Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
L’acte va comptar amb diferents presentacions orals d’investigadors interns i el tradicional concurs de pòsters.
Aquest dijous 3 i divendres 4 d’octubre, es va celebrar la 18a Jornada Científica del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, a sala d’actes del nou edifici de recerca. Aquest any ha estat especial perquè es va fer un recorregut històric per com ha avançat la recerca del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) coincidint amb el seu 30 aniversari.
Tot i aquest enfocament especial, com sempre la Jornada també va acollir la tradicional sessió de pòsters. A més a més, enguany, amb l’esperit d’homenatjar el que s’ha fet al llarg de tres dècades es van exposar, fora de concurs, pòsters històrics representatius de l’evolució de la recerca dels grups.
Els assistents també van poder gaudir d'un petit tastet de la gran qualitat i diversitat de les investigacions fetes pel Vall Hebron Institut de Recerca i el Vall Hebron Institut d’Oncologia.
El 3 d'octubre va començar amb la benvinguda del Dr. Albert Salazar, Gerent del l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH), que va actuar com a amfitrió de l'esdeveniment. En el seu discurs, va destacar la importància d'incrementar activitats que enforteixin el vincle entre la recerca i el campus hospitalari, i afirmant que "aquesta és la direcció a seguir".
A continuació, la Dra. Begoña Benito, actual directora del VHIR, va remarcar que "les 18a Jornades Científiques son una fita important per al VHIR, ja que celebrem 30 anys de contribució a la millora de la salut dels nostres pacients. Molts investigadors han deixat la seva empremta i han creat un llegat per a les futures generacions". Benito també va celebrar l'èxit d'aquesta edició, destacant la presència de més de 60 conferenciants.
Maria Àngels Barba, directora d'Infermeria de l'Hospital Vall d'Hebron, va sumar-se a la benvinguda recordant el creixement del col·lectiu de recerca en infermeria: "Mirar enrere i veure tot el treball aconseguit és molt satisfactori. El nostre grup ha crescut molt, especialment en els darrers anys, i estem molt agraïts pel suport rebut".
La primera taula rodona del dia, titulada "Evolució Institucional del VHIR", va comptar amb la participació de figures destacades com el Dr. Simó Schwartz, antic director del VHIR, que va recordar els inicis difícils: "Tot i començar amb pocs recursos, hem crescut molt fins a convertir-nos en el que som avui. La col·laboració ha estat clau en el nostre recorregut". Schwartz va explicar com, en els seus inicis, va treballar per crear una estructura de recerca sòlida on abans no n'hi havia.
La Dra. Anna Meseguer, cap del grup de recerca de Fisiopatologia Renal, també va recordar aquells primers anys: "Vam haver de superar molts obstacles. La creació del VHIR va significar un gran canvi tant professional com personal. Mudar-nos a l'edifici Mediterrània va ser una fita important, ja que vam començar a construir el VHIR des de zero. Avui dia, veig un futur brillant gràcies a una comunitat científica activa i un lideratge compromès".
El Dr. Joan Comella, exdirector del VHIR entre 2009 i 2022, va reflexionar sobre la seva etapa: "Quan vaig arribar, em vaig trobar amb un VHIR ple d'il·lusió però amb manca d'estructura i finançament. La recerca que es feia a Vall d'Hebron era excel·lent, però no es comunicava prou bé. La meva tasca com a director era facilitar la recerca i muntar les estructures necessàries".
Finalment, la Dra. Begoña Benito va destacar els reptes i les oportunitats de futur: "Quan vaig escollir Vall d'Hebron, ho vaig fer per la seva aposta per la recerca. Ara que soc directora, el meu objectiu és ajudar els investigadors perquè jo també vaig viure les dificultats. Hem de continuar treballant en equip, cohesionar les institucions del campus i establir col·laboracions amb altres centres. Tot i la visibilitat internacional que tenim, també necessitem més internacionalització, atraure talent i crear noves sinergies".
Durant els dos dies de jornada, vam poder gaudir de diferents ponències agrupades en taules per tipologia de recerca, a càrrec de diferents investigadors del Vall Hebron Hospital Campus. A continuació, exposem els diferents ponents:
Malalties cròniques i prevalent
Resposta infecciosa, sistèmica i immunitària
Dones i infants
Mediambient, salut pública i atenció al pacient
Imatge i tecnologia
El primer dia de la jornada es va tancar amb una actuació a càrrec de Improshow, i durant el següent dia de la jornada vam continuar gaudint de més ponències.
Neurociències
Càncer
Cirurgia i trasplantament
Per tancar la 18a Jornada Científica 2024 del VHIR, el dr. Toni Andreu, Director Científic d'EATRIS, va oferir una ponència titulada "La Intel·ligència Artificial en la recerca i els sistemes de Salut: un repte i una oportunitat". En la seva intervenció, el doctor va explorar la relació entre la IA, l'aprenentatge automàtic (ML) i l'aprenentatge profund (DL), i va destacar les diverses aplicacions de la IA en l'àmbit sanitari.
També va abordar les principals categories d'eines d'IA i els riscos associats, com els errors que poden perjudicar els pacients, l'ús inadequat de les eines mèdiques d'IA, la perpetuació de desigualtats a través de biaixos, i els reptes en la transparència, la privacitat i la seguretat. A més, va exposar les llacunes en la responsabilitat de la IA, així com els obstacles per implementar aquestes tecnologies en l'atenció sanitària real.
Segons el dr. Andreu, “s’ha produït un autèntic paradigma en els darrers anys: hem generat trilions de dades, en el sistema de salut, i ara som capaços gràcies a la IA d’analitzar-los eficientment. Europa ha portat aquest debat social a nivell polític, i s’ha arribat a una legislació que regularà la implementació de la IA per a la societat, incloent la recerca biomèdica. Espanya ja s’ha posat en marxa.
La IA no és únicament una oportunitat, sinó que serà un salvavides, doncs cada cop fan falta més metges. Hi ha molts estudis que demostren que la IA augmenta la capacitat predictiva. Els algoritmes són capaços de segmentar de manera molt més precisa que no pas l’ull humà.”
Durant tota la jornada s’ha celebrat el concurs de pòsters, l'edició d'enguany ha comptat amb uns 50 participants i els guanyadors s’han desvelat al final de la jornada.
Aquests han sigut:
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.