Tres professionals de Vall d’Hebron guardonades als Premis de Recerca de l’ICS 2024

Durant la jornada anual de recerca de l’Institut Català de la Salut, han rebut els guardons la Dra. Elena Carreras, la Dra. Esperanza Zuriguel i Judit Prat.

24/10/2024

El 24 de novembre, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha celebrat la seva 15a Jornada de Recerca sota el lema “Respirant futur: desafiaments i estratègies de recerca en malalties respiratòries” amb el focus en els darrers avenços relacionats amb aquestes patologies. En el marc d’aquesta jornada, s’han atorgat els premis de Recerca de l’ICS, en els quals tres professionals del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han estat guardonades.

Premi a la Recerca amb Impacte en l’Àmbit de l’ICS: Dra. Elena Carreras

El Premi a la Recerca amb Impacte en l’Àmbit de l’ICS es convoca per a grups de recerca que hagin contribuït de forma significativa a l’impacte de la recerca en ciències de la salut en l’àmbit (hospitalari o d’atenció primària) de l’ICS amb una activitat de reconegut nivell científic. En aquesta ocasió, el Consell Científic, a partir de l’avaluació reportada per AQuAS, ha estat atorgat a la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR.

El guardó reconeix el seu treball sobre l’ús del pessari cervical per reduir el part preterme als centres catalans, el qual ha tingut un impacte significatiu en el sistema sanitari. La seva recerca ha permès la incorporació de l’ús del pessari en guies de pràctica clínica, la incorporació en centres a través de protocols clínics, i en l’àmbit del sistema de salut, la incorporació en el Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya del Departament de Salut. 

El pessari és un simple anell de silicona, de baix cost, no invasiu i de fàcil col·locació i extracció que s’introdueix per via vaginal al voltant del coll uterí sense intervenció quirúrgica. La inserció d’aquest dispositiu durant el segon trimestre de l’embaràs en dones amb un alt risc de part prematur redueix la probabilitat d’avançament del naixement, la causa principal de mortalitat o malaltia greu posterior del nounat.

Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS: Dra. Esperanza Zuriguel

La Dra. Esperanza Zuriguel, cap del grup de Recerca Multidisciplinària d’Infermeria del VHIR, ha rebut el Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS per la seva trajectòria investigadora excel·lent en el desenvolupament professional de les infermeres i la millora de les cures.

La Dra. Zuriguel és infermera i compta amb un doctorat en ciències infermeres per la Universitat de Barcelona (UB). Actualment, exerceix com a coordinadora de recerca en infermeria a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i lidera el Grup de Recerca Multidisciplinari d'Infermeria del VHIR. Al llarg de la seva carrera, ha publicat un total de 65 articles científics, dels quals el 30% es troben en el primer quartil de qualitat. Moltes d’aquestes publicacions han tingut un impacte significatiu en la pràctica clínica, derivant en la implementació de millores assistencials.

Ha participat en 15 projectes competitius, destacant especialment en la investigació relacionada amb l’avaluació de la qualitat de les cures infermeres i el seu impacte en la salut de pacients i les seves famílies. En aquest camp, actualment lidera un projecte multicèntric amb 6 hospitals de l’Institut Català de la Salut, amb l’objectiu d’explorar la relació entre la dotació de personal infermer i els resultats clínics en pacients pediàtrics hospitalitzats.

A més de la seva tasca investigadora, la Dra. Zuriguel col·labora com a docent en diversos màsters de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la UB, i ha dirigit fins ara dues tesis doctorals, mentre que actualment supervisa sis més.

Al llarg de la seva trajectòria, ha estat guardonada amb diversos premis en reconeixement de la seva tasca en l’àmbit de la recerca, tot i que considera especialment significatiu el premi recentment rebut. “Representa un reconeixement no només al meu treball personal, sinó també a la labor de totes les infermeres i infermers que contribueixen a l’avanç de la recerca infermera. Aquest reconeixement, dona un valor afegit a la investigació i es converteix en una font de motivació per continuar avançant en aquest àmbit”, afirma la Dra. Zuriguel.

Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut: Judit Prat

Judit Prat, investigadora predoctoral del grup de Diagnostic Nanotools (DINA) del VHIR ha rebut el Premi de Millor Article presentat per un estudiant predoctoral ex aequo per la publicació “Paper-based microfluidic electro-analytical device (PMED) for magneto-assay automation: Towards generic point-of-care diagnostic devices” a la revista Biosensors and Bioelectronics. Es tracta d’un treball liderat pel grup DINA del VHIR en col·laboració amb el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Departament d’Electrònica de la Universitat de Barcelona (UB) i BCMaterials (Leioa, Vizcaya).

L’article candidat presenta una tecnologia biosensora versàtil i simple per la detecció de malalties infeccioses, que es proposa com a una revolucionària alternativa als actuals tests de diagnòstic ràpid (TDR) que pugui ser, no només emprada, sinó també produïda localment amb mínims requisits tècnics, per contribuir a democratitzar el diagnòstic de les malalties infeccioses.

La tecnologia s’ha demostrat en el camp del diagnòstic de la malària, una malaltia parasitària que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) produeix cada any més de 200 milions de nous casos i mig milió de morts, que es podrien prevenir si es disposés d’eines diagnòstiques més eficients que les actuals. El principal avantatge és que la tecnologia s’ha dissenyat perquè es pugui produir de manera local, sigui estable a temperatura ambient i sigui senzilla d'usar. Per tant, és una tecnologia potencialment transferible a països amb baix poder adquisitiu, on precisament les malalties infeccioses, com és el cas de la malària, tenen un major impacte sanitari, social i pel que fa a desenvolupament comunitari.

El Consell Científic de l’ICS ha valorat que es tracta d’un projecte tecnològic molt disruptiu i amb valor afegit de desenvolupament d’eines de diagnòstic, recerca aplicada en la qual es col·labora amb clínics. “L'obtenció d'aquest premi ha estat inesperada, primer per l'elevada competència en ciències de la salut, i segon pel vessant tecnològic de l'article presentat que sovint queda allunyada de les principals línies d'investigació. M'agradaria agrair a l'ICS el reconeixement a la feina feta, i a tots els autors de la publicació, la col·laboració dels quals ha fet possible aquesta gran ocasió. Moltes gràcies!”, assegura Judit Prat.

15a Jornada de Recerca de l’ICS

En el context de la 15a Jornada de Recerca de l’ICS, s’han discutit els desafiaments i fronteres en l’àmbit de la recerca, i ha estat una oportunitat per compartir estratègies i coneixements que puguin tenir un impacte en el sistema de salut. També, amb la finalitat i el compromís d’incentivar la carrera investigadora en l’entorn de l’ICS, hi ha hagut un espai de discussió per visibilitzar les carreres investigadores en la institució, així com analitzar els reptes i les oportunitats del sistema.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.