Èxit de la 2a Jornada Jo Innovo

Avui s’ha celebrat la 2a Jornada Jo Innovo, coorganitzada per Vall d’Hebron i Roche Farma, que ha reconegut el talent de quatre projectes innovadors en els àmbits de la seguretat dels pacients i dels professionals, la sostenibilitat econòmica i energètica, la satisfacció dels pacients i la satisfacció dels professionals. 

15/05/2019

Avui s’ha celebrat la 2a Jornada Jo Innovo, coorganitzada per Vall d’Hebron i Roche Farma, que ha reconegut el talent innovador dels professionals de Vall d’Hebron. A Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus la innovació és clau per millorar els serveis i l’atenció als pacients. Per aquest motiu, hem celebrat la 2a edició del concurs d’idees Jo Innovo, en la qual s’ha fet una crida a què els professionals del Campus presentin les seves propostes per millorar el seu dia a dia i el dels pacients. En aquesta edició s’han presentat més de 90 projectes ideats per professionals de Vall d’Hebron en quatre categories: seguretat dels pacients i dels professionals, sostenibilitat econòmica i energètica, satisfacció dels pacients, satisfacció dels professionals. La convocatòria del concurs ha estat tot un èxit, amb més de 90 projectes presentats. La Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron s’ha encarregat de la selecció dels 12 projectes que han arribat com a finalistes a la 2a Jornada Jo Innovo. El jurat de la jornada, format per professionals de Vall d’Hebron i reconeguts experts en innovació, ha triat els quatre finalistes (un per cadascuna de les esmentades categories). Finalment, l’audiència que ha assistit a la jornada ha seleccionat el projecte guanyador entre aquests quatre. Durant la jornada, a més, hem comptat amb la presència de Roch-e, un robot de Roche Farma, que ha fet de copresentador. Tot el projecte Jo Innovo té el suport de Roche Farma per promoure la innovació i el reconeixement de la tasca dels professionals que treballen al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. 

El Dr. Vicenç Martínez, gerent de Vall d’Hebron, ha assenyalat que “tots podem crear i innovar. La innovació no és només una qüestió d’artistes o científics. Tots els professionals de Vall d’Hebron podem innovar. I aquesta jornada és la culminació del treball de la Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron. A Vall d’Hebron promovem la innovació per millorar cada dia l’atenció que oferim als pacients”. Per part seva, com ha explicat Mónica Palomanes, directora de Regional d’Access&Business Roche Farma Espanya, “impulsar la innovació i el talent dels nostres professionals sanitaris és part de la raó de ser de Roche Farma. Col·laborar en iniciatives com Jo Innovo ens permet estar a prop i propulsar idees que poden canviar la vida de molts pacients”.



Projecte guanyador de la 2a Jornada Jo Innovo

El projecte més destacat ha estat “Contenidor per a la recollida selectiva en els carros de cures”, que permetria la utilització de petits contenidors en els carros de cures perquè sigui més fàcil fer una òptima segregació dels residus i no faci falta que els professionals es desplacin des de les habitacions, on es desenvolupa la major part de la seva activitat, per deixar els residus. Com ha explicat Concepción González, infermera de la Unitat de Cures Intensives de Traumatologia, “volem contribuir al reciclatge dins de la unitat, ja que disposar de petits contenidors en els carros de cures farà més fàcil el reciclatge. El projecte consisteix en la utilització d’un suport metàl·lic adaptat als carros de cures ja existents perquè encaixin quatre contenidors per a la segregació de paper, plàstic, vidre i rebuig”. Aquest projecte ha estat, per tant, també el més destacat en la seva categoria: sostenibilitat econòmica i energètica. 

En la categoria de seguretat dels pacients i dels professionals, la idea més votada ha estat “Noves tecnologies per millorar les precaucions d’aïllament en pacients pediàtrics d’alt risc”, ideat per professionals d’infermeria del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia. Els professionals han analitzat el sistema de precaucions en pacients pediàtrics per evitar infeccions pròpies de l’entorn hospitalari. La proposta d’innovació consistiria en el desenvolupament d’un aplicatiu de gestió d’aïllaments vinculat a un dispositiu electrònic que es col·locarà a la porta del box/habitació del pacient. Aquest aplicatiu permetria que l’equip de Control de la Infecció del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia rebi diàriament via electrònica informació sobre els pacients infectats/colonitzats per microorganismes transmissibles i que s’apliquin les mesures adequades. En la categoria de satisfacció del pacient, el projecte més destacat ha estat “Túnel hologràfic: una eina antiestrés per al pacient pediàtric”. La idea és realitzar un túnel hologràfic 3D (projeccions en les parets) des del moment en què el pacient arriba a la zona prèvia a l’entrada en l’àrea quirúrgica, amb projeccions d’animals, el fons marí, paisatges, específics per festivitats com a Nadal… Finalment, la proposta més destacada en la categoria de satisfacció dels professionals ha estat “VHProf”. VHProf seria un apartat dins del web de l’Hospital Vall d’Hebron dirigit als professionals per agrupar continguts d’interès, acostar la institució al professional, interconnectar els professionals, oferir informació i acollir els professionals de nova incorporació. 



Implementació dels projectes 

Vall d’Hebron impulsarà que la idea finalista es dugui a terme. En aquest sentit, Vall d’Hebron ha realitzat una important aposta per la innovació gràcies a la creació de la Direcció de Gestió Integral i Innovació i també a la Comissió d’Innovació, presidida pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap de Psiquiatria. Aquesta comissió és un òrgan específic encarregat de l’organització, l’impuls i la revisió de tots aquells temes relacionats amb la innovació assistencial. A més, la idea guanyadora obté l’estada d’una setmana per a dues persones a Boston, que inclou una visita guiada en el seu entorn innovador en el Massachusets Institute ofTechnology (MIT). 



Conferència inaugural “Machine Learning, l’electricitat del futur”

La conferència inaugural, a càrrec de José Manuel García Gavilán, director de clients estratègics de Google Cloud, ha tractat sobre el machine learning. Com ha explicat José Manuel García, “machine learning és ensenyar a un ordinador a aprendre a fer el que vols que faci. No es tracta de programar-lo perquè faci alguna cosa, sinó d’ensenyar-li a què aprengui a fer alguna cosa”. En opinió d’aquest expert, “el machine learning ho transformarà tot, i també, és clar, el camp de la medicina”. En aquest sentit, en l’àmbit de la medicina, el machine learning ja s’està aplicant per ajudar en el diagnòstic d’algunes patologies, com és el cas de la retinopatia diabètica. “Un grup de metges ha ajudat a una eina de Google a aprendre a diagnosticar la retinopatia diabètica a través de fotos amb un 95% d’encerts”, ha indicat aquest expert. 



Diàleg “L’impacte de la intel·ligència artificial en el món de la salut”

Durant la jornada s’ha celebrat un diàleg sobre la intel·ligència artificial en el món de la salut, moderat pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, president de la Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron, amb el Dr. Ignacio Hernández Medrano, neuròleg i fundador de SAVANA i Mendelian; el Dr. Manel Escobar Amores, Director Clínic de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron; el Dr. Gabriel de Maeztu, soci fundador de IOMED; i Beatriz López, doctora en Informàtica i professora titular de la Universitat de Girona. Com ha assenyalat Beatriz López, “la intel·ligència artificial consisteix a desenvolupar un programa que pot fer tasques que només podien fer els éssers humans fins a aquest moment”. Quant a l’aplicació de la intel·ligència artificial en el món de la salut, el Dr. Manel Escobar s’ha mostrat convençut que “la intel·ligència artificial canviarà la forma en què es practica la medicina”. En aquest sentit, a Vall d’Hebron, com ha assenyalat aquest expert, “tenim en marxa diversos projectes d’intel·ligència artificial en el Servei de Diagnòstic per la Imatge. Un d’ells per a la detecció i la caracterització de lesions”. 

Una de les claus en l’àmbit de la medicina i la intel·ligència artificial són els algoritmes. En opinió del Dr. Ignacio Hernández, “els algoritmes ens ajudaran a diagnosticar millor, ja que, on la intel·ligència humana no arriba, allí arribaran els algoritmes. De la mateixa manera que, on no arriba l’ull humà arriba la ressonància magnètica”. De totes maneres, un dels reptes que planteja l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la medicina és l’ús de dades de pacients perquè els algoritmes aprenguin i puguin ajudar en la pràctica clínica. “La clau és anonimitzar correctament les dades”, ha assenyalat el Dr. Gabriel de Maeztu. 

 

Innovació a Vall d’Hebron

Abans de conèixer al guanyador de la jornada, s’han exposat tres casos d’èxit d’innovació a Vall d’Hebron. El Dr. Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i director d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, ha explicat l’evolució del VHIO. “Un dels nostres grans objectius amb la creació del VHIO ha estat el de transferir ràpidament als pacients el coneixement generat en la recerca. Avui dia tenim ja més de 600 estudis clínics en marxa”. Per part seva, el Dr. Jaume Sastre-Garriga, subdirector del Cemcat (Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya), ha assenyalat que la innovació està en el cor del Cemcat. “Participem en diversos assajos clínics per, per exemple, estudiar millor la qualitat de vida dels pacients. Tenim en marxa un projecte per recollir dades clíniques, de ressonància magnètica i de biobancs per emmagatzemar-los en el núvol i obtenir informació útil per a la recerca i l’assistència”. Així mateix, Laia Arnal, cap de l’Àrea de Desenvolupament de Negoci del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha remarcat que al VHIR “promovem la innovació per generar coneixement i desenvolupar solucions per a necessitats clíniques no resoltes. Identifiquem idees que aportin solucions i promovem el seu desenvolupament i arribada al mercat”.

 

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.