Estudiants d’un programa d’innovació en salut analitzen el Servei de Cardiologia per detectar possibles millores

Un equip format per enginyers, investigadors, dissenyadors i perfils business, tots ells estudiants del programa d·HEALTH, ja ha detectat 224 necessitats clíniques no resoltes a Vall d’Hebron. Cardiologia de Vall d’Hebron és un servei altament especialitzat que, amb aquesta iniciativa, busca beneficiar-se de la mirada diferent i innovadora que aporten estudiants de perfils tan variats.

03/04/2018

El Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron acull durant vuit setmanes un grup d’estudiants del programa en innovació en salut d·HEALTH. Es tracta d’una iniciativa que permet que convisquin durant tot aquest temps els professionals de Cardiologia de Vall d’Hebron, un servei altament especialitzat, i estudiants de perfils tan diversos com enginyers, investigadors, dissenyadors i business. Els fellows observen el dia a dia d’un gran hospital, parlant amb els pacients i els facultatius que hi treballen. D’aquesta manera, poden trobar necessitats clíniques no resoltes susceptibles de convertir-se en oportunitats de negoci o àrees de millora per al centre, com ara procediments mèdics poc eficients, protocols millorables o espais físics poc confortables per a l’usuari. Aquesta metodologia, creada a la Universitat de Stanford i batejada com “biodisseny”, permet desenvolupar nous productes o serveis sanitaris que donin resposta a necessitats reals.

En cada edició de d·HEALTH Barcelonaels estudiants detectenuna mitjana de més de 1.000 necessitats, de les quals un 65% són potencials oportunitats de negoci i el 35% són possibilitats de millora per als hospitals. Enguany, quatre estudiants porten des de finals de febrer immersos en el dia a dia del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. En 5 setmanes d’immersió clínica, els estudiants porten detectades 224 necessitats, i continuaran la seva observació durant 3 setmanes més.

Com explica el Dr. David García-Dorado, cap del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, “la integració dels estudiants en el nostre dia a dia està sent molt senzilla. Mostren molt interès i ganes d’aprendre. I per a nosaltres és important comptar amb la seva visió externa per aportar solucions i millorar”. En la mateixa línia, el Dr. Ignacio Ferreira, metge del Servei de Cardiologia, destaca que “la immersió dels estudiants és positiva per a tothom, ja que ens aporten una mirada diferent i ells poden aprendre de nosaltres

Necessitats amb resultats tangibles per als pacients

Els quatre estudiants que acull el Servei de Cardiologia són Victòria Valls, llicenciada en biologia amb un màster en Neurociències; Carmelita Rodríguez, nutricionista i màster MBA IESE; Nick Fenger, dels Estats Units i enginyer biomèdic, i Albert Lahoz, dissenyador industrial, que explica que “per a mi, aquesta experiència està sent molt profitosa, perquè vull treballar per millorar la qualitat de vida de les persones”.

En finalitzar la immersió clínica, els estudiants escullen una necessitat per elaborar un pla de negoci. A més, elaboren per a l’hospital un informe amb les necessitats detectades i les millores que es poden implementar. Al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, com explica el Dr. David García-Dorado, “tenim un servei altament especialitzat, on es realitzen els procediments més avançats i amb la més moderna tecnologia, però la presència dels estudiants al nostre dia a dia ens està permetent redescobrir amb nous ulls processos on podem ser encara més eficients”.

d·HEALTH Barcelona, impulsat per Biocat,és un dels quatre únics programes que imparteixen aquesta metodologia a Europa. Al llarg del programa, de 9 mesos de durada, els estudiants experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la idea de negoci –mitjançant 2 mesos d’immersió clínica a hospitals– fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament.

Algunes de les necessitats detectades als hospitals en edicions anteriors ja han arribat al mercat mitjançant startups fundades pels ex alumnes. És el cas de MOWOOT, un dispositiu mèdic no invasiu per combatre el restrenyiment crònic, dissenyat per ex alumnes de d·HEALTH Barcelona arran d’una necessitat detectada durant la seva immersió clínica a l’Institut Guttmann. El dispositiu ha obtingut nombrosos reconeixements internacionals i ja està en fase de comercialització. La immersió clínica d’enguany també s’està realitzant a l’Hospital Clínic i a Sant Joan de Déu.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.