Un estudi demostra per primera vegada l’eficàcia de la teràpia dirigida amb radiolligands com a tractament de primera línia en tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics

Els pacients que van rebre el radiofàrmac van presentar millor taxa de resposta (43% vs 9%) i una mitjana de supervivència lliure de progressió de 22.8 mesos, davant de 8.5 mesos en els altres pacients.

18/01/2024

Els resultats de l'assaig clínic de fase 3 NETTER-2 en què ha participat el Dr. Jaume Capdevila, oncòleg mèdic de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador sènior del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ( VHIO) demostren que el tractament de primera línia amb 177LU-DOTATATE en combinació amb octreotida d'acció prolongada presenta una millora significativa en la supervivència lliure de progressió en pacients amb tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics avançats (TNE-GEP) de grau 2 i 3 positius per a receptors de somatostatina recent diagnosticats

Els resultats d'aquest estudi es presenten avui al Congrés sobre Càncer Gastrointestinal de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO GI) que se celebra del 18 al 20 de gener a San Francisco.

Els tumors neuroendocrins (TNE) són un tipus de càncer que s'origina a les cèl·lules neuroendocrines de tot el cos i comunament es consideren neoplàsies malignes de creixement lent. Tot i això, alguns s'associen amb una progressió ràpida i un mal pronòstic i, en molts casos, el diagnòstic s'endarrereix fins que els pacients tenen la malaltia avançada. Tot i que els TNE són una malaltia heterogènia i relativament poc freqüent, la seva incidència ha augmentat més del 500% en les darreres tres dècades i hi ha una necessitat urgent d'opcions de tractament addicionals per als pacients recent diagnosticats amb una malaltia avançada o inoperable.

"Actualment, no hi ha una teràpia de primera línia universalment acceptada per als tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics ben diferenciats d'alt grau" afirma el Dr. Jaume Capdevila. "La teràpia amb radiolligands és una innovadora teràpia oncològica dirigida que utilitza les característiques específiques de les cèl·lules tumorals com a base per al seu mecanisme d'acció de manera que la radiació afecta principalment les cèl·lules tumorals amb la mínima toxicitat per a les cèl·lules sanes".

Mecanisme d'acció del 177LU-DOTATATE

El 177LU-DOTATATE consisteix en un isòtop radioactiu, luteci-177, unit a dotatate, una molècula que es fixa a les cèl·lules del TNE-GEP que tenen a la superfície un tipus de molècula anomenada receptor de somatostatina. El fàrmac penetra aquestes cèl·lules tumorals amb receptors de somatostatina i la radiació emesa per l'isòtop luteci‑177 ajuda a destruir les cèl·lules.

En l'assaig van participar 226 pacients recent diagnosticats amb tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics avançats de grau 2 alt (Ki67>10%) i graus 3 positius per a receptors de somatostatina. La taxa de resposta dels pacients tractats en combinació amb el radiofàrmac va ser del 43% enfront del 9,3% en què no el van rebre. La mitjana de supervivència lliure de progressió va ser de 22.8 mesos davant dels 8.5 mesos.

NETTER-2 és el segon assaig de fase III d’aquest radiofàrmac que mostra resultats clínicament significatius per als pacients. L'aprovació del fàrmac el 2018 es va basar originalment en l'assaig pivot NETTER-1, que va demostrar millores clíniques significatives en pacients amb tumors neuroendocrins intestinals inoperables graus 1 i 2 i que progressaven al tractament estàndard.

"Els resultats d'aquest estudi, el primer que avalua la teràpia dirigida amb radiolligands com a tractament de primera línia en tumors sòlids", diu el Dr. Capdevila "suposen un potencial canvi de pràctica clínica en pacients recent diagnosticats amb tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics avançats i més agressius que el clàssic tumor neuroendocrí de baix grau i donen suport a investigacions addicionals de teràpia dirigida amb radiolligands com a opció terapèutica en altres entorns”.

Detalls de la sessió
ASCO GI 2024- San Francisco

Friday January 19th – 23:00 CET
Oral Abstract Session Level 3, Ballroom
Oral Abstract Session B: Cancers of the Pancreas, Small Bowel, and Hepatobiliary Tract
[177Lu]Lu-DOTA-TATE in newly diagnosed patients with advanced grade 2 and grade 3, well-differentiated gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors: Primary analysis of the phase 3 randomized NETTER-2 study.

Presenter: Simron Singh, MD, MPH | Division of Medical Oncology, Sunnybrook Odette Cancer Center, University of Toronto

Abstract: LBA588
Level 3, Ballroom | Live Stream

Sobre el VHIO

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), creat el 2006 i integrat al Campus Vall d'Hebron, és un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia. El nostre objectiu és investigar per millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer gràcies a un model pioner de recerca translacional que consisteix a transformar els darrers descobriments que es duen a terme al laboratori en assajos clínics de fase inicial i, per tant , en el desenvolupament de nous tractaments més efectius que millorin la qualitat de vida dels pacients amb càncer.

El VHIO és un centre que forma part del sistema CERCA i està acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa.
Tota l'activitat del VHIO no seria possible sense el suport dels nostres patrons –Generalitat de Catalunya, Fundació Cellex, Fundació ”la Caixa”, Fundació FERO i Fundació BBVA– i les donacions de diferents associacions, entitats i particulars que contribueixen amb la seva generositat que puguem avançar en la investigació contra el càncer.

Els resultats d'aquest estudi es presenten al Congrés sobre Càncer Gastrointestinal de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO GI) que se celebra del 18 al 20 de gener a San Francisco.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.