Dues investigacions de Vall d’Hebron guanyen els premis “Archivos de Bronconeumología” 2022

L’estudi pel diagnòstic de la discinèsia ciliar dirigit pel grup Creixement i Desenvolupament del VHIR ha estat proclamat el millor article d’investigació bàsica, mentre que l’EPISCAN II, on ha participat el Dr. Miravitlles, ha guanyat el premi a l’article original més citat durant el 2021.

07/06/2022

Els premis "Archivos de Bronconeumología 2022" han distingit dues investigacions realitzades pel personal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Els premis s'han entregat al congrés nacional de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) celebrat aquest juny. El guardó distingeix als millors articles publicats a la revista oficial d’aquesta societat científica.

Enguany, el premi el millor article d'investigació bàsica ha sigut per l'estudi "Aplicació d'un panell genètic per al diagnòstic genètic de la discinèsia ciliar primària"(DCP)  realitzat pel grup Creixement i Desenvolupament del VHIR, dirigit pel Dr. Antonio Moreno, cap de Secció de la Unitats d'Al·lèrgia, Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Aquest estudi multicèntric inclou pacients de Catalunya i de l’estat espanyol amb sospita de tenir DCP. 

La DCP és una malaltia minoritària caracteritzada per una alteració de l'estructura ciliar que impedeix el correcte funcionament de les secrecions respiratòries. Actualment, no existeix una prova diagnòstica definitiva, i es determina a partir d’una combinació de tests complicats de realitzar i interpretar. L'estudi ha creat un panell genètic amb un alt rendiment, ja que ha permès diagnosticar la malaltia en un 81% dels pacients estudiats, sense donar cap fals positiu. 

A part, l'estudi “Prevalença i determinants del MPOC a Espanya:  EPISCAN II” ha guanyat el premi a l'article original més citat el 2021. EPISCAN II és un estudi epidemiològic de base poblacional impulsat per la farmacèutica GSK, l'objectiu del qual és investigar la prevalença i les causes de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) a l'Estat espanyol. En l'estudi van participar 12 hospitals amb Vall d'Hebron sent l’hospital de referència a Catalunya. El Dr. Miravitlles en forma part del comitè científic i és un dels autors principals d’aquest estudi.  En l’elaboració de l’estudi també han participat altres membres del Grup de Recerca de Pneumologia del VHIR, dirigits pel Dr. Ferrer, cap del Servei de Pneumologia de Vall d'Hebron i codirector del mencionat grup de recerca. 

En total es van reclutar 9.433 participants, 53% dones i amb una edat mitjana de 60 anys, dels quals un 11.8% tenien una MPOC. L’estudi va demostrar que el MPOC és una de les malalties més prevalent en la població general i a la vegada una de les més infradiagonosticada, (tres de cada quatre afectats no tenien un diagnòstic mèdic).  

Els premis "Archivos de Bronconeumología" es donen des del 2016 dins el marc del congrés nacional de la SEPAR. La SEPAR reuneix més de 5.200 pneumòlegs, cirurgians toràcics i altres professionals de la salut respiratòria a Espanya.

El guardó distingeix als millors articles publicats a la revista oficial d’aquesta societat científica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.