Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La recerca ha analitzat l’eficàcia del compost ABTL0812 en models de càncer d’endometri, el més freqüent dels tumors de l’aparell reproductor femení. Aquest fàrmac és capaç de matar les cèl·lules canceroses, però no les cèl·lules endometrials sanes- ABTL0812, desenvolupat per l’empresa catalana AbilityPharma, ja es troba en fase clínica 2 en combinació amb quimioteràpia per a tractar 40 pacients amb càncer d’endometri
Una recerca, liderada pels Drs. Antonio Gil i Eva Colás del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i pels Drs. Xavier Matias-Guiu i Núria Eritja de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), ha estudiat l’eficàcia d’ABTL0812, un fàrmac desenvolupat per la farmacèutica catalana AbilityPharma, i que s’està provant en assajos clínics de fase 2 en pacients amb càncer d’endometri avançat o metastàtic. L’estudi demostra que ABTL0812 és una opció terapèutica efectiva i selectiva per a les cèl·lules canceroses, ja que només elimina aquestes i no les cèl·lules sanes. L’estudi s’ha publicat a la revista Gynecologic Oncology.
El càncer d'endometri és el més freqüent dels tumors de l’aparell reproductor femení. Segons les últimes estadístiques, al 2018 el nombre de nous casos diagnosticats d’aquesta malaltia a tot el món va ser de 382.069, causant més de 89.900 morts. Desgraciadament, les taxes de mortalitat han augmentat en els darrers anys. Per tal de diagnosticar de manera fiable el càncer d’endometri i garantir el millor tractament, els metges han de determinar amb precisió el subtipus de càncer, el grau de diferenciació i disseminació tumoral. Aquells tumors que presenten una histologia no endometrioide, alt grau o han disseminat fora de la cavitat uterina en el moment del diagnòstic, no presenten d’inici un bon pronòstic ja que la taxa de resposta al tractament és baixa i les opcions terapèutiques són força limitades. Aquesta situació reflecteix fortament la necessitat d'estratègies terapèutiques noves i eficients.
Els investigadors dels grups de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR i de Patologia Oncològica de l’IRBLleida, juntament amb d’altres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Lleida (UdL), Ability Pharmaceuticals, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han estudiat aquesta nova estratègia terapèutica en què s’ha demostrat que ABTL0812 és efectiu com a teràpia en els tipus més agressius del càncer d’endometri, i a més, impedeix que les lesions pre-malignes pre-tumorals progressin cap al càncer.
L’estudi s’ha portat a terme en una primera fase amb estudis in vitro, s’ha validat en diversos models in vivo amb ratolins i, actualment, s’està duent a terme un assaig clínic de fase 2 amb 40 pacients amb càncer d’endometri a centres oncològics punters d´Espanya i França. Els resultats d’aquest estudi clínic s’esperen durant la tardor d’aquest mateix any 2019.
“Oferim evidències preclíniques fortes del benefici terapèutic d’ABTL0812 com a tractament de primera línia del càncer d’endometri, com a monoteràpia o en combinació amb la quimioteràpia estàndard”, han explicat els investigadors de l’estudi. “El benefici terapèutic d’ABTL0812 permet també aturar la progressió de lesions precursores de càncer. Les nostres troballes presenten una estratègia terapèutica nova i clínicament aplicable pel càncer d’endometri, sobretot per aquells que presenten pitjor pronòstic”, han conclòs.
La recerca ha estat finançada per tres ajuts del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), (EMPLEA/EMP-TU-2015-4576), Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)( RTC-2015-3821, RTC-2017-6261-1), un ajut del Centre pel Desenvolupament de Tecnologia Industrial del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (CDTI) (INNOGLOBAL/20171061), així com dos ajuts postdoctoral de la Generalitat de Catalunya (SLT002/16/00315 i SLT002/16/00274).
Article de referència:I. Felip, C.P.Moiola, C.Megino-Luque, et al., Therapeutic potential of the newTRIB3-mediated cell autophagy anticancer drug ABTL0812 in endometrial cancer..., Gynecologic Oncology, https://doi.org/10.1016/j.ygyno.2019.03.002
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.