Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Un 36% de les pacients ateses per violència sexual per la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de Vall d’Hebron (Equip EMMA) pateixen estrès posttraumàtic
La Dra. Anna Fàbregas
Consulta Equip EMMA
Equip EMMA
Mireia Forner
Giuliana Ríos
Jose Manuel Domínguez
L’Equip EMMA advoca per una comunicació oberta amb els infants i adolescents sobre l’ús de les noves tecnologies, ja que del seu ús se’n deriven beneficis però també riscs pel desenvolupament
Records intrusius i malsons recurrents on es reviu l’episodi de violència, evitar situacions, llocs o persones que s’associen als fets, irritabilitat, estat d’hipervigilància, dificultat per experimentar emocions positives i/o pèrdua d’interès en activitats que abans resultaven gratificants. Són els símptomes del trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT) que experimenten un terç de les pacients ateses per violència sexual per la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de Vall d’Hebron (Equip EMMA) al darrer any. Es tracta del tipus de violència majoritari atès per l'Equip EMMA, viscut pel 80% dels i les 314 pacients atesos entre novembre de 2022 i novembre de 2023. L’Equip EMMA és el dispositiu referent per a infants i adolescents menors de 16 anys víctimes de violència sexual a Barcelona ciutat. Altres tipus de violències que pateixen els infants i adolescents són la violència física (14%) i la negligència en la cura dels infants (2%). “Una nena amb una edat mitjana de deu anys que li fa la revelació a la seva mare continua sent el perfil característic de la pacient per violència sexual que atenem a la nostra consulta: les nostres pacients tenien entre 8 i 12 anys en un 87% en el moment dels fets”, exposa la Dra. Anna Fàbregas, del Servei de Pediatria i coordinadora de l’Equip EMMA, que avui ha presentat el seu balanç anual.
Un 60% de les víctimes de violència sexual presenten psicopatologia que fa necessària que rebin tractament especialitzat. El trastorn per estrès posttraumàtic és la psicopatologia majoritària en un 36% dels i les pacients atesos, seguit de la depressió, les conductes autolesives i l’ansietat. “La durada mitjana del tractament és d'un any, tot i que s’individualitza segons les característiques dels i les pacients, havent-hi nens, nenes i adolescents que necessiten menys sessions i d’altres que realitzen tractament durant anys. En aquest procés terapèutic és molt important l’acompanyament emocional i el suport dels familiars cuidadors o cuidadores o dels tutors o tutores”, exposa Mireia Forner, psicòloga clínica de l’Equip EMMA. En el darrer any, Vall d’Hebron ha posat en marxa la teràpia cognitiu-conductual grupal focalitzada en el trauma per a adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies cuidadores. Set noies víctimes de violència sexual i els seus cuidadors i cuidadores principals han participat en setze sessions grupals: vuit sessions en grup per a les víctimes i vuit per a les seves famílies, acompanyades de dues sessions individuals. “Hem observat que la teràpia cognitiu-conductual en grup està donant bons resultats, ja que redueix els sentiments de vergonya, aïllament i estigmatització de les víctimes i els seus familiars, en crear un clima de confiança i trencar el silenci entre persones que han viscut una situació similar”, afegeix Mireia Forner.
En un 13% dels i les pacients atesos per l’equip EMMA per violència sexual, la violència sexual ha tingut lloc entre iguals: l’agressor era d’una edat semblant a la de la víctima, fos a l’àmbit intrafamiliar o extrafamiliar. Els episodis de violència sexual s’han produït majoritàriament a l’àmbit intrafamiliar (un 49%) i en un 35% en l’àmbit extrafamiliar, excloent-hi d’ambdós percentatges la violència sexual entre iguals. Quan l’agressor pertany a la família de la víctima, és el pare qui amb més freqüència infligeix la violència sexual (en un 30%), seguida de la parella de la mare (en un 19%), el cosí (un 17%), l’avi (11%) i el germà (6%). Per àmbits, l’escola i el lleure són altres espais on també es produeixen situacions de violència sexual. “En la gran majoria de les pacients que hem atès per violència sexual, l’agressor era algú que la víctima coneixia, en un 85% dels casos”, recorda Giuliana Ríos, treballadora social sanitària: “Com a societat, és molt important treballar el concepte del consentiment en les relacions afectivosexuals: el consentiment ha de ser lliure, actiu, conscient i informat, davant del dubte, no hi ha consentiment. El consentiment és específic d’una situació, una persona i un moment, i és reversible, es pot retirar en qualsevol moment”, explica Giuliana Ríos.
Sobre l’ús de les noves tecnologies i el consum de continguts pornogràfics, l’Equip EMMA recomana mantenir una comunicació oberta amb els nens, nenes i adolescents, així com fer acompanyament i supervisió parental i utilitzar sistemes de protecció informàtica.
Codi EMMA al Servei d’Urgències de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Un 38% del total de les 314 pacients que va atendre l’Equip EMMA el darrer any -120 pacients- va arribar a Vall d’Hebron a través del Servei d’Urgències. En el darrer any, l’Equip EMMA ha format professionals mèdics, d’infermeria i auxiliars d’infermeria que treballen al Servei d’Urgències de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona per crear un Codi EMMA específic per atendre amb la màxima diligència i especialització les víctimes de violència sexual. “Un cop el nen, nena o adolescent que ha patit violència sexual passa el triatge es deriva a un box específic on es centralitza tot el seu abordatge, per tal d’evitar la revictimització amb la repetició de preguntes o procediments. Els professionals sanitaris tenen una formació específica per atendre aquest pacient en un moment tan delicat, escoltant les seves necessitats i en coordinació amb totes les especialitats”, explica la Dra. Anna Fàbregas.
Campanya de conscienciació ‘Actuem en equip contra les violències’
Dels 314 pacients per violència contra nens, nenes i adolescents que va atendre Vall d’Hebron el darrer any, un 65% (203 casos) van arribar derivats a través de professionals sanitaris que treballaven a altres institucions, en la seva majoria a través de centres d’atenció primària, un 15% (46 pacients) a través de la seva família, un 10% a través des del sistema català de protecció a la infància i l’adolescència (31 casos) i un 7% (21 casos) des de centres educatius. “La violència contra els nens, nenes i adolescents es dona a les famílies, a les escoles, als centres esportius i de lleure. Està al nostre voltant i sovint no la detectem. La prevenció passa per no mirar cap a un altre costat i per formar els professionals que tenen contacte habitual amb nens, nenes i adolescents perquè sàpiguen identificar i respondre davant possibles casos”, reflexiona Mireia Forner. Per aquest motiu, Vall d’Hebron ha posat en marxa la campanya de conscienciació ‘Actuem en equip contra les violències’, que es desenvoluparà a través de xarxes socials amb el hashtag #ActuemEnEquip fins al 20 de novembre, Dia Universal dels Drets de l’Infant.
D’altra banda, enguany Vall d’Hebron ha dut a terme diverses formacions externes per tal de millorar la detecció i ajudar a identificar millor possibles casos de violència física i sexual contra infants i adolescents, com a forma fonamental de prevenció. El passat 19 de setembre, expertes de l’Equip EMMA van impartir una jornada de formació organitzada per l’Institut Català de la Salut (ICS) i dirigida a les i els professionals sanitaris, sobretot als equips de pediatria, infermeria i treball social de l’atenció primària, que són els que tenen un contacte més freqüent amb els infants i les seves famílies, i també dels centres de salut mental infantil i juvenil, entre d’altres. El 87% dels professionals sanitaris que hi van participar s’havien trobat amb un cas de violència sexual prèviament en l’exercici de la seva feina i el 67% havien fet servir en algun cas el protocol d’actuació en cas de violència infantil.
La Fundació FC Barcelona i Vall d’Hebron van organitzar el passat 5 d’octubre una jornada sobre violència sexual en la infància i l’adolescència en la qual van participar 210 professionals de l'àmbit esportiu, el lleure i l'educació que treballen amb nens, nenes i joves de tot Catalunya. En el decurs de la jornada, que va tenir lloc a l’Auditori del Camp Nou, va abordar-se aquesta problemàtica des d’un punt de vista multidisciplinari centrant-se en la prevenció, detecció i actuació, a més d'exposar diferents casos pràctics, amb la presència de destacats ponents d’expertesa tant de l'Equip EMMA com de la Fundació FC Barcelona.
Així mateix, l’Equip EMMA continua millorant la formació dels i de les professionals de Vall d’Hebron per tal de detectar casos de violència contra nens, nenes i adolescents. El juliol passat, van impartir al Centre de Simulació Clínica Avançada de Vall d’Hebron diferents cursos de simulació per a residents del Servei de Pediatria de Vall d’Hebron per tal de garantir una formació específica en violència infantil i facilitar la detecció dels signes i el coneixement del protocol d’actuació. El 100% dels i les assistents van detectar posteriorment una clara millora en la seguretat en l’atenció a aquests pacients.
L’Equip EMMA atén 314 pacients en l’últim any, la majoria víctimes de violència sexual.
Psiquiatria, Hospital General
Treball Social, Serveis transversals
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.