La XXIV edició del Curs de Farmàcia Pediàtrica aborda les principals novetats en teràpia gènica

El curs està dirigit a farmacèutics i pediatres, i incorpora any rere any les novetats i reptes de la disciplina.

24/04/2023

El Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha celebrat la XXIV edició del Curs de Farmàcia Pediàtrica, durant els dies 17 i 21 d'abril. El curs, impartit des de l'any 1998, s'ha convertit en un referent de formació, i reafirma la voluntat de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de continuar sent líders en l'especialitat de Farmàcia Pediàtrica.

Tal com destaca la Dra. Aurora Fernández, farmacèutica especialista en Farmàcia Hospitalària de l'Hospital Infantil i de la Dona de Vall d’Hebron, el curs de Farmàcia Pediàtrica és un curs 360 graus. A través de les sessions impartides durant les cinc jornades, es realitza un repàs des del punt de vista clínic i de l’atenció farmacèutica en edat pediàtrica de les principals patologies de la infància, malalties minoritàries, malalties cròniques, pacients crítics, i de l’atenció de pacients pediàtrics en urgències.

En aquesta XXIV edició s’han incorporat novetats, com l'atròfia muscular espinal, els nous tractaments de fibrosi quística o la teràpia gènica. La teràpia gènica és un tractament que permet modificar gens defectuosos per altres de saludables per tractar, prevenir o curar una malaltia. També s’aprofundeix en l’estudi de la farmacocinètica, és a dir, en la individualització dels tractaments de cada pacient per a aconseguir l’objectiu terapèutic desitjat, tal com comenta la Dra. Fernández. El temari del curs es va modificant a partir de les enquestes que contesten els alumnes les quals permeten conèixer les seves opinions i suggeriments.

La modalitat de docència d'aquesta edició ha estat en format semipresencial, cosa que ha possibilitat la participació de professionals d’arreu de l’Estat i de Portugal que no podien traslladar-se a Barcelona. Les primeres quatre jornades han estat sessions en línia, mentre que l'última ha recuperat la presencialitat amb l'organització de taules rodones on s’han tractat temàtiques com les novetats del programa PROA (Programa d'Optimització de l'ús dels Antibiòtics) o els nous reptes de la farmacotècnia. També s’han impartit tallers pràctics sobre l’administració de fàrmacs en pacients pediàtrics ingressats i ambulatoris. ''Les sessions han estat impartides per professionals referents en els temes que es tracten. Al llarg del programa ens preocupem per establir una connexió directa i propera entre ponents i alumnat’’, comenta la Dra. Maria Josep Cabañas, cap de Secció de Farmàcia de l'Hospital Infantil i de la Dona de Vall d'Hebron.

El curs estava dirigit a farmacèutics en període de formació, especialistes en farmàcia hospitalària, o bé a farmacèutics comunitaris. També ha estat acreditat per a pediatres que volien ampliar el seu coneixement dins de la disciplina. En paraules de la Dra. Cabañas: ''Nosaltres, com a experts en Farmàcia Pediàtrica, el que volem és compartir el nostre coneixement amb altres professionals. La nostra voluntat, edició rere edició, és seguir sent líders i referents dins del sector’’.

El curs, impartit des de l'any 1998, s'ha convertit en un referent de formació, i reafirma la voluntat de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de continuar sent líders en l'especialitat de Farmàcia Pediàtrica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.