El Dr. Jordi Riera, referent internacional en el sistema ECMO

Dr. Riera participa com a convidat a diferents congressos internacionals sobre l’ECMO amb l’objectiu de donar més visibilitat a aquesta tècnica. 

29/10/2018

El Dr. Jordi Riera, metge especialista en medicina intensiva a l’Hospital Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació al VHIR i referent en ECMO, per la seva expertesa ha estat convidat a participar a diferents jornades fora de l’Estat.

D’una banda, ha participat a les Jornadas de Medicina Intensiva de Porto (JMIP), que s’han celebrat del 18 al 19 d’octubre a la ciutat portuguesa, amb la ponència “How I started my ECMO center?” on ha explicat els punts claus en la creació d'un programa d’ECMO d'excel·lència. Així mateix, ha dirigit un curs de simulació en ECMO, el primer que s'organitza en aquest país.

De l’altra, el Dr. Riera també participarà com a convidat al 3er Congrés ELSO-LATAM a Santiago de Xile del 10 al 12 de novembre de 2018, i al Congrés SWAAC-ELSO que tindrà lloc a El Caire del 15 al 18 de gener de 2019. Ambdós cursos han estat organitzats per les seccions de Llatinoamèrica i Àsia/Àfrica de l'organització Extracorporeal Life Support Organization (ELSO), consorci internacional de més de 400 centres que ofereixen assistència amb ECMO i de la que l'hospital n’és membre des de 2012. El Dr. Riera, juntament amb el Dr. Joan Balcells, director del programa ECMO de l'àrea pediàtrica i també referent en la tècnica, són membres del comitè local del 8è Congrés de la EuroELSO, que es celebrarà del 10 al 13 d’abril de 2019 a Barcelona.

La ECMO (sigles de Extracorporeal Membrane Oxygenation) és una tècnica complexa que ofereix suport respiratori o cardiorespiratori, mitjançant la combinació d'una bomba centrífuga i un oxigenador. El sistema es connecta al pacient a través d'una cànula de drenatge, localitzada en un gran vas venós, i una altra cànula de retorn, localitzada en un altre gran vas venós o en una artèria. Aquesta tecnologia salva la vida a pacients que no haurien sobreviscut sense la mateixa. És el cas de dos dels últims pacients que, després de ser canulats a l'Hospital Parc Taulí i a l'Hospital Arnau de Vilanova, van ser traslladats al Hospital Vall d’Hebron per rebre assistència. Ara ja estan fora de perill, podent haver estat donats d'alta a la planta d'hospitalització convencional.

En els darrers anys ha augmentat l'interès en l'assistència amb ECMO en pacients adults. No obstant això, per diferents circumstàncies, la metodologia d'assistència varia entre els diferents centres que ofereixen la tècnica. L'entrenament específic del personal, una adequada planificació, el seguiment de les recomanacions de la ELSO i la concentració de casos en centres de referència, fan possible optimitzar l'assistència a aquests pacients crítics d'alta complexitat. "L'entrada de l'ECMO en el procés assistencial del pacient crític obre nous escenaris que freqüentment són complexes tant des d'un punt de vista clínic com ètic", afirma el Dr Riera. "La tècnica ofereix possibilitats apassionants i inexistents fins ara en àrees tan importants com la mort sobtada o la donació d'òrgans".

El Programa d'ECMO de l'Àrea General de l'Hospital Vall d'Hebron, amb l’objectiu fonamental d’oferir una atenció d'excel·lència amb garanties de seguretat, neix a inicis de l'any 2016, amb el suport inicial de l'UCI Pediàtrica. Aquest Programa té una forta vinculació amb el trasplantament pulmonar, que és tema de la tesi del Dr. Riera, que va rebre un premi extraordinari de Doctorat. Els pacients trasplantats pulmonars es poden beneficiar de la tècnica, especialment quan és aplicada com a pont al trasplantament. També es poden beneficiar molts altres pacients com aquells amb disfunció cardíaca greu amb patologia reversible. L'assistència és liderada pel servei de medicina intensiva de l'àrea general però implica la participació de múltiples especialitats com cardiologia, cirurgia cardíaca i cirurgia vascular. Així mateix, és indispensable la participació del personal d'infermeria. "Una adequada formació del personal és clau per garantir l'èxit en l'assistència", afirma el Dr. Riera.

El servei de medicina intensiva organitza la segona edició del curs teoricopràctic ECMOBARNA que es desenvoluparà del 14 al 16 de novembre de 2018 a l'Hospital Vall d'Hebron amb participació de referents en la tècnica nacionals i internacionals i amb l’assistència de professionals de diverses especialitats i de diferents punts del país i de l'estranger que busquen formació en assistència amb ECMO d'excel·lència.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.