El programa Fortalece - Salut atorga 2,4 milions d’euros a Vall d’Hebron per potenciar la investigació en patologies cròniques i malalties minoritàries

En total s’impulsaran diferents projectes de sis grups de recerca que se centraran en la medicina de precisió i les teràpies avançades.

08/01/2024

L'Institut d'Investigació Sanitària Acreditat Institut de Recerca - Hospital Universitari Vall d'Hebron (ISS-IR-HUVH) ha estat un dels seleccionats del programa Fortalece –Salut de l’Institut de Salut Carlos III. La proposta guanyadora està formada per sis grups d'investigació, cinc del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i un del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) que s’han coordinat per potenciar la recerca en reptes de salut en els camps del càncer, els trastorns cardiovasculars i neurològics i les malalties rares des de la infància fins a l'edat adulta. En total, es destinaran 2,4 milions d’euros en quatre anys.

Millora de la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament de patologies cròniques no transmissibles i malalties minoritàries

Totes les accions del programa parteixen de la filosofia de la Medicina de Sistemes, una ideologia que engloba la medicina centrada en el pacient, l’atenció primària i l’hospitalària, la recerca translacional, la biomedicina computacional, i la transferència a la pràctica clínica i l’impacte en la societat.

Les accions programades es centraran al voltant de dos eixos transversals coordinats per potenciar la recerca en patologies cròniques no transmissibles i malalties minoritàries. Per una banda, el desenvolupament de la medicina de precisió mitjançant la integració de múltiples dades de la història clínica, i les obtingudes de la investigació biomèdica, per a la millora de la prevenció, el diagnòstic i la predicció i intervenció del pronòstic en malalties humanes.

Per l’altra, el desenvolupament d'opcions terapèutiques innovadores basades en teràpies avançades per a malalties amb gran discapacitat i càrrega d'esperança de vida.

L'abordatge de les diferents malalties estudiades es beneficiarà de tecnologies d'avantguarda i ciència de frontera que inclouen: biomedicina computacional, diagnòstics no invasius, nous mecanismes moleculars i noves aproximacions terapèutiques.

Gràcies a aquest programa es podrà enfortir la investigació en diverses àrees de l'IIS-IR-HUVH, es reforçarà el suport a la investigació amb la creació de noves estructures i l'enfortiment de les actuals, s’ajudarà a consolidar el nostre lideratge internacional i, finalment, es promourà la transferència del coneixement generat i la innovació.

Els Grups de Recerca consolidats del VHIR directament involucrats són: Malalties Cardiovasculars; Càncer i Malalties Hematològiques Infantils; Neuroimmunologia Clínica; i Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia, que ha presentat una proposta en col·laboració amb el Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del VHIO. En la proposta també participaran dos Grups de Recerca emergents, un per part del VHIR, el Grup de Teràpies i Innovació en Neuropediatria i altres malalties rares pediàtriques, i un altre per part del VHIO, el Grup de Biologia computacional del càncer. Entre tots ells cobreixen totes les àrees temàtiques incloses en el programa i els eixos transversals. A la vegada impacten en una àmplia xarxa de col·laboració dins de l'ISS-IR-HUVH que assegura la complementarietat de coneixements fent que indirectament es beneficiïn 28 grups del VHIR i 14 del VHIO, el 46% i el 38% respectivament del total d’aquests Instituts de Recerca.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.