Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La 26a Conferència Anual, centrada en els mecanismes i tractaments de la migranya, ha anat a càrrec de Lars Edvinsson, Peter Goadsby, Michael Moskowitz i Jes Olesen, neuròlegs referents en la recerca en cefalea.
Els dies 15 i 16 de desembre s’ha celebrat la 16ª Jornada Científica de Vall d’Hebron. Els assistents han gaudit de presentacions d’algunes de les fites i projectes més destacats de l’any al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), una sessió de monòlegs científics i una sessió d’speed dating per fomentar el networking entre investigadors. A més, s’ha celebrat la tradicional sessió de pòsters científics. L’esdeveniment ha conclòs amb la 26ª Conferència anual de Vall d’Hebron, protagonitzada en aquesta ocasió pels doctors Lars Edvinsson, Peter Goadsby, Michael Moskowitz i Jes Olesen, neuròlegs referents internacionals en la recerca en cefalea. Un cop més, la Jornada, celebrada en format híbrid, ha comptat amb el suport de Roche.
La 16a Jornada Científica va arrencar el dijous 15 de desembre amb les presentacions orals corresponents al grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria en una sessió moderada per la cap del grup, la Dra. Esperanza Zuriguel. Es van presentar quatre projectes de temàtiques variades. La Dra. Montserrat Llinàs, Supervisora de l’Àrea de Coneixement de Malalties Infeccioses Drassanes, va presentar el projecte VESICLEAN per a rentats vesicals; Hakima Ouaarab, infermera Coordinadora de l’Equip d'Agents comunitaris de Salut a la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron va parlar sobre l’estudi COCREA SASI per a la promoció de la salut afectiva sexual des d’una mirada intercultural; Débora Sierra, infermera de l’Àrea de Coneixement d’Atenció Postquirúrgica de l’Hospital Infantil, va exposar un treball sobre valoració i maneig del dolor agut postoperatori en el pacient pediàtric amb discapacitat cognitiva; i Javier García, infermer clínic de neonatologia a l’Àrea de Coneixement de Crítics de l’Hospital Infantil, va analitzar el nivell d’humanització de les unitats de cures intensives pediàtriques a Catalunya.
A continuació, el Dr. Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Recerca en Ictus del VHIR, va presentar la publicació més votada de l’any 2022 per part dels investigadors principals del VHIR. Es tracta de “Effect of Direct Transportation to Thrombectomy-Capable Center vs Local Stroke Center on Neurological Outcomes in Patients With Suspected Large-Vessel Occlusion Stroke in Nonurban Areas”, publicat a la revista JAMA, on es presenten els resultats de l’estudi RACECAT que determina els circuits de trasllat més efectius per als pacients amb ictus greus.
El matí va continuar amb la segona edició de les sessions d’speed dating. Hi van participar investigadors i investigadores predoctorals amb l’objectiu de conèixer els projectes d’altres companys i companyes i tenir l’oportunitat de trobar noves sinèrgies. En aquest primer dia també va tenir lloc la sessió de pòsters, on 98 investigadors i investigadores van defensar el seu pòster oralment davant el jurat. Per categoria, d’entre els pòsters presentats, 24 corresponen a la d’Infermeria, 13 a la de residents, 11 a la categoria postdoctoral i 50 a la d’investigadors predoctorals.
La jornada de divendres 16 va iniciar amb la presentació anual de resultats del VHIR de la mà de Montse Giménez, María de Valles, Olalla Bagüés, Xavier Cañas, Laia Arnal, Núria Gavaldà, Albert Barberà, Federica Righi, Miguel Angel Claver i Fran Garcia. Van destacar la implementació de la nova estructura de recerca, l’increment en el finançament de convocatòries competitives, la creació de tres noves spin-offs, la superació per primer cop dels 1000 estudis clínics oberts en un any, el forment de teràpies avançades, la posada en marxa de la nova web del VHIR, el treball de fiscalització de la Sindicatura de Comptes en els últims dos anys, els avenços en el desplegament del tercer pla d’acció dins l’estratègia HRS4R, els avenços en els camps IT i l’àrea de qualitat i els resultats positius en l’àmbit econòmic. La Dra. Begoña Benito, directora del VHIR, va concloure resumint els reptes per afavorir la col·laboració en recerca al Campus Vall d’Hebron, implementar les eCORE, gestionar els espais del nou edifici, fomentar la transformació digital, incentivar la retenció de talent i promoure avaluacions de la producció científica.
L’humor va ser el protagonista de la següent sessió gràcies a la participació d’Helena González i Oriol Marimon, membres de Big Van Ciència, un equip dedicat a comunicar la ciència i la recerca a través de monòlegs i activitats per a tots els públics. Van parlar de vacunes, la genètica i els GWAS i el paper de la cooperació en l'evolució dels éssers vius.
La jornada va finalitzar amb la presentació dels guanyadors de cada categoria de la sessió de pòsters i amb la 26ª Conferència Anual amb els doctors Lars Edvinsson, Peter Goadsby, Michael Moskowitz i Jes Olesen, guardonats amb el prestigiós Brain Prize 2021 atorgat per la Fundació Lundbeck. A la seva xerrada, “From the discovery of mechanisms involved in migraine to the development of impactful treatments for patients”, van explicar el funcionament del sistema trigeminovascular I com l’aura es correlaciona amb la migranya, la implicació de certs pèptids con el CRGP en la cefalea, com traslladar el coneixement sobre la migranya en humans a models animals per investigar nous fàrmacs i la càrrega que suposa la migranya com a malaltia neurològica freqüent arreu del món.
Premis als millors pòsters
Un dels moments més esperats de la Jornada, un any més, va ser el lliurament dels premis als millors pòsters. Els reconeixements es van repartir en funció del volum de pòsters presentats en cada categoria.
El pòster premiat en primera posició a la categoria de Residents ha estat “Preoperative indocyanine green administration improves detection of malignant liver tumors. Basis for a clinical trial”, de Martín Huerta, del Servei Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron. En segona posició, “Analysis of failed appointments at a tertiary hospital”, de Martí Vivet, resident del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron que realitza una rotació a la Direcció de Sistemes d’Informació i Suport a la Gestió.
Pel que fa a la categoria d’Infermeria, en primera posició es troba Luis López Pérez, infermer del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron i membre del grup de recerca de Malalties Infeccioses del VHIR, per “Avaluació i resultats de la consulta de triatge avançat liderada per la infermera especialista en infeccions de Transmissió Sexual”. En segona posició, Eva Fernández Mondragón, del Pla d'Atenció al Ciutadà i Treball Social de Vall d’Hebron, per “Intervenció psicosocial en situacions de violència masclista a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron”. En tercera posició, Sandra Ponce Ruiz, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Vall d’Hebron, per “Sexualitat i artroplàstia total de maluc. Som capaços de millorar la qualitat de vida sexual dels nostres pacients?”.
En la categoria d’investigadors predoctorals, en primera posició es troba Alba Nicolau Vera, del grup de Recerca de Malalties neurodegeneratives del VHIR, pel pòster “Crosstalk between alpha-synuclein and neuromelanin exacerbates parkinson’s disease pathology in melanized tyrosinase-expressing rodents”. En segona posició, Marina Bataller Fernández, del grup de Recerca Recerca Biomèdica amb Cèl·lules Mare del Càncer del VHIR, per “Study of 14-3-3σ, a protein potentially involved in chemoresistance in head and neck squamous cell carcinoma”. En tercera posició, Meritxell Boada Pérez, del grup de Recerca de Pneumologia del VHIR, pel pòster “Discordance between humoral and cellular immune responses to cytomegalovirus infection in CMV seropositive recipients (R+)”.
En la categoria de postdoctorals, la premiada en primera posició és Mónica Durán Fernández, del grup de Recerca en Fisiopatologia Renal del VHIR, per “ClC-5, the Dent’s Disease 1 causing gene, controls collagen production and release in renal epithelial tubular cells”. En segona posició, Núria Martínez Gil, del grup de Recerca de Medicina Genètica del VHIR, per “Variant missense en el gen LRP6 associada al fenotip d’alta massa òssia”.
Programa de beques “Amics del VHIR” i Fundació Palau Francàs
Para finalizar, es van donar a conèixer els nous joves investigadors que desenvolupen la seva tesi doctoral a través del programa de beques “Amics del VHIR” gràcies a les aportacions de particulars que confien en la recerca de Vall d’Hebron. Amb aquest programa, els becats podran desenvolupar la seva formació durant tres anys i obtenir el doctorat. Gerard Serrano, del grup de Recerca en Microbioma del VHIR, i Sara Garcia, del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR, van recollir el diploma en representació de tots els investigadors becats. Enguany es tracta, a més, de Pau Mollà, del grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial, i de Freddy Ganse, del grup de Malalties Cardiovasculars del VHIR.
Per últim, la Fundació Palau Francàs va fer entrega de la seva beca a Berta Paez, investigadora del grup de Malalties Neurovasculars del #VHIR. L'ajut permetrà finançar el seu projecte “Implication of proteins associated with vascular beta amyloid in Cerebral Amyloid Angiopathy”.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.