La combinació de ticagrelor i aspirina redueix el risc de recurrència i discapacitat en pacients amb ictus

El Dr. Carlos Molina, cap del grup de recerca en Ictus del VHIR i cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron, ha format part del comitè executiu i ha liderat a l’Estat aquest estudi internacional.

28/07/2020

Quan un pacient pateix un ictus isquèmic agut o un accident isquèmic transitori, hi ha un risc d’un 15% de que torni a tenir un nou ictus isquèmic en els primers dies o setmanes. Per tal de prevenir aquest nou ictus, s’acostuma a administrar aspirina a tots aquests pacients. Un nou estudi, co-coordinat i liderat per la Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron, ha mostrat que l’ús conjunt de l’aspirina amb el fàrmac ticagrelor és capaç de reduir tant un nou ictus com la discapacitat derivada d’aquest en els primers 30 dies en comparació a l’aspirina sola.

 Els resultats de l’assaig clínic THALES (Ictus Agut o Accident Isquèmic Transitori Tractat amb Ticagrelor i Acid Acetilsalicílic per a la Prevenció de l’Ictus i la Mort) han estat publicats a la revista The New England Journal of Medicine. L’estudi ha comptat amb la participació de 414 centres de 28 països diferents. Vall d’Hebron ha coordinat l’estudi a nivell nacional i ha estat el principal centre reclutador a l’Estat espanyol, amb més de 150 pacients que hi han format part.

El ticagrelor és un fàrmac antiagregant plaquetari que actualment s’utilitza per al tractament de l’infart de miocardi. En estudis previs, es va comprovar que quan s’administrava sol a pacients que havien patit un ictus, no millorava l’acció de l’aspirina sola en la prevenció de nous ictus o mort. L’objectiu d’aquest estudi va ser analitzar l’efecte d’ambdós fàrmacs conjuntament.

L’estudi va incloure 11.016 pacients amb una mitjana d’edat de 65 anys. Les persones havien tingut un ictus isquèmic no cardioembòlic agut lleu o moderat, en el qual s’obstrueix el flux sanguini cerebral i produeix mort de cèl·lules del cervell, o un accident isquèmic transitori, que té lloc només durant un breu període de temps i no produeix mort del teixit. En menys de 24 hores, els pacients es van assignar en un dels dos grups de tractament: 5.523 persones van rebre ticagrelor i aspirina durant un mes, i 5.493 van rebre placebo i aspirina durant el mateix temps.

“En el transcurs de 30 dies, els pacients que havien rebut el tractament amb ticagrelor i aspirina tenien un risc menor de patir un nou ictus o morir en comparació als que havien rebut només aspirina”, explica el Dr. Carlos Molina, cap del grup de recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal de l’assaig a l’Estat. Concretament, en el grup que només va prendre aspirina, 362 persones (un 6,6%) van tenir un ictus o van morir, mentre que en el grup que va rebre ticagrelor i aspirina, 303 persones (un 5,5%) van patir un ictus o van morir.

A més, els resultats confirmen que el tractament de ticagrelor i aspirina és capaç de reduir la discapacitat produïda pels ictus de repetició. “És la primera vegada que hem demostrat que aquest tractament redueix el risc d’ictus discapacitant en persones que han tingut un ictus previ”, destaca el Dr. Molina.

Per altra banda, els investigadors van analitzar alguns paràmetres de seguretat. Els resultats van mostrar que la combinació de ticagrelor i aspirina s’associava amb un risc més alt d’hemorràgia greu i hemorràgia cerebral que l’aspirina sola, tot i que en tots els casos hi havia un número molt baix de persones amb aquestes complicacions. “Ara treballem en identificar quines persones tenen menor risc de patir una hemorràgia greu i que, per tant, es poden beneficiar més d’aquest nou tractament”, explica el Dr. Molina.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.