Llançament de Project-COMFORT per revolucionar la recollida de sang centrada en el pacient

Vall d’Hebron participa en un projecte per desenvolupar una tecnologia innovadora de micromostreig, fent que la recollida de sang sigui més accessible i centrada en el pacient.

24/01/2025

Project-COMFORT, una associació públic-privada amb el suport de l'Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU), llançada oficialment el novembre de 2024, la qual indica un canvi transformador en la recollida de sang i el diagnòstic. Aquest ambiciós projecte de 42 mesos uneix 51 organitzacions de diversos sectors, com ara el món acadèmic, institucions de recerca, hospitals, fundacions, pimes, empreses de tecnologia mèdica i farmacèutica i altres líders del sector, amb la missió de fer que la recollida de sang sigui més senzilla, menys invasiva i més accessible mitjançant una tecnologia innovadora de micromostreig centrada en el pacient.

Vall d’Hebron s’encarregarà de la part analítica del projecte a través del Servei de Bioquímica Clínica dels Laboratoris Clínics de Vall d'Hebron, dirigit per la Dra. Roser Ferrer. "Amb aquest projecte, els Laboratoris Clínics i especialment el servei de Bioquímica, com a responsable tecnològic, es posen al capdavant com a centre de referència a Catalunya" explica el Dr. Simo Schwartz, que és l’investigador principal del projecte i qui s’encarregarà de liderar l'estudi clínic a escala europea, coordinant així, els diferents centres i sistemes sanitaris implicats. La Dra. Roser Ferrer i el Dr. Simo Schwartz, coordinen el grup de Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia del VHIR.

En nom del consorci, el líder del projecte Antoniu L. Fantana, PhD, Sr. Director, Eli Lilly and Company va declarar: "El nostre objectiu és redefinir el diagnòstic posant al capdavant les necessitats dels pacients i ampliant l'accés a l'assistència sanitària a escala mundial. Juntament amb 51 organitzacions dedicades, estem compromesos a establir un nou estàndard en la recollida de sang i el diagnòstic que combini la comoditat i l'accessibilitat del pacient amb dades de més qualitat".

Els mètodes tradicionals de recollida de sang, com la venipunció, poden ser pesants i incòmodes, especialment per a pacients amb mobilitat reduïda, nens, gent gran i aquells que es troben en zones rurals o amb desavantatges. La necessitat de visitar un entorn clínic sovint planteja reptes addicionals, com ara barreres de temps, cost i viatges. Project-COMFORT aborda aquests obstacles de manera directa avançant en el micromostreig centrat en el pacient, un enfocament que permet recollir mostres de sang més petites còmodament a casa o en altres llocs convenients. Aquest canvi millorarà considerablement l'accessibilitat del diagnòstic, reduirà el malestar del pacient i farà que el seguiment de la salut oportú sigui una realitat per a aquells que més ho necessiten.

"En oferir una alternativa mínimament invasiva i acollidora amb el pacient, el micromostreig representa un gran pas endavant en la democratització de l'accés a la salut", va assenyalar el coordinador científic Chi Pakarinen. "El nostre projecte tracta de trencar les barreres a l'atenció i reimaginar el diagnòstic de la sang com un servei inclusiu i adaptable que compleix els pacients on es troben".

Project-COMFORT aprofita la diversa experiència dels seus socis, combinant coneixements de proveïdors d'atenció mèdica, institucions de recerca, grups de defensa dels pacients i innovadors tecnològics. L'objectiu també és implicar experts reguladors i HTA des del principi per garantir les millors possibilitats d'execució del projecte amb èxit i una millor incorporació dels resultats del projecte. Aquesta col·laboració única integra investigació clínica avançada, compliment normatiu i desenvolupament tecnològic, creant una base sòlida perquè el micromostreig sorgeixi com un estàndard reconegut. Amb l'experiència que abasta una àmplia gamma de disciplines, els socis del consorci estan construint col·lectivament un model que pot conduir a una atenció sanitària més eficient i centrada en el pacient en el futur.

"Al cor de Project-COMFORT hi ha un compromís amb la innovació centrada en el pacient", va dir el professor coordinador administratiu Georgios Theodoridis, de l'Escola de Química de l'Aristotle University of Thessaloniki. "Aquest projecte té un potencial innovador per fer del micromostreig centrat en el pacient una alternativa acceptada a les extraccions de sang tradicionals, transformant fonamentalment l'experiència diagnòstica dels pacients. Reduint la càrrega de les proves i millorant l'accessibilitat, estem obrint el camí per a avenços en l'atenció sanitària basats en dades que milloraran els resultats dels pacients i donaran suport a una planificació sanitària més eficaç a tot el món".

L'objectiu final del projecte és generar coneixements impactants i basats en dades que no només millorin l'atenció individual dels pacients, sinó que també guiïn les estratègies de salut pública. Les riques dades disponibles mitjançant la tecnologia de micromostreig tenen el potencial d'influir en la política sanitària, l'assignació de recursos i les mesures d'atenció preventiva, donant lloc a una població més sana i resilient.

Amb aquest llançament, Project-COMFORT s'embarca en un viatge d'impacte global, recolzat per 6,6 milions d'euros en finançament i un compromís inigualable de la seva diversa xarxa de socis. Mitjançant la implicació de les comunitats de pacients, els proveïdors sanitaris i els organismes reguladors des del principi, el projecte garantirà que cada etapa de desenvolupament s'ajusti a les necessitats i expectatives del món real. A mesura que avança Project-COMFORT, es compartiran actualitzacions periòdiques i oportunitats de col·laboració per donar la benvinguda a les parts interessades en aquesta transformació innovadora de la sanitat.

 

El projecte compta amb el suport de l’Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU) en virtut de l'acord de subvenció núm. 101163781. La JU rep el suport del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, juntament amb contribucions de COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe, Vaccines. Europe, Jones Lang LaSalle SE i Miebach Consulting GmbH.

Tanmateix, les opinions i opinions expressades són només dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea o l'empresa conjunta de la Iniciativa de salut innovadora. Ni la Unió Europea ni l'empresa conjunta d'Innovative Health Initiative Joint Undertaking es poden fer responsables d'ells.

Logo Co-Funded European Union

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.