El programa CaixaImpulse Innovació en Salut dona suport a tres projectes de Vall d’Hebron

Són estudis centrats en càncer hepàtic, osteoporosi i la malaltia de Gaucher.

14/10/2024

La Fundació ”la Caixa” ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a nous 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.

Enguany, tres projectes del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus han estat seleccionats:

Nova família de fàrmacs per tractar un càncer hepàtic mortal

  • Líder del projecte: Marcos Malumbres, cap del Grup de Cicle Cel·lular i Càncer i director del Programa d’Oncologia de Sistemes del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)
  • Subvenció rebuda: 150.000 euros

El càncer és un conjunt de malalties caracteritzades per la proliferació descontrolada de cèl·lules. En aquest procés, les proteïnes quinases dependents de ciclines (CDK) exerceixen un paper crític. Es tracta d’una família d’enzims que regulen el cicle cel·lular, cosa que les converteix en dianes potencials per desenvolupar fàrmacs anticancerígens. En aquest sentit, ja s’han aprovat molècules inhibidores de CDK4/6 com a tractament de primera línia del càncer de mama positiu per a receptor hormonal. Tanmateix, els pacients acaben desenvolupant resistència a aquestes molècules amb el temps i, d’altra banda, altres tumors no depenen d’aquestes quinases.

Els investigadors del present projecte han obtingut dades in vivo i in vitro que suggereixen un paper crucial per a un altre subgrup de CDKs, poc estudiades, en el carcinoma hepatocel·lular, una malaltia mortal. Per això, l’obtenció d’inhibidors contra aquestes quinases obriria la porta a una nova família de teràpies dirigides a les CDK per al tractament del càncer hepàtic, que possiblement també serien aplicables a altres tipus de càncer.

Així doncs, el nou projecte vol desenvolupar la primera generació de fàrmacs amb capacitat d’inhibir específicament CDKs per a les quals actualment no hi ha inhibidors, per tal de tractar el càncer de fetge. Així mateix, es patentaran aquests nous compostos, s’implementarà un model de negoci i es llicenciarà el producte. L’objectiu final serà crear una empresa derivada (spin-off) per transferir aquesta nova família de fàrmacs a la societat. 

Cap a un tractament efectiu i segur per a l’osteoporosi

  • Líder del projecte: Joan Roig, investigador principal del grup de Teràpia Gènica al Sistema Nerviós del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • Subvenció rebuda: 145.850 euros
  • Projecte en consorci amb: Beatriz Almolda, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

L’osteoporosi és una malaltia degenerativa caracteritzada per una disminució de la densitat dels ossos que condueix a un risc més alt de fractures. Tot i que se sol associar a l’envelliment, hi ha altres factors que la poden propiciar, com ara un dèficit hormonal provocat per la menopausa o per tractaments mèdics associats al càncer d’ovari i de pròstata. Les fractures òssies no solament són una càrrega per a les famílies i el sistema de salut, sinó que minven considerablement la qualitat de vida de les persones.

Malgrat que hi ha tractaments per intentar frenar l’avanç d’aquesta malaltia, tenen limitacions i, a més, comporten efectes secundaris indesitjats. En estudis anteriors amb models animals* d’envelliment, els investigadors d’aquest projecte van utilitzar la proteïna klotho, present en la membrana de diversos tipus cel·lulars i en la circulació sanguínia, i van demostrar que tenia un efecte beneficiós en la prevenció de l’osteoporosi.

Aquest nou projecte té com a objectiu confirmar l’efectivitat terapèutica i la seguretat d’aquesta proteïna per obrir la porta al desenvolupament d’una nova teràpia efectiva i segura per a l’osteoporosi.

NanoERT, una tecnologia que millora les teràpies de reemplaçament enzimàtic

  • Líder del projecte: Julia Lorenzo, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Subvenció rebuda: 150.000 euros
  • Projecte en consorci amb: María Jesús Vicent, de la Fundación de la Comunidad Valenciana Centro de Investigación Príncipe Felipe i Marta Martínez, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

La malaltia de Gaucher és una malaltia minoritària d’origen hereditari que es caracteritza per una deficiència enzimàtica de la proteïna lisosòmica GBA. Aquest dèficit provoca seriosos problemes en els mecanismes de «neteja cel·lular», cosa que afecta greument la funcionalitat de diferents òrgans, com ara el fetge, la melsa, els ossos i fins i tot, en alguns casos, el cervell.

Els investigadors del present projecte han desenvolupat una nova tecnologia, anomenada nanoERT, per millorar les actuals teràpies de reemplaçament enzimàtic que s’utilitzen en diferents malalties lisosòmiques, com en la malaltia de Gaucher. Aquesta innovadora tecnologia, aplicada a la proteïna GBA, permet millorar l’actual teràpia que s’ofereix a les persones amb la malaltia de Gaucher, ja que redueix la freqüència amb què han de rebre el tractament i augmenta l’efectivitat de la teràpia en els òrgans afectats. Això no sols millora la qualitat de vida dels pacients, sinó que també contribueix a reduir els costos per al sistema de salut.

A més, aquesta tecnologia s’està aplicant també a altres malalties, com la de Parkinson, en què alteracions en GBA són el risc genètic principal per desenvolupar-la. L’aplicació de la tecnologia nanoERT permet desenvolupar una teràpia que, per via intranasal, és capaç de portar GBA fins al cervell, cosa que permet restablir l’activitat de GBA a les neurones. Això obre la porta a una possible teràpia per a aquesta malaltia neurodegenerativa, que actualment no té cura.

Formació i acompanyament expert pels projectes

CaixaImpulse Innovació presta suport a projectes biomèdics en l’àmbit de la innovació i la transferència ajudant els investigadors a validar els seus actius i a definir la seva estratègia d’explotació i valorització per acostar els projectes al mercat, per la qual cosa a més de suport econòmic també accediran a mentoria, consultoria i acompanyament per part d’experts internacionals en diferents àmbits de l’ecosistema de la innovació.

A més, els investigadors que lideren projectes en la fase 2 rebran formació especialitzada durant 4 setmanes sobre transferència de tecnologia, legislació sobre propietat intel·lectual, presentació als inversors i tancament d’acords comercials.

Segons Ignasi López, director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa”: “El resultat d’aquesta convocatòria reflecteix no només l’abundància, sinó també l’excepcional qualitat dels projectes d’innovació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal. Ens enorgulleix poder donar-los suport, oferint tant l’ajut econòmic necessari com les eines perquè arribin al mercat amb força i seguretat”.

El 2015 la Fundació ”la Caixa” va posar en marxa aquest programa de suport a la innovació i la transferència en biomedicina i salut. Des de llavors, l’entitat ha destinat 24,7 milions d’euros a recolzar 231 projectes, els quals han derivat en la creació de 44 spin offs, que al seu torn han aconseguit cofinançament addicional, a través d’altres convocatòries competitives o inversors privats, per valor de més de 100 milions d’euros.

 

*Declaració Institucional sobre l’ús d’animals d’investigació

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.