els 10-15 dies habituals amb les altres tècniques. A la vegada, recuperen abans el trànsit intestinal, es redueix el sagnat i, en el cas dels homes, es pot preservar la funció sexual. El primer malalt tractat, va evolucionar favorablement amb rapidesa i va començar a menjar de forma precoç, tolerant els aliments sense problemes i rebent l’alta només una setmana després de la intervenció.
Els pacients tributaris d’aquesta tècnica són tots aquells, tant homes com dones, afectats de càncer vesical a qui se’ls ha de treure la bufeta, un tipus de cirurgia complexa amb una mortalitat que pot arribar al 4%. Els cirurgians de Vall d’Hebron calculen que una trentena de malalts es podran beneficiar d’aquesta tècnica cada any.
El Campus Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat que va comptar amb dos quiròfans equipats amb la tecnologia robòtica Da Vinci© per al seu ús clínic. Un d’ells està situat a l’Hospital Maternoinfantil i l’altre al nou bloc quirúrgic, inaugurat el mes de setembre del 2016. En aquest cas, es tracta d’un robot d’última generació, el model Da Vinci Xi.
La posada en marxa d’aquest segon quiròfan robotitzat va permetre ampliar la utilització d’aquesta tecnologia a noves especialitats. A la urologia, ginecologia i cirurgia cardíaca i de l’obesitat mòrbida, es van poder afegir la cirurgia colorectal, l’oral i maxil·lofacial, la toràcica i l’otorinolaringologia. Amb la suma dels dos quiròfans es podran realitzar fins a 900 cirurgies complexes cada any.
Urologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.