Eunice Blanco, coordinadora de Treball Social de Vall d’Hebron, es trasllada a Guinea Equatorial amb un projecte solidari de +Q Salud

Eunice Blanco realitza un estudi socioeconòmic per valorar el grau de vulnerabilitat de la població de Bata, capital econòmica de Guinea Equatorial, després de l'explosió que ha deixat un centenar de morts i moltes famílies sense casa. També dona eines a professionals sanitaris per fer treball social.

28/03/2021

El passat 7 de març, Bata, capital econòmica de Guinea Equatorial i la ciutat més poblada del país, amb 300.000 habitants, va patir l'explosió d'un arsenal militar que va deixar 98 morts, més de 615 ferits i centenars de famílies sense casa.
La coordinadora de Treball Social de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Eunice Blanco, s'ha traslladat aquesta Setmana Santa a Bata per ajudar amb la seva experiència i coneixements a gestionar l'atenció social i sanitària, l'ajuda i la reconstrucció de les zones més malmeses després l'explosió. Eunice Blanco, membre de la junta directiva de l'ONG Más que Salud (+QSalud), fundada l'any 2007 per metges i metgesses i voluntaris amb mirada cristiana, participa en un estudi socioeconòmic amb què valoraran el grau de vulnerabilitat social de la població i com ha afectat l'explosió als veïns. D'aquesta manera podran repartir l'ajuda de manera més justa. 

"En aquest viatge tenim quatre objectius, oferir suport al personal sanitari –metges, metgesses i professionals d’infermeria- que ha perdut casa seva arran de l'explosió; realitzar un estudi socioeconòmic per saber com podem ajudar; detectar vulnerabilitats socials, i oferir formació en treball social a professionals sanitaris, perquè sàpiguen com abordar situacions de crisis i emergències", explica Eunice Blanco. "A Bata, no existeix la figura del treballador social, però podem donar eines als professionals sanitaris perquè puguin oferir una assistència integral: física, psíquica, social i espiritual", destaca.

Eunice Blanco i els membres de +QSalud han pogut parlar aquest dies amb el director de l'Hospital General del Bata, i trepitjar la zona zero de l'explosió per valorar l'ajuda que es necessita. "És impactant, moltes famílies s'han quedat sense sostre. Hi ha molta feina per fer", explica. 

+QSalud té una àmplia experiència en formar a personal sanitari. Des de fa cinc anys, celebra el Congrés de Medicina i Ciències de la Salut a la Facultat de Medicina de la Universitat Nacional de Guinea Equatorial (UNGE). Els voluntaris ofereixen una setmana intensa de formació amb sessions en diferents formats: conferències explicatives on s'exposen casos, tallers pràctics on s'ambienten situacions perquè els alumnes aprenguin a afrontar-les, i un espai amb cartells per valorar i premiar el treball dels alumnes. Per a molts alumnes, com Santiago Abaga, “és una oportunitat de formació única”. Va aconseguir una beca per fer pràctiques a Barcelona i ara és una peça clau en el projecte +Q Palabras, una iniciativa que ofereix assistència en otorrinolaringologia.

Un dels darrers projectes de l'ONG que destaca Robert Memba, president de +QSalud, és el desenvolupament del Programa de Formació Mèdica Especialitzada que s'ha treballat amb el Ministeri de Salut i la Universitat Nacional de Guinea Equatorial per incloure'l al Plan Nacional de Salut. “La idea és crear un programa semblant al del MIR perquè els sanitaris es puguin especialitzar”, explica. Fins ara, només un 10% dels metges llicenciats en Medicina a la UNGE s'han especialitzat a altres països. La primera especialització serà Pediatria. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.