Cribratges oculars a la ciutadania per conscienciar de la importància de la salut ocular

La Comissió Estable de Treball d’Oftalmologia va proposar aquesta iniciativa amb la finalitat de conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir malalties oculars

28/11/2023

La degeneració macular associada a l'edat, la retinopatia diabètica i el glaucoma són les principals patologies que poden causar pèrdua de visió i ceguesa. Són malalties silents i no mostren simptomatologia fins a arribar a fases avançades. La seva peculiaritat subratlla la importància de la detecció precoç i els programes de cribratge per tenir un millor pronòstic. Malgrat això, poden diagnosticar-se amb una prova senzilla: l'exploració del fons d'ull. Una prova rutinària que permet obtenir informació de les estructures més importants de la part posterior del globus ocular, així com realitzar el diagnòstic i seguiment de diverses patologies oftalmològiques. El nervi òptic, la màcula, les arcades vasculars i la retina perifèrica són les estructures anatòmiques explorades.

El passat 11 d’octubre, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron va organitzar al vestíbul de l’Hospital General una consulta oftalmològica mòbil per fer revisions de fons d'ull a tota persona que estava interessada a realitzar-se un cribratge ocular. L’acció va desenvolupar-se amb motiu del Dia Mundial de la Visió, celebrat el 12 d’octubre, i va suposar una oportunitat per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la salut ocular. ‘’Les patologies que en l’actualitat poden causar una pèrdua de visió i ceguesa són silents’’, explica  el Dr. Miguel Ángel Zapata, cap del Servei d'Oftalmologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. ‘’És important conscienciar la ciutadania sobre l’existència d’aquestes malalties i de la importància de visitar periòdicament un oftalmòleg, malgrat que no tinguem problemes de visió aparents’’, conclou.

El cribratge va consistir en la realització d’una retinografia realitzada amb una càmera que permet fer una exploració de fons d’ull sense dilatar la pupil·la. El diagnòstic va fer-se seguint un sistema híbrid, que utilitza la intel·ligència artificial i contempla la revisió per l’oftalmòleg en aquells casos de pacients en què es van detectar alguna anomalia. Com en tot programa de detecció precoç, la idea és assolir un diagnòstic quan la patologia encara no presenta simptomatologia, i millorar així el pronòstic.  

El cribratge en dades

L’activitat va ser un èxit i va demostrar un interès per part de la ciutadania en aquest tipus de proves. Durant quatre hores es va captar la imatge del fons d’ull de 108 persones. Un cop fet l’anàlisi amb intel·ligència artificial, 38 persones (un 35%) mostrava alguna patologia en el seu informe mèdic.  D’aquests casos, 17 feien referència a patologies serioses: 10 sospites de glaucoma, un d’ells amb derivació preferent al Servei d’Oftalmologia, i set casos de degeneració macular associades amb l’edat.

La Comissió Estable de Treball d’Oftalmologia, integrada per professionals i entitats representants de pacients de l’àmbit oftalmològic, i liderada pel Dr. Miguel Ángel Zapata va proposar aquesta iniciativa amb la finalitat de conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir malalties oculars.

L’acció va desenvolupar-se amb motiu del Dia Mundial de la Visió i va suposar una oportunitat per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la salut ocular.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.