El Servei d'Oncologia Radioteràpica obté una certificació UNE pel seu sistema de Gestió de Riscos per a la Seguretat dels i les Pacients

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha obtingut la Certificació UNE 179003:2013, que garanteix la implantació d'un sistema de gestió de riscos per millorar la seguretat dels i les pacients durant el seu pas pel sistema sanitari.

16/05/2022

Aquesta norma està orientada al desenvolupament de processos en el sistema d'atenció sanitària destinats a reduir la possibilitat d’errades humanes. 

La certificació s'atorga a aquelles unitats o serveis que han desenvolupat un sistema de gestió de riscos capaç d'identificar i valorar els riscos que poden afectar els i les pacients i de gestionar-los de manera proactiva actuant abans que es produeixin. Amb això es millora la qualitat de l'assistència.

L'Associació Espanyola de Normalització i Certificació, a través del Comitè Tècnic de Normalització, ofereix la Norma UNE 179003 per ajudar les organitzacions sanitàries a implantar un sistema de gestió de risc, consolidar una cultura de seguretat i aconseguir un balanç eficient entre risc, resultats en salut i costos.

El Dr. Jordi Giralt, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, assegura que "aquesta certificació és el resultat del temps que portem treballant en seguretat. Seguretat és qualitat i per a això hem modificat alguns procediments que han tingut impacte en la millora de la seguretat dels i les pacients i en la qualitat dels tractaments, reduint la possibilitat que es produeixin conseqüències negatives".

Per millorar la seguretat dels i les pacients, el Dr. Jordi Giralt especifica que "hem adoptat mesures proactives, amb les quals intentem avançar-nos al risc que es produeixi un incident, detectant-lo abans. Tenim una matriu de riscos amb la qual podem detectar situacions en les quals es podrien cometre errors".

Per la seva part, el Dr. César Llorente, coordinador mèdic d'acreditacions, afirma que "es tracta de posar barreres, de manera que es puguin identificar les errades abans que afectin el pacient. Per exemple, si es recepta un medicament i per error es posa una dosi deu vegades major de l'habitual, el sistema avisa dient que la dosi prescrita no és habitual. Són mecanismes de prevenció que ajuden a identificar els riscos, ajuda a gestionar-los, i a partir d'aquí es pot identificar la causa de l’errada, de manera que podem evitar que en el futur torni a repetir-se".
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.