Guanyem el prestigiós VBHC Dragons’ Grant & Endorsement dins el projecte europeu PED

Vall d’Hebron és un dels hospitals que col·laboren en el PID Early Diagnosis, destinat a crear un protocol clar en l’àmbit europeu per garantir i agilitzar el diagnòstic precoç de les immunodeficiències primàries

29/04/2019

El projecte europeu PID Early Diagnosis (PED), del qual Vall d’Hebron forma part, ha obtingut el prestigiós VBHC Dragons’ Grant & Endorsement, que distingeix iniciatives amb potencial dins l’atenció sanitària. El projecte PED té com a objectiu assegurar un diagnòstic precoç de les immunodeficiències primàries (IDP) per tal de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients. En l’actualitat està present en tres països, a través de quatre hospitals: Ospedali Riuniti di Ancona, Ospedale Mauriziano di Torino, tots dos a Itàlia, i el Ghent University, a Bèlgica, a més de Vall d’Hebron. Aquests centres han constituït un comitè clínic on intercanvien resultats i experiències. L’objectiu és marcar un protocol clar per agilitzar i garantir un correcte diagnòstic als pacients de les PID.

“Aquest premi és una validació de qualitat d’un projecte en fase inicial que un cop desenvolupi en tot el seu potencial pot beneficiar la qualitat assistencial dels pacients de diferents països d’Europa”,  reflexiona el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron. El guardó va lliurar-se el passat 17 d’abril en Amerongen (Països Baixos). El VBHC Dragons’ Grant & Endorsement és una excel·lent plataforma de llançament internacional dels projectes guanyadors. Enguany també ha distingit a l’hospital universitari Aga Khan de Karachi (Pakistan), pensat per millorar la qualitat assistencial de nens amb cardiopaties congènites en països amb ingressos mitjans i baixos, i el projecte IncoCure, del Laurentius Hospital Roermond (Països Baixos), un projecte online per millorar la cura de les dones amb incontinència urinària.

Les IDP són un grup de 400 malalties minoritàries que afecten el sistema immunitari que pateixen unes 28.000 persones a Europa. El projecte PED està dissenyat per millorar el seu diagnòstic, que té un retard estimat en una mitjana de 8,8 anys. Segons alerta la Societat Europea per a la Immunodeficiència (ESID, en les seves sigles en anglès) només entre un 10% i un 30% de la gent afectada per IDP aconsegueix un diagnòstic correcte.

El projecte PED es proposa crear un protocol clar perquè el pacient pugui posar noms i cognoms a la seva malaltia. Vol que estiguin presents els professionals de totes les disciplines implicades: immunòlegs, infermeres, pediatres, hematòlegs, pneumòlegs, etc. No es tracta només d’accelerar el diagnòstic creant una xarxa que permeti als professionals treballar de forma coordinada, sinó  estalviar el pacient proves innecessàries.

L’aplicació PIDCAP, altra eina per agilitzar el diagnòstic

El projecte PED també incorpora el PIDCAP. Es tracta d’una aplicació informàtica basada en un algoritme que recull variables clíniques que alerten el professional de medicina de família o de pediatria de l’atenció primària sobre la possibilitat que el pacient tingui una immunodeficiència primària. L’aplicació va néixer d’una idea de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a la plataforma Innòbics (acrònim d’Innovació Oberta a l’ICS).  "Estem molt contents de poder internacionalitzar el projecte PIDCAP", exposa Soler.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.