Noves opcions terapèutiques per a pacients HER2+

Els resultats de l'estudi NALA demostren que l'ús combinat de neratinib i capecitabina millora fins a un 24% el temps lliure de progressió de malaltia davant de la combinació amb lapatinib.

16/07/2020

Els avenços en la investigació del càncer dels darrers anys han servit per caracteritzar d'una manera cada vegada més precisa els diferents tipus de tumor que hi ha. Aquesta  informació és clau per a la medicina de precisió, que busca com atacar dianes específiques i millorar els resultats dels tractaments. És el cas, per exemple, del càncer de mama HER2 positiu, que succeeix en aproximadament 1 de cada 6 casos de càncer de mama i que tendeix a ser més agressiu que altres subtipus de càncer.

Una estratègia terapèutica en què s'està treballant en aquest tipus de tumors és la inhibició del receptor d'HER2 quant al domini de la tirosina quinasa. Ara s'exposen els resultats de l'assaig NALA en una publicació al Journal of Clinical Oncology; la primera autora de la publicació i investigadora principal de l'estudi és la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH) i líder del Grup de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). A la publicació també hi ha participat la Dra. Mafalda Oliveira, del Grup de Càncer de Mama del VHIO i oncòloga de Vall d’Hebron. Ambdues doctores són membres de la Junta Directiva de SOLTI.

Noves opcions terapèutiques per a pacients HER2+

Es tracta d'un assaig fase III multicèntric de registre en pacients amb càncer de mama HER2+ que prèviament ja havien rebut tractaments dirigits anti-HER2. L'estudi compara el neratinib amb el lapatinib –tots dos inhibidors del receptor HER2 pel que fa a la tirosina quinasa, el primer de manera irreversible i el segon de manera reversible– en combinació amb la capecitabina. Aquests resultats ja s'havien avançat en l'edició de l'any passat del Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO) i, sobre aquesta base, la combinació de tractaments ja compta amb l'aprovació als EUA i s'espera que aquest estudi li doni llum verda a Europa, i suposi una nova opció terapèutica per a les pacients amb càncer de mama metastàtic HER2 positiu.

En total, a l'assaig van participar-hi 621 pacients a escala mundial i s'ha demostrat que el tractament combinat de neratinib i capecitabina millora significativament el temps lliure de progressió de malaltia davant de la combinació amb lapatinib. Així ho indica la Dra. Saura, que concreta: "S'ha vist que és possible reduir un 24% el risc de progressió de la malaltia en pacients que ja havien estat tractades prèviament almenys amb dos tractaments anti-HER2". Aquest assaig també es va mostrar capaç de retardar la necessitat de tractament per l’aparició de símptomes neurològics derivats de les metàstasis cerebrals de les pacients, per la bona arribada que té el fàrmac al sistema nerviós central. "Es tracta d'una molècula molt petita, i això l’ajuda a travessar la barrera hematoencefàlica i a arribar al cervell. Això fa que aquest tractament faci efecte sobre els símptomes de les metàstasis cerebrals i hi retardi el temps d'intervenció". La principal toxicitat d'aquest tractament és la digestiva, especialment la diarrea, que, tot i que podria ser una limitació i requereix tractament específic, és manejable amb els tractaments actuals.

Coordinació d'esforços entre 23 hospitals

El grup SOLTI ha actuat com a coordinador nacional de l'estudi, en què han participat 20 hospitals espanyols i 3 a Portugal, amb una xifra molt destacada de 63 pacients participants, la qual cosa suposa un 10% de tot el reclutament a escala mundial. La Dra. Cristina Saura, que és vocal de la Junta Directiva d’aquest grup de recerca acadèmica, ressalta l'esforç titànic entre els centres reclutadors de l'estudi, a més del paper de lideratge del VHIO com a grans reclutadors per a aquest assaig al nostre país.

La clau: identificar biomarcadors

A més, les mostres recollides en aquest assaig NALA s’estan utilitzant per identificar biomarcadors que puguin predir quines pacients podrien beneficiar-se més de rebre aquest tipus de tractaments. Al congrés virtual de càncer de mama de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) que va tenir lloc els dies 23 i 24 de maig es van comunicar aquests resultats. En aquest treball, a més de la Dra. Cristina Saura i la Dra. Mafalda Oliveira, també hi han participat la Dra. Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO, i Judit Matito, del mateix grup; el seu laboratori va realitzar l'anàlisi de recerca de mutacions mitjançant NGS amb un panell de 57 gens, i d’aquesta manera va exercir de laboratori de referència de l'anàlisi genòmica de totes les mostres de l'assaig a escala internacional. "Aquest és un clar exemple de la investigació translacional que es realitza a l’Hospital Vall d'Hebron, on investigadors del VHIO i oncòlegs mèdics de l'Hospital treballem conjuntament per oferir una medicina personalitzada i cada vegada més precisa als pacients", comenta la Dra. Ana Vivancos.

"Vam aconseguir extreure la informació genòmica de les mostres tot i que el material disponible per a l'estudi era molt limitat. Aquest treball de recerca ens ha permès explorar de manera retrospectiva múltiples biomarcadors que en un futur poden ser importants a l'hora de decidir-se per un tipus de tractament o un altre, i ja ha servit per revelar informació interessant i significativa", explica la Dra. Ana Vivancos, que ha coordinat l'estudi genòmic de totes les mostres d'aquest assaig. "Així doncs, hem trobat dades que esperem que puguin aplicar-se a la pràctica clínica, com ara una de les conclusions que s'apunten: que aquelles pacients amb mutacions del gen PIK3CA, implicat en el procés de multiplicació i supervivència cel·lular, van tenir un pronòstic advers, a diferència de les mutades a ErbB2 (codificant de la proteïna HER2), amb un pronòstic més favorable". En aquesta mateixa línia, "hem pogut veure a més com l'expressió quantitativa de la proteïna HER2 estava relacionada amb resultats millors en les pacients que rebien neratinib", afegeix la Dra. Saura.

Amb tot això, una vegada més, un assaig internacional amb gran aportació per part del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) que ha posat la màxima expressió de l'oncologia translacional al servei de la medicina de precisió.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.