Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La Marató 2023
Els projectes s’han avaluat en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.
Els fons recaptats en l’última edició de La Marató de 3Cat finançaran 26 projectes d’investigació, liderats per 52 equips de recerca experts en salut sexual i reproductiva. Uns recursos que seran decisius en els pròxims anys per trobar més respostes a uns problemes que, només a Catalunya, afecten 3 milions de persones, amb 211.000 casos nous cada any, sobretot entre dones i joves. El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) coordina cinc d’aquests projectes, i participarà com a part d’un consorci en dos més.
Els 52 equips premiats han recollit els guardons en un acte que s’ha celebrat aquest matí a les instal·lacions de TV3. Els treballs seleccionats d’acord amb la decisió del Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 108 que es van presentar a l’última convocatòria d’ajudes a la recerca. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), del Departament de Salut, va coordinar un procés d’avaluació internacional en què 94 expertes i experts en salut sexual i reproductiva van valorar els projectes en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.
Els treballs liderats pel VHIR són els següents:
Tot i saber que no totes les lesions de mama pre-canceroses i no invasives (carcinoma ductal in situ, DCIS) evolucionen cap a càncer de mama invasiu (carcinoma ductal invasiu, IDC), actualment tots els pacients amb DCIS són tractats per evitar la seva eventual evolució, ja que és impossible predir quins progressaran.
Per tal d'identificar quins pacients de DCIS no progressaran a IDC, i evitar així un tractament agressiu i innecessari, es volen conéixer els mecanismes moleculars que impulsen aquesta transició.
Aquest projecte multidisciplinar i cooperatiu ajudarà a redefinir la classificació DCIS segons el risc de progressió per millorar el maneig clínic de les lesions DCIS en un futur proper, així contribuint a preservar al màxim la salut sexual i reproductiva d'aquests pacients, entre d’altres aspectes de la seva qualitat de vida.
En aquest projecte s’identifiquen dues necessitats clíniques principals que cal abordar amb l'objectiu final de millorar la qualitat de vida de les persones amb endometriosi. D'una banda, cal definir un nou sistema de classificació que sigui útil per gestionar les expectatives de les pacients i els seus ginecòlegs i/o proporcionar informació sobre el tractament més adequat per a cada cas. D'altra banda, aprofundir en la biologia de la malaltia i desenvolupar models preclínics que ressemblin la resposta a tractament de les pacients serà fonamental per descobrir noves teràpies curatives.
Es propossa donar a conèixer el proteoma de diferents lesions d'endometriosi de diferents llocs d'implantació i que representen els tipus d'endometriosi més comuns, mitjançant la realització d'un estudi proteòmic.
El projecte tindrà un impacte en la gestió clínica de les pacients, i permetrà avançar en la medicina de precisió de l’endometriosi. Alhora, contribuirà a la generació de coneixement sobre la complexitat de la malaltia.
Durant l’etapa prenatal no tenim manera de saber si aquest cervell danyat podrà fer totes les funcions, cognitives i motores. D’algunes malformacions podem conèixer-ne el pronòstic pel seu comportament durant l’edat pediàtrica i adulta, però sovint ens trobem davant d’anomalies cerebrals de significat incert.
L'objectiu de l’estudi que es portarà a terme a la Unitat de Neurologia Fetal i Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és poder millorar l’assessorament i l’acompanyament durant l’embaràs, incorporant la ressonància magnètica cerebral i proves genètiques (exoma) dels progenitors, a parelles a qui se’ls ha diagnosticat una anomalia del cervell de pronòstic incert.
Aquest estudi pot tenir un gran impacte en el maneig prenatal de les malformacions cerebrals dels fetus millorant els coneixements clínics de certes anomalies i oferint una informació amb menor grau d’incertesa a les famílies.
El tractament de les pacients amb càncer ginecològic és un procés complex que afecta tots els aspectes de la vida de la pacient. La majoria hauran de rebre cirurgia, radioteràpia o quimioteràpia, la qual cosa les predisposa a patir seqüeles, com la inflamació crònica de les cames, problemes psicològics com la depressió o l'ansietat, problemes sexuals o nutricionals.
Per diagnosticar les seqüeles, disposem de qüestionaris que han demostrat discriminar quines pacients estan en risc de patir-les, fins i tot quan es produeixen en la seva etapa més inicial. D'aquesta manera, si es detectés que una pacient pot patir una seqüela, o que aquesta és encara inicial, es podria derivar la pacient a un especialista en el tractament d'aquestes seqüeles per evitar que anessin més enllà i millorar la salut de la pacient de manera global.
Amb aquest estudi es vol comprobar que diagnosticar les seqüeles de manera precoç millora la qualitat de vida de les pacients i com evolucionen les seqüeles en sí.
La incidència de càncer anal està augmentant en determinats grups de població, especialment en persones immunodeprimides. Aquest càncer és causat per la infecció persistent pel virus del papil·loma humà (VPH), capaç de causar displàsia anal (coneguda com a HSIL per les seves sigles en anglès), considerada el precursor directe del càncer anal.
L’estudi SINECHSIL proposa afegir al tractament habitual de HSIL per les seves sigles en anglès) una pomada de sinecatequines, amb efecte anti virus del papil·loma humà (VPH), amb l’objectiu principal d’avaluar la proporció de pacients lliures de HSIL (que han respost i no han recidivat) a les 48 setmanes després de finalitzar el tractament.
A més, participem com a part d’un consorci en els següents projectes:
Les complicacions placentàries, com la preeclàmpsia (PE) i la restricció del creixement intrauterí (CIR), donen lloc, en casos greus, a complicacions que condueixen a haver de finalizar la gestació, amb el risc que comporta la prematuritat i les seves seqüeles, com ara dèficit en el neurodesenvolupament o bé problemes respiratoris.
Estudis recents suggereixen que les estatines, una medicació que es fa servir per evitar la malaltia cardiovascular, poden ajudar a tractar aquestes complicacions del embaràs i prolongar l'embaràs, i per tant, evitar la prematuritat extrema i millorar la salut de la mare i del nounat a llarg plaç.
Per tal de demostrar aquest benefici, aquest estudi es planteja donar una dosi diària de 40 mg de un tipus de estatina. Es vol també examinar si aquesta intervenció durant l’embaràs protegeix el sistema cardiovascular i aprofundir en les necessitats i expectatives de les dones que s'enfronten a aquestes complicacions durant el embaràs i en el post part.
La preeclàmpsia (PE) pot ocórrer a principis o al final de l'embaràs, amb l'EP d'inici precoç que normalment provoca complicacions més greus. Comprendre les diferències entre l'EP d'inici precoç i tardà és vital per gestionar la malaltia de manera més eficaç.
Actualment l'aspirina s'utilitza sovint en casos d'alt risc de desenvolupament d'EP, però es desconeixen les conseqüències del seu ús en el desenvolupament vascular fetal. S’ha desenvolupat un model de cultiu 3D innovador de la interfície maternofetal (MFI) per estudiar millor l'EP.
El model MFI ofereix una finestra única als processos complexos de la placenta i té un potencial important per avançar en la nostra comprensió de l'EP, especialment per identificar com la malaltia afecta la funció i el desenvolupament de la placenta des de les etapes primerenques fins a les últimes.
Aquests coneixements són crucials per desenvolupar tractaments efectius i millorar els resultats tant per a les mares com per als seus nadons.
Consulta tots els projectes finançats amb els donatius de La Marató 2023.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.