Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Professionals dels serveis de Malalties Infeccioses i de Microbiologia de Vall d’Hebron, amb la col·laboració d’un expert de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central, han detectat que la taxa de tuberculosi multiresistent a la zona rural de Cubal (Angola) en pacients que ja han patit la malaltia prèviament és del 71% (l’OMS l’estimava en el 21%).
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha liderat un estudi que ha permés detectar que la taxa de tuberculosi multiresistent a la zona rural de Cubal (Angola) és quatre vegades superior a l’estimada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, els experts de Vall d’Hebron han confirmat que la taxa de tuberculosi multiresistent primària (és a dir, pacients que pateixen la malaltia per primera vegada) és del 8% (l’OMS l’estimava en el 2,8%). En el cas de la tuberculosi multiresistent secundària (pacients que ja han patit la malaltia prèviament), la taxa és del 71% (l’OMS l’estimava en el 21%). L’estudi s’ha publicat a la revista Emerging infectious diseases.
Com explica el Dr. Israel Molina, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron, “aquest estudi s’emmarca en un projecte de col·laboració amb l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal, d’Angola, que es va iniciar l’any 2008 per oferir recerca, assistència i docència”. El Dr. Molina assenyala que, recentment, els investigadors de Vall d’Hebron van observar que hi havia un elevat fracàs dels tractaments contra la tuberculosi entre els pacients que arribaven a aquest hospital. Per aquest motiu, es va iniciar un estudi conjunt per detectar la taxa de tuberculosi multiresistent als tractaments entre el Servei de Malalties Infeccioses i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, amb la col·laboració d’un expert de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central i amb el finançament de la Fundación Probitas.
El primer pas va ser enviar un aparell de diagnòstic molecular a l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal per tal de detectar la presència de tuberculosi multiresistent entre els pacients. D’aquesta manera, explica la Dra. Ariadna Rando, del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, “a Angola es realitzava un diagnòstic ràpid en menys de dues hores només amb l’esput, i, posteriorment, les mostres s’enviaven congelades a Vall d’Hebron, on ens encarregàvem de corroborar el diagnòstic”. Per realitzar una analítica de multiresistència completa és necessari un laboratori altament especialitzat i amb elevats nivells de seguretat. Dos factors que compleixen els laboratoris de Microbiologia de Vall d’Hebron, coordinats per la Dra. María Teresa Tórtola. Els laboratoris són centre de referència en tuberculosi a Espanya i laboratoris supranacionals de referència de l’OMS. Les anàlisis realitzades pels experts de Vall d’Hebron van confirmar l’elevada prevalença de la tuberculosi multiresistent entre els pacients de l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal. “Són les taxes de tuberculosi multiresistent més elevades que s’han trobat mai al continent africà”, afegeix el Dr. Molina, que també és investigador del Grup de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
Canvis en el Programa Nacional del Control de la Tuberculosi d’Angola
Aquesta descoberta ha provocat un canvi en les polítiques de salut d’Angola. El Dr. Israel Molina explica que, fins ara, no s’havia realitzat un estudi sobre la presència de tuberculosi multiresistent en aquest país. “Arran dels resultats de la nostra recerca, han aflorat casos de tuberculosis multiresistent, fet que ha condicionat que el Programa Nacional del Control de la Tuberculosi inclogui els fàrmacs de segona línia, és a dir, els que es fan servir per tractar la tuberculosi multiresistent. Això és fonamental no només per a la persona que pateix la malaltia, sinó perquè es redueixen els nous contagis”, afirma el Dr. Molina.
El repte de la tuberculosi multiresistent
La tuberculosi és una malaltia infecciosa greu causada per micobacteris que es transmet per la tos, esternuts, en parlar o escopir. Sol atacar els pulmons però també pot afectar el sistema nerviós central, el sistema limfàtic, el sistema circulatori, el sistema genitourinari, el sistema gastrointestinal, els ossos, les articulacions i fins i tot la pell.
El tractament de la tuberculosi utilitza antibiòtics per matar els bacteris però requereix períodes llargs de tractament (entre mig any i un any) per eliminar-los completament. La tuberculosi multiresistent és la que no respon, com a mínim, a la isoniazida ni a la rifampicina, els dos antituberculosos més potents. Aquesta patologia constitueix un problema de la salut pública greu en molts països en desenvolupament, perquè té pitjor pronòstic i el tractament és encara més llarg, té més efectes secundaris i requereix medicaments més cars i serà un dels grans desafiaments en salut pública a nivell mundial en els propers anys.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.