Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El Dr. Xavier Montalban rep el Premi Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2024.
Entrega del Premi Lilly.
El Dr. Xavier Montalban ha transformat la recerca i el tractament de l'esclerosi múltiple, contribuint a reduir la discapacitat dels pacients, millorant significativament la seva qualitat de vida i obrint noves vies per a la gestió d'aquesta malaltia.
En els darrers 30 anys, el pronòstic per als pacients amb esclerosi múltiple ha millorat significativament. Abans, quan la malaltia era desconeguda i no hi havia tractaments disponibles, la probabilitat d'arribar als 40 anys amb una discapacitat de grau 3 era del 86%. Ara, amb 14 tractaments disponibles i un diagnòstic precoç, aquesta probabilitat s'ha reduït al 20%. A aquesta millora en el pronòstic a llarg termini hi ha contribuït en gran mesura el treball pioner a Espanya del Dr. Xavier Montalban, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), cap del grup de Neuroimmunologia Clínica de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron (VHIR), professor de Neurologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic de Neurologia de la UVic-UCC, i pel qual ha estat guardonat amb el Premi Fundació Lilly d'Investigació Biomèdica Clínica 2024, lliurat ahir a Madrid.
El lideratge i la dedicació a la recerca biomèdica de Montalban continuen marcant el camí cap a un futur on l'esclerosi múltiple sigui cada vegada més manejable i menys devastadora per a aquells que la pateixen. Com a reptes futurs, subratlla que cal continuar investigant tractaments neuroprotectors i reparadors. “Ara mateix som molt eficaços a suprimir la inflamació focal. Però en la neurodegeneració lenta som molt pitjors. Estem treballant en projectes específics amb l'objectiu de neuroprotegir i reparar”, assenyala Montalban. De fet, com a membre del Comitè Científic de la International Progressive MS Alliance, està involucrat en la recerca de tractaments que no només suprimeixin la inflamació, sinó que també reparin el dany neurològic.
El Dr. Montalban, a més, està immers en la cerca de noves maneres de controlar l'esclerosi múltiple mitjançant dispositius portàtils i tecnologia de telèfons intel·ligents. Un exemple d'això és la iniciativa RADAR-CNS.
Durant la seva trajectòria, el Dr. Montalban ha treballat extensament en la identificació de factors pronòstics clínics, radiològics i biològics per a un diagnòstic precoç de la malaltia. El 1995, va crear un centre pioner, el Cemcat, on, gràcies a una cohort prospectiva de pacients, han controlat milers de casos que han proporcionat dades clau per millorar el diagnòstic i el tractament de l'esclerosi múltiple.
En aquest centre han pogut desenvolupar models de medicina personalitzada, utilitzant la intel·ligència artificial per analitzar dades i crear algoritmes que permetin determinar tractaments òptims per a cada pacient. “La creació d'aquesta cohort ha estat l'encert més important de la meva vida acadèmica. Encara que la malaltia continua tenint un impacte psicològic i físic considerable, ara molts pacients poden mantenir una alta qualitat de vida i portar una vida normal”, afirma Montalban.
El Dr. Montalban ha liderat investigacions que han canviat la comprensió i el tractament de l'esclerosi múltiple. Una de les seves contribucions més destacades ha estat la demostració que la malaltia avança fins i tot sense brots aparents, fet que ha modificat l'enfocament terapèutic per intervenir de manera precoç i millorar el pronòstic a llarg termini.
“Ara sabem que l'esclerosi múltiple és un continu, que no hi ha una forma de brots i una altra de progressiva. Els mecanismes patogènics són els mateixos al llarg de tota la malaltia. Per això, és crucial intervenir ràpidament després del diagnòstic per millorar el pronòstic a llarg termini”, explica.
A més, rara vegada hi ha hagut un assaig d'investigació d'una teràpia modificadora de la malaltia en què no hagi jugat un paper important en la planificació i execució de l'assaig i en la integració final de la teràpia dins de la pràctica contemporània.
El Dr. Montalban remarca que, sense el treball en equip, res d'això hagués estat possible.
Una de les contribucions més destacades del Dr. Montalban ha estat la demostració que la malaltia avança fins i tot sense brots aparents, fet que ha modificat l'enfocament terapèutic per intervenir de manera precoç i millorar el pronòstic a llarg termini.
Neurologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.