Vall d’Hebron, guanyador del premi Ennova Health 2023 pel primer trasplantament pulmonar robòtic del món

Amb el guardó, Diario Médico i Correo Farmacéutico distingeixen iniciatives digitals en salut que aporten valor, contribueixen a la sostenibilitat del sistema i milloren la qualitat de vida del pacient.

21/11/2023

El primer trasplantament robòtic de pulmó del món, realitzat a Vall d'Hebron per un equip multidisciplinari de professionals dels serveis de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar; Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor; Cirurgia Cardíaca i Infermeria de trasplantaments liderat pel Dr. Albert Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, ha estat distingit amb el premi Ennova Health 2023 en la categoria de IoT en E-Health, Wearables y Robótica. Amb aquest guardó, Diario Médico i Correo Farmacéutico distingeixen iniciatives digitals en salut que aporten valor, contribueixen a la sostenibilitat del sistema i milloren la qualitat de vida del pacient. "És un honor rebre aquest guardó, que reconeix una tècnica pionera realitzada des d'un hospital públic de Catalunya que beneficiarà a pacients d'arreu del món que necessiten un trasplantament de pulmó. Ara estem fent difusió de la nova tècnica en nombroses publicacions científiques i congressos internacionals per tal de donar-la a conèixer i que aquesta millora clínica arribi al nombre més gran possible de persones", exposa el Dr. Albert Jauregui.

El primer trasplantament pulmonar robòtic del món, fet a Vall d'Hebron el febrer passat, va suposar una doble fita mèdica. Per una banda, va trasplantar-se un pulmó mitjançant una tècnica mínimament invasiva que consisteix en l'ús de la cirurgia robòtica. Per dur a terme el trasplantament, va crear-se un nou accés per on treure els pulmons malalts i introduir els pulmons nous. La nova via d'accés va fer-se a la part inferior de l'estèrnum, mitjançant una incisió de vuit centímetres, just per sobre del diafragma. Així, per primera vegada no va caldre fer una gran obertura separant costelles i obrint el tòrax, fins aquell moment l'única opció disponible.

El primer pacient va ser un home de 65 anys que necessitava el trasplantament d'un pulmó a causa d'una fibrosi pulmonar. En general, el trasplantament pulmonar es prescriu quan hi ha una malaltia que comporta una insuficiència respiratòria crònica greu i progressiva. Vall d'Hebron ha realitzat un total de 1.600 trasplantaments pulmonars des de l'inici del programa, 87 d'ells aquest any, dos d'ells robòtics.

"Ara estem fent difusió de la nova tècnica en nombroses publicacions científiques i congressos internacionals per tal de donar-la a conèixer i que aquesta millora clínica arribi al nombre més gran possible de persones", exposa el Dr. Albert Jauregui.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.