Dues recerques de Vall d’Hebron becades pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona

Les investigacions volen, una, determinar el nivell d'humanització de les UCI pediàtriques de Catalunya, i l'altra, millorar el tractament del dolor postoperatori de pacients menors amb discapacitats cognitives.

27/10/2022

Dues investigacions del grup de recerca multidisciplinari d'infermeria del Vall d'Hebron institut de Recerca (VHIR), han estat seleccionades en la Convocatòria 2022 d'Ajudes a la Recerca Infermera que atorga el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Una de les beques ha estat per a l'estudi liderat per Javier García, infermer i investigador, que vol avaluar el nivell d'humanització de totes les unitats de cures intensives (UCI) pediàtriques de Catalunya. També ha estat escollit un projecte per millorar en la detecció del dolor postoperatori de pacients pediàtrics amb discapacitats cognitives que limiten la seva capacitat d’expressió oral. La infermera i investigadora Débora Sierra lidera aquesta recerca que es desenvoluparà íntegrament a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

A Catalunya hi ha cinc UCI especialitzades en pacients menors d'edat que es troben als hospitals de Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu de Barcelona, Santa Creu i Sant Pau, Parc Taulí de Sabadell i Joan XXIII de Tarragona. Totes elles participaran en aquest projecte pensat per humanitzar el màxim possible l'estada dels infants en aquestes unitats. El primer pas serà adaptar el Manual de Bones Pràctiques en Humanització creat pel projecte HU-Ci al context específic de les unitats infantils. Aquest document serà utilitzat per analitzar cada UCI amb un objectiu doble: crear un informe de situació global de Catalunya i que cada centre tingui la informació necessària per crear un pla de millora individualitzat.

El segon projecte se centrarà en un col·lectiu especialment vulnerable: els menors amb discapacitat cognitiva que acaben de ser operats. La gestió del dolor postoperatori en infants és en general molt complexa, però en pacients que són no-verbals o que tenen molt limitada la seva capacitat d'expressió oral, com ho són una part significativa de menors amb discapacitat cognitives, el nivell de dificultat es multiplica. Per realitzar un bon tractament del dolor és imprescindible que el personal sanitari tingui les eines suficients per adaptar-se a les necessitats específiques d'aquest col·lectiu. Actualment, a Catalunya no existeix un protocol estàndard, o sigui, que hi pot haver diferències significatives entre centres. L'estudi intentarà mitigar aquesta mancança traduint i adaptant l'Escala revisada Cara, Cames, Activitat, Plor i Consolació (r-FLACC), per després utilitzar-la com a element principal en una formació que es donarà a tot el personal d’infermeria de Vall d'Hebron implicat en la cura d’aquest tipus de pacients. Posteriorment, s'analitzarà l'impacte clínic d'aquesta intervenció amb l'objectiu d'estendre el protocol a altres centres sanitaris. La finalitat és millorar en la detecció i, conseqüentment, reduir el patiment d'aquest col·lectiu.

El COIB ha destinat aquest any 65.000 € en promocionar la investigació infermera de qualitat. Aquesta quantitat es repartirà entre els 13 projectes guanyadors d'una convocatòria que ha atret a gairebé 50 propostes.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.