Èxit rotund del primer PhD Day de Vall d'Hebron

Més de 200 persones han participat en una jornada repleta de conferències, ponències i activitats de networking.

23/11/2023

El Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus ha celebrat el seu primer PhD Day, una jornada completa d'activitats científiques creades per i per a la comunitat doctoral de Vall d'Hebron. L'esdeveniment ha estat organitzat conjuntament pels dos instituts de recerca del Campus, Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que tenen en conjunt més de 400 estudiants predoctorals. Ambdues institucions van voler crear una jornada dedicada a promoure i potenciar la comunitat doctoral. La iniciativa ha estat un èxit amb més de 200 participants, la majoria d'ells investigadors predoctorals, però també científics postdoctorals, investigadors principals, tècnics de recerca, estudiants de màster, professionals sanitaris i personal administratiu i de suport.

Per recalcar la importància de l'esdeveniment, s'ha inaugurat oficialment al més alt nivell institucional amb la presència de la Dra. Begoña Benito, Directora del VHIR, el Dr. Josep Tabernero, Director del VHIO i el Dr. Antonio Román, Director Assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. La Dra. Benito ha felicitat i agraït als doctorands l'organització d'aquesta important jornada, i ha afirmat que "sou el futur de la ciència, sou l'ànima dels nostres centres". El Dr. Tabernero també ha fet èmfasi en el potencial dels doctorands, "sou la nostra generació més jove, amb un futur ple de potencial i oportunitats. Gràcies per la vostra ambició i determinació en promoure la millor ciència per als nostres pacients".

El Dr. Román ha destacat la ubicació privilegiada del campus, amb dos centres de recerca al costat d'un hospital de tercera generació amb més de 9.000 professionals i un milió de pacients a l'any, que conformen una institució internacional líder en assistència sanitària, recerca, docència i innovació. Ha afegit que "per tenir una recerca d'èxit és vital compartir i comunicar-se amb els companys" i ha confiat en el fet que avui sigui un dia per fer-ho.

Un dels objectius de la jornada ha estat destacar les diferents línies de recerca duta a terme pel col·lectiu predoctoral, i per això s'han fet sis xerrades curtes, cada una d'elles impartida per un estudiant de doctorat diferent. Els ponents van ser seleccionats per un comitè compost per membres del col·lectiu doctoral, amb la idea d'il·lustrar la gran varietat i alta qualitat de les línies de recerca que s'estudien actualment al Campus, amb temes que van des d'estratègies de translació fins a anàlisi de microARN, passant per biomarcadors, organoides, radiofàrmacs i propietats fisicoquímiques.

Posant el focus en la ciència oberta i les opcions de carrera professional dins i fora de l'acadèmia

L'acte també va comptar amb experts externs que es van centrar en temes de gran interès pels estudiants de doctorat. En primer lloc, el Dr. Ignasi Labastida, Cap de la Unitat de Recerca del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Recerca (CRAI) de la Universitat de Barcelona (UB) i Cap de l'Oficina de Difusió del Coneixement de la UB, va parlar de la importància de la Ciència Oberta i va compartir la seva experiència com a membre de diversos grups de treball de Ciència Oberta en l'àmbit nacional i internacional. El Dr. Labastida va destacar la importància d'una bona gestió de dades "és crucial tenir un Pla de Gestió de Dades des del principi, però no utilitzis una plantilla i accepta que no és únicament un document aïllat, ha de ser dinàmic i adaptar-se a l'evolució del projecte".

A la tarda, hi va haver una taula rodona amb quatre doctors que han emprès trajectòries professionals diferents: un IP junior, un professor universitari, un fundador d'una Spin-Off, i un professional que va passar una temporada en una empresa privada i recentment ha tornat a l'acadèmia. L'objectiu de la xerrada era mostrar la diversitat d'opcions professionals després del període predoctoral. La taula rodona va estar oberta a les preguntes dels assistents per respondre als seus dubtes i consultes sobre les diferents sortides professionals.

La jornada va concloure amb les activitats més informals: jocs a l'aire lliure i un Quizlet científic. Aquesta va ser l'única part de la jornada a la qual només van poder accedir els estudiants de doctorat, ja que el seu principal objectiu era fomentar el networking entre ells.

L'acte ha comptat amb el patrocini de La Campana, el Museu d'Història de Catalunya i la Fundació la Pedrera.

L'objectiu de l'organització és crear una jornada dedicada a promoure i potenciar la comunitat doctoral.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.