CARBALIVE presenta resultats positius del seu estudi per a un nou tractament contra la cirrosi
En aquest consorci europeu, liderat per l’University College of London i finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, hi participen investigadors del Servei d’Hepatologia de Vall d’Hebron.
El Consorci CARBALIVE ha presentat dades de l’estudi clínic en fase 2 d’un nou producte candidat al tractament de pacients amb cirrosi descompensada, específicament dissenyat per eliminar les toxines bacterianes perjudicials de l'intestí, reduir la inflamació intestinal i la seva permeabilitat, evitant que es filtri a la resta del cos. Es tracta concretament d’un carbó administrat oralment, no absorbible i amb una porositat controlada. La investigació està dirigida pel Dr. Rajiv Jalan, la Dra. Jane Macnaughtan i membres del Liver Failure Group de la University College London (UCL). A més, hi participa l’empresa Yaqrit i la Fundació Europea per a l'Estudi de la Insuficiència Hepàtica Crònica (www.efclif.com), entre d'altres. El consorci està finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.
Carbalive™ té una estructura física especial que absorbeix tant molècules grans com petites a l'intestí. Es pretén tractar pacients amb cirrosi, una condició amb més de 100 milions de casos a nivell mundial el 2017, que representa la mortalitat d'aproximadament 1 milió de pacients cada any. Els pacients amb cirrosi estable (compensada) de qualsevol causa, incloent-hi l'alcohol, la infecció vírica i el fetge gras, poden descompensar sense previ avís, un esdeveniment que normalment porta a l'hospitalització, es caracteritza patofisiològicament per la inflamació sistèmica i comporta un alt risc de mortalitat a curt termini.
El projecte CARBALIVE compta amb la col·laboració de dos membres del Servei d’Hepatologia de Vall d’Hebron, el Dr. Víctor Vargas i el Dr. César Jiménez, que s’han participat en l’elaboració i consens dels protocols clínics, inclusió de pacients i valoració de resultats. “L’avantatge d’aquest nou carbó és que, quan arriba al budell, fa que possibles substàncies tòxiques, implicades en la inflamació que provoca un empitjorament de la funció hepàtica en els malalts amb cirrosi, no siguin absorbides, aconseguint així que hi hagi menys inflamació hepàtica i sistèmica”, explica el Dr. Víctor Vargas.
El professor Rajiv Jalan M.D., professor d'Hepatologia a UCL, membre fundador de EASL CLIF i Coordinador del Projecte per al consorci CARBALIVE, ha dit: "Sense teràpia específicament aprovada per a la cirrosi descompensada, hi ha una gran necessitat de noves opcions de tractament. Els resultats d'aquest estudi són molt prometedors. El perfil de seguretat i tolerància del producte i les dades preliminars d'eficàcia continuen donant-nos la confiança que Carbalive és un candidat prometedor per al tractament de les malalties hepàtiques”.
El professor Agustin Albillos M.D., de l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, Universidad de Alcalá, líder del Grup de Malalties Hepàtiques i Digestives a l'Institut Ramón y Cajal per a la Recerca en la Salut-IRYCIS (Àrea 3) a Espanya, ha dit: "En el seu nucli, aquest consorci líder mundial de grups d'investigació experimentats i experts dins del camp de la malaltia hepàtica ha intentat trobar una manera d'abordar la relació entre el microbioma de l'intestí i la progressió de la lesió hepàtica a etapes avançades i complicacions de cirrosi. Aquests resultats indiquen que Carbalive té un impacte positiu en la inflamació i, per tant, podria evitar aquesta progressió de complicacions de cirrosi. En nom del Consorci, m'agradaria estendre la nostra gratitud al programa Horizon 2020 de la UE, que ens ha permès portar aquesta nova i emocionant teràpia als pacients amb malalties del fetge, que tenen poques alternatives de tractament."