Vall d’Hebron participa en un assaig clínic internacional sobre un nou tractament per a la hipertensió resistent

La hipertensió, un factor de risc clau per a malalties cardíaques que contribueix significativament a la mortalitat i morbiditat cardiovascular, així com a danys en òrgans vitals, ha estat el focus d'aquest estudi multicèntric.

09/12/2024

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron han participat, conjuntament amb l'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic Universitari de València, en un assaig clínic internacional multicèntric de fase II per analitzar l'eficàcia d'un anticòs monoclonal en el tractament de la hipertensió arterial resistent. Els anticossos monoclonals són proteïnes creades al laboratori que s'uneixen a substàncies específiques al cos, anomenades antígens, i s'utilitzen per tractar diverses malalties per la seva capacitat per dirigir-se de manera precisa a cèl·lules específiques.

La hipertensió és un factor de risc important per a malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars en l'àmbit mundial, i contribueix significativament a la mortalitat i morbiditat cardiovascular, a més de causar danys en òrgans vitals com la retina (retinopatia) i els ronyons (nefropatia).

Tot i la disponibilitat de molts medicaments antihipertensius eficaços, una proporció significativa de pacients segueix experimentant hipertensió resistent al tractament.

L'objectiu principal d'aquest assaig era avaluar l'eficàcia i la relació dosi-resposta d'un anticòs monoclonal (XXB750), anàleg del receptor 1 dels pèptids natriurètics, administrat cada 4 setmanes, en comparació amb placebo, per reduir la pressió arterial sistòlica ambulatòria mitjana de 24 hores des de l'inici fins a la setmana 12.

Es tracta d'un estudi multicèntric, aleatoritzat, doble cec, de grups paral·lels, de 20 setmanes de durada per trobar la dosi adequada i avaluar l'eficàcia, la seguretat i la tolerabilitat d'aquest anticòs monoclonal en pacients amb hipertensió resistent.

L'assaig, impulsat per Novartis, va començar el juny del 2022 i ha comptat amb la participació de 153 centres de 18 països, inclosos Espanya, França, Alemanya, Eslovàquia, Polònia, Bulgària, els Estats Units, el Japó i Austràlia. A Espanya, a més de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, hi han participat altres centres com INCLIVA i l'Hospital 12 d'octubre, a Madrid.

La investigadora principal de l'estudi a Vall d'Hebron ha estat la Dra. Sheila Bermejo, membre del Servei de Nefrologia de l'Àrea de Coneixement de Sistema Renal de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del grup de Nefrologia i Trasplantament Renal del VHIR.

L'investigador principal a INCLIVA-Hospital Clínic de València ha estat el doctor Fernando Martínez, del Grup de Recerca de Risc Cardiometabòlic i Renal, cap de Secció de Medicina Interna de l'Hospital Clínic i professor a la Universitat de València (UV). A més, han participat com a subinvestigadores del mateix grup les doctores María José Forner, cap de Servei de Medicina Interna i professora de la UV, i Sara Vela, també de Medicina Interna.

Altres participants han estat Alba Morales, coordinadora d'assajos del Servei de Medicina Interna a INCLIVA, i els infermers Ana Belén González, Mirna Orgelán i Mario Bayo, tots ells involucrats als assajos del Servei de Medicina Interna.

La fase següent de l'estudi se centrarà a assegurar la recol·lecció completa i precisa de les dades per poder extreure conclusions robustes i significatives. Posteriorment es farà l'anàlisi primària de les dades.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.