El Servei de Farmàcia participa en el grup europeu COMET per l’estudi de la influència de diversos fàrmacs en la COVID-19

El grup COMET (COvid MEdicaTion study) està construint una base de dades europea relacionada amb la influència dels diversos tractaments farmacològics en el curs clínic de la COVID-19.

18/02/2021

En el marc de l’European University Hospital Alliance (EUHA) s’ha constituït el grup COMET (COvid MEdicaTion study) amb l’objectiu d’identificar la influència dels diferents tractaments farmacològics als quals se sotmeten els pacients amb coronavirus. El Servei de Farmàcia de Vall d’Hebron participa en aquest estudi que inclou a pacients de diferents hospitals europeus i que ja ha fet públiques algunes conclusions de les seves investigacions.  

En un primer estudi, s’ha avaluat si un determinat grup de fàrmacs per tractar la hipertensió i altres patologies cardiovasculars, els inhibidors de l’enzim convertidor de l’angiotensina (IECA) i els antagonistes dels receptors d'angiotensina II (ARA-II), podrien tenir alguna influencia negativa sobre la Covid-19. Els resultats determinen que els pacients en tractament amb aquests fàrmacs no presenten diferències en la resposta davant la Covid-19 en comparació amb altres pacients que no reben aquests tractaments. “L’estudi examinava l’evolució clínica que tenien davant la Covid-19 els pacients en tractament amb aquests fàrmacs”, explica Dra. Maria Queralt Gorgas, cap del Servei de Farmàcia de Vall d’Hebron, “ i s’ha vist que no hi ha cap relació amb la mortalitat hospitalària ni amb major o menor ingrés a la UCI”.

Un altre estudi rellevant i que tot just s’acaba de publicar analitza l’associació entre l’escala de fragilitat clínica i la mortalitat hospitalària. “Es tracta d’una investigació que s’ha realitzat en 2.500 pacients hospitalitzats en 11 països europeus”, explica la Dra. Marta Miarons, especialista en Farmàcia Hospitalària i responsable de la Unitat de Farmacocinètica i Farmacogenètica, “i que ha evidenciat que la fragilitat en les persones grans determina les possibilitats de supervivència durant l’admissió hospitalària per Covid-19”.

El Servei de Farmàcia de Vall d’Hebron ha recollit dades sobre els tractaments farmacològics des del primer dia de la pandèmia i ha creat un registre molt valuós per poder dur a terme col·laboracions internacionals amb altres hospitals europeus com la que representa COMET. La primera publicació fruit d’aquesta aliança va ser el protocol de l’estudi. Després han vingut les publicacions dels resultats del primer estudi sobre determinats tractaments farmacològics, de l’estudi sobre fragilitat clínica i mortalitat hospitalària i s’espera la publicació futura d’altres investigacions relacionades.

 

European University Hospital Alliance (EUHA)

L’Aliança d’hospitals universitaris europeus es va fundar l'any 2017 amb el compromís de compartir la seva experiència en salut, investigació i educació. Cadascun dels membres és un hospital universitari líder dins del seu país amb una capacitat de més de 1.000 llits. Són llocs de referència nacionals i, en conjunt, abasten el 100% de les Xarxes Europees de Referència (ERN) existents. A més, tots els membres de l'Aliança tenen centres d'excel·lència en recerca i estan associats a una universitat.

Els nou membres de l'Aliança d’Hospitals Universitaris Europeus son:

  • Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien - Viena, Àustria
  • Assistance Publique - Hôpitaux de Paris - París, França
  • Charité - Berlín, Alemanya
  • Erasmus Universität Medisch Centrum - Rotterdam, Països Baixos
  • Hospital Universitari Vall d'Hebron - Barcelona, ​​Espanya
  • Karolinska Universitetssjukhuset - Estocolm, Suècia
  • King's Health Partners - Londres, Regne Unit
  • Ospedale San Raffaele - Milà, Itàlia
  • UZ Leuven - Leuven, Bèlgica
Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.