Nou document de posicionament sobre el disseny d’assaigs clínics en pacients amb cirrosi descompensada

Aquesta guia s’ha dut a terme dins del consorci Liverhope, fundat per la Comissió Europea dins del programa Horizon 2020.

15/01/2021

El disseny d’assaigs clínics en pacients amb cirrosi descompensada és força complex, ja que aquests pacients solen presentar comorbiditats i l’origen de la malaltia pot divergir segons el pacient. LiverHope s’ha encarregat de reunir experts de diferents institucions per posar en marxa un document amb recomanacions per al disseny d’aquests assaigs clínics.  Dos membres del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Vall d’Hebron, la Dra. Macarena Simón Talero, metge adjunta, i el Dr. Víctor Vargas, consultor docent sènior i catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, han participat en l’elaboració d’aquest document de posicionament que s’ha publicat en la prestigiosa revista Journal of Hepatology. Tots dos professionals formen part de Liverhope, consorci format per nou hospitals europeus de set països diferents amb àmplia experiència en hepatologia (Vall d’Hebron, Hospital Clínic, Hospital Universitari de Pàdua, Città della Salute e della Scienza de Torí, Hospital Beaujon, Hospital Goethe University Frankfurt, Academic Medical Center d’Amsterdam, Alma Mater Studiorum de la Universitat de Bolonya i University College of London) . L’objectiu d’aquest consorci és l’estudi de nous tractaments de la cirrosi.  

El document de posicionament del consorci LiverHope, que forma part del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, és el fruït d’una trobada de dos dies en grups de dos investigadors (un sènior i un junior) membres del consorci. Els investigadors joves de cada grup van resumir totes les dades de cadascuna de les possibles situacions que es poden trobar els pacients cirròtics, per després consensuar-ho amb les investigadors sèniors i escriure el document. “D’una banda, es van definir els conceptes pel disseny d’assaigs clínics per a pacients cirròtics en general”, explica el Dr. Víctor Vargas, “i, després, per a cadascuna de les complicacions específiques de la cirrosi: ascitis, hiponatremia, síndrome hepatorrenal, infeccions bacterianes, encefalopatia hepàtica i acute on chronic liver failure, a més de la qualitat de vida en relació amb la salut”.

Fins ara no hi havia un document tan complet que reunís totes les situacions dels malalts amb cirrosi. Ara, amb aquesta guia, s’ha unificat globalment tots els aspectes dels pacients cirròtics descompensats, gràcies a disposar d’un disseny d’assaigs més acurat. En el futur, els investigadors podran extreure millors conclusions dels assaigs clínics d’aquesta malaltia.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.