L’exposició ‘Ultrasons, de la natura a la medicina’ de Vall d’Hebron arriba al Museu de Ciències Naturals de Granollers

L'exposició està acompanyada d’Ultrasons de dia i de nit, on els investigadors del Grup de Recerca BiBio i Xavier Serres mostren la importància dels ultrasons en la natura i la medicina.

18/09/2023

El Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) acull des de l’1 de setembre fins al 15 d’octubre la mostra Ultrasons, de la natura a la medicina que ha estat impulsada pel Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron a través de la nova línia de recerca anomenada FUSMED, que estudia els efectes terapèutics dels ultrasons focalitzats d'alta intensitat, i que pertany al grup d'Imatge Mèdica Molecular del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

El 15 de setembre, l'exposició va comptar amb un acte de presentació obert a tota la ciutadania i es va disposar de la presència de la regidora de cultura, Maria Villegas i del doctor Xavier Serres, radiòleg intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Institut de Recerca. En l'acte també va participar la Dra. Nuria Roson, cap de la Secció de Radiologia Abdominal de Vall d'Hebron i investigadora del grup d'Imatge Mèdica Molecular del VHIR.

Durant l’acte, el doctor Xavier Serres i el biòleg Carles Flaquer van conversar sobre el paper dels ultrasons al nostre entorn. L’acte va acabar amb la celebració dels 10 anys del Vi Ratpenat a càrrec de Celler Credo, tot fent un tast d’aquest vi als jardins del museu. 

Aquesta exposició, adreçada a tots els públics, es divideix en tres grans àrees: l'observació de la natura, el sonar i les bases físiques; les aplicacions diagnòstiques dels ultrasons en Medicina; i les aplicacions terapèutiques dels ultrasons en Medicina. La mostra presenta una reproducció d’una cova de ratpenats on els visitants s’ha de guiar per trobar la sortida mitjançant un dispositiu d'ultrasons i amb els ulls completament tapats. També inclou una activitat vinculada: Ultrasons de dia i de nit que es durà a terme el dissabte 7 d’octubre sota reserva prèvia (les inscripcions s’efectuaran a través d'aquest enllaç).

Els visitants poden conèixer l'observació de la natura, la navegació marítima, l'estudi del fons del mar o les necessitats industrials han afavorit el desenvolupament dels ultrasons per l'estudi del cos humà i la seva aplicació en innovadors tractaments mèdics.

Aquesta exposició està relacionada amb la FUSMED, una nova línia de recerca de Vall d’Hebron basada en l’aplicació ultrasons focalitzats d’alta intensitat amb la finalitat de provocar la destrucció mecànica del teixit tumoral sense la necessitat de mètodes invasius ni radiacions ionitzants. En aquest sentit, la FUSMED ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per ajudar a finançar la recerca de nous tractaments no invasius un àmbit en què Vall d’Hebron és pioner. 

Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració i el suport del: Campus Vall d’Hebron, Fundació “la Caixa”, Universitat Autònoma de Barcelona, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Zoo de Barcelona, Institut de Diagnòstic per la Imatge, Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de València, Centro Médico Teknon QuironSalud, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Instituto Hidrográfico de la Marina – Ministerio de Defensa, Radiòlegs de Catalunya, Sociedad Española de Ultrasonidos, Canon, Idneo, Esaote, Medical Simulator, Lupagrafics, Art Play, Llibreria Laie, Carolina Alemany, Anna Balaguer, Jordi Domenech i Gasulla Comunicació.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.