La nova Unitat de Monitoratge d'Epilèpsia permet un millor diagnòstic dels pacients

El monitoratge continu dels ingressats serà de dilluns a divendres les 24 hores del dia per realitzar totes les proves necessàries i confirmar o descartar el diagnòstic d’epilèpsia.

21/01/2019

Fer un correcte diagnòstic dels pacients amb sospita d’epilèpsia és fonamental per aplicar el tractament adequat. La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb un conjunt de professionals especialitzats en el tractament d'aquesta patologia, així com amb l'equipament necessari. Així mateix, la Unitat d'Epilèpsia ha participat en els últims anys en els principals assajos clínics per al tractament de la malaltia.

Aquesta patologia afecta des de nadons fins a persones en la tercera edat. S’estima que pot afectar 8 de cada 1.000 persones. Es tracta d’una malaltia cerebral crònica que té com a principal símptoma les crisis epilèptiques; les crisis poden incloure convulsions que són episodis breus de moviments involuntaris del cos, que poden afectar una part o la seva totalitat. En alguns casos, els pacients també pateixen pèrdua de consciència i, inclús, del control dels esfínters. Hi ha pacients que poden patir diversos episodis cada dia. Com explica el Dr. Xavier Salas-Puig, cap de la Unitat d’Epilèpsia i coordinador de la nova Unitat de Monitoratge d'Epilèpsia, “aquesta és la segona patologia neurològica que causa més visites als serveis d’urgències. I pot restar molta qualitat de vida a les pacients, ja que afecta la seva integració sociolaboral”.

Ara, la nova Unitat de Monitoratge d'Epilèpsia de Vall d’Hebron permetrà realitzar un millor diagnòstic. Com explica el Dr. Estevo Santamarina, de la Unitat d'Epilèpsia, “els pacients ingressats seran estudiats les 24 hores del dia durant cinc dies seguits per aplicar totes les proves necessàries i arribar al diagnòstic correcte”. L’epilèpsia és un trastorn del sistema nerviós central que provoca una sèrie de símptomes motors i no motors que a vegades s’acompanyen de pèrdua de consciència. Però, com assenyala la Dra. Laura Abraira del Fresno, “es pot confondre amb altres problemes de salut, com les crisis psicògenes, que causen símptomes semblants”. En aquest sentit, el Dr. Xavier Salas-Puig assenyala que aquestes crisis psicògenes no epilèptiques “són molt semblants a les crisis que pateixen els pacients epilèptics, però, quan les monitorem, veiem que no hi ha canvis electroencefalogràfics”.

Precisament, gràcies a la nova Unitat de Monitoratge d’Epilèpsia, els pacients podran sotmetre’s a totes les proves necessàries, com vídeo electroencefalografia (registre en vídeo del pacient i de la seva activitat cerebral), exploració clínica general, examen de l’estat psíquic, tests neuropsicològics, ressonància magnètica, PET i tests genètics. “A Vall d’Hebron realitzem una exploració completament exhaustiva dels pacients, ja que l’epilèpsia és una patologia molt complexa i cal fer una exploració multidisciplinària”, indica el Dr. Xavier Salas-Puig. 

D’altra banda, el paper dels professionals d’infermeria és molt rellevant en la nova Unitat de Monitoratge d’Epilèpsia. Aquests professionals tenen una formació específica per saber distingir una crisi i com actuar per garantir la seguretat del pacient. “Quan els pacients monitorats pateixen una crisi epilèptica o psicògena o d’altre tipus, el nostre personal sanitari té la capacitat d’oferir l’atenció necessària”, sosté Josep María Cabezalí, Supervisor d’Infermeria del Servei de Neurologia.

Més de 40 pacients es beneficiaran cada any de les noves instal·lacions”, afegeix el Dr. Xavier Salas-Puig.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.