Investigadors europeus aprofundeixen a Barcelona sobre les pneumopaties intersticials pediàtriques

La Unitat de Pneumologia Pediàtrica organitza l’escola de formació del projecte de la Unió Europea COST ENTeR chILD per a professionals que detecten i tracten aquestes malalties minoritàries

12/03/2019

Revisar les últimes novetats en relació a les pneumopaties intersticials pediàtriques i formar als professionals que poden detectar-les han estat els objectius de l’escola de formació que han celebrat a Barcelona els investigadors del projecte COST ENTeR chILD (sigles en anglès de la Xarxa Europea per a la Investigació Traslacional en Pneumopaties Intersticials de nens i adults).  La trobada, que ha durat tres dies, ha tingut com a organitzadors locals el cap de la Secció de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística, el Dr. Antonio Moreno, i el grup Creixement i Desenvolupament del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Un total de 83 assistents d’Europa, Pakistan, Argentina i Sud-àfrica han participat en l’escola de formació del COST ENTeR chILD, que va celebrar-se del 14 al 16 de febrer. A les jornades van discutir-se casos clínics de pneumopaties intersticials pediàtriques. Es tracta d’un grup que engloba unes 200 malalties poc freqüents –a Catalunya es registren 1,5 casos per cada 100.000 nens– que afecten primàriament els alvèols i els teixits perialveolars. A la trobada van descriure’s algunes malalties noves, com les relacionades amb anomalies del gen TBX4, que provoquen quadres de dificultat respiratòria en els nounats associats a hipertensió pulmonar i dependència d’oxigen. També van descriure’s nous quadres del síndrome SAVI, una malaltia autoinflamatòria que es presenta amb pneumopatia intersticial i fenòmens autoimmunes com l’artritis i la vasculitis cutània.  

A l’escola de formació van desenvolupar-se tallers de genètica, funció pulmonar, tècniques d’imatge i anatomia patològica. “Les pneumopaties intersticials que afecten els nens són malalties poc freqüents, es necessiten equips experts i centres de referència, com Vall d’Hebron, per diagnosticar-les”, explica el Dr. Antonio Moreno. Entre les novetats que va generar la trobada destaca un projecte per comparar la fiabilitat diagnòstica de les pneumopaties intersticials pediàtriques a diferents països europeus. També la potenciació d’un registre europeu que reculli totes aquestes malalties i els gens que les desencadenen.

Una xarxa multidisciplinar

ENTeR chILD està format per una xarxa multidisciplinar de més de 100 investigadors i clínics de 25 països d’Europa i dos socis internacionals (Austràlia i Sudàfrica), finançat per l’Acció COST de la Unió Europea. En formen part pneumòlegs, genetistes, epidemiòlegs, dietistes, radiòlegs, patòlegs, pacients i les seves famílies. La xarxa coordina investigació en l’àmbit europeu des ciència bàsica a la cura clínica, amb la finalitat d'aconseguir un diagnòstic exacte i precoç, un tractament estructurat i personalitzat i teràpies que contribueixin a millorar el pronòstic a llarg termini dels pacients amb malalties intersticials pulmonars.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.