La directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi, visita l’Equip EMMA

Un grup de directives de l'ICS acompanyen Yolanda Lejardi durant la seva visita a la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència.

20/01/2023

La directora gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, ha visitat avui la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència (Equip EMMA) de Vall d'Hebron per conèixer de primera mà la tasca que desenvolupen en el tractament i prevenció de la violència contra els menors d'edat. Un grup de directives de l'ICS han acompanyat Yolanda Lejardi durant la seva visita: la Dra. Sara Rodoreda, adjunta a la Direcció Assistencial d'Atenció Primària i a la Comunitat (APIC), Laia Brufau, directora de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa de l'ICS, Sílvia Cordomí, directora d'Estratègia i Qualitat de l'ICS, Cristina Martínez, responsable de les Unitats d'Atenció a la Salut sexual i Reproductiva (ASSIR) a Barcelona ciutat, Montserrat Artigas, directora de Cures de l'ICS, i Vanesa García, responsable d'Igualtat i Polítiques Socials de l'ICS.

El Dr. José Manuel Domínguez, subdirector assistencial de Vall d'Hebron, ha donat la benvinguda a la comitiva en arribar a l'Hospital Infantil i Hospital de la Dona. Els vuit integrants de l'equip EMMA amb la Dra. Anna Fàbregas, del Servei de Pediatria i coordinadora de l'Equip EMMA, al capdavant, seguida de Mireia Forner, psicòloga clínica i Giuliana Ríos, treballadora social sanitària, han intercanviat impressions amb les directives de l'ICS, que han manifestat el seu suport en la lluita contra la violència sexual. "La detecció i el tractament de les violències durant la infància disminueix l'impacte en la salut mental i les repercusions socials d'aquests infants en convertir-se en persones adultes", ha destacat la Dra. Anna Fàbregas. En el darrer any, l'equip EMMA ha atès 341 pacients, 34 més que l'any anterior; la majoria (un 79%), víctimes de violència sexual: de la resta un 15,5% havien patit violència física i un 3% negligència en la cura dels infants.

En el darrer exercici analitzat –de novembre de 2021 a novembre de 2022– l'Equip EMMA va detectar que un terç dels agressors dels pacients atesos són menors d'edat, en un 32% dels casos. Si la violència sexual es produeix fora de la família, en un 42% dels casos l'exerceix un igual de la víctima, entès com algú d'edat semblant, mentre que, dins el nucli familiar, l'agressor és el pare de forma majoritària (un 34%), seguit dels cosins en un 17%. Per tal de lluitar contra la violència sexual, Vall d'Hebron va posar en marxa al novembre la campanya de conscienciació 'No deixem que sigui un secret', orientada a trencar el cercle de silenci i donar eines a les famílies i a les escoles per prevenir el creixement d'aquest tipus de violències, que proliferen si es mantenen ocultes per por, desconeixement o vergonya.

Atenció integral amb perspectiva de gènere i perspectiva de drets de la infància

L'equip EMMA va néixer el novembre de 2020 del protocol d'actuació davant de maltractaments en la infància i l'adolescència del Departament de Salut. Treballa de manera coordinada amb els departaments de Salut, Drets Socials (a través de la DGAIA -Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència-), Interior, Justícia i Educació. El Consorci Sanitari de Barcelona va impulsar la creació de l'Equip EMMA, entès com un equip multidisciplinari de professionals per atendre les nenes, nens i adolescents víctimes de violència, que proporcionen una atenció integral amb una visió que posa en el centre d'atenció el nen, nena i adolescent, amb perspectiva de gènere i prioritzant el tractament psicològic de les seqüeles de la violència sexual. Amb aquest canvi de model, l'Equip EMMA s'ha convertit en el dispositiu de referència per als menors de 16 anys que pateixen violència sexual a Barcelona. Des del passat mes de març, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron centralitza l'atenció a urgències de la violència sexual en les i els menors de 16 anys a la ciutat de Barcelona.

Els vuit integrants de l'equip EMMA amb la Dra. Anna Fàbregas, del Servei de Pediatria i coordinadora de l'Equip EMMA, al capdavant, seguida de Mireia Forner, psicòloga clínica i Giuliana Ríos, treballadora social sanitària, han intercanviat impressions amb les directives de l'ICS.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.