Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
A les noves instal·lacions treballen de manera continuada un total de 51 professionals en cinc àrees altament especialitzades: malalties de transmissió sexual, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi, atenció pediàtrica en aquests àmbits i laboratori de diagnòstic microbiològic
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat avui el Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron. A les noves instal·lacions treballen de manera continuada un total de 51 professionals en cinc àrees altament especialitzades: malalties de transmissió sexual, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi, atenció pediàtrica en aquests àmbits i laboratori de diagnòstic microbiològic. Tot i que el dispositiu funciona des de l’any 2013 integrat a Vall d’Hebron, el recentment estrenat Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron permet agrupar totes les tasques assistencials en un mateix espai, el que suposa una atenció més àgil i de qualitat per als pacients.
Acompanyada pel Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron; el Dr. Benito Almirante, director del Programa d’Atenció Especialitzada Drassanes-Vall d’Hebron i cap del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron; i la coordinadora d’infermeria del centre, Montserrat Llinàs; la consellera Alba Vergés ha visitat les noves instal·lacions i ha conegut de primera mà els professionals que hi treballen, així com els pacients que atén en un dia d’activitat normal. La consellera de Salut ha destacat que es tracta “d’un centre pioner al nostre país, amb programes també pioners i al costat de la comunitat” i ha posat en valor les gairebé 78.000 atencions que va dur a terme durant el 2018. Alba Vergés també ha explicat que el districte on està situat aquest equipament, Ciutat Vella, té una elevada densitat de serveis i una manca d’espais i ha recordat que aquest districte compta amb tres centres d’atenció primària que necessiten nous espais: els CAP Raval Nord, el Gòtic i el de la Barceloneta. En aquest sentit, ha emplaçat a l’Ajuntament de Barcelona a cedir els terrenys per a la seva construcció. “És ja una urgència imminent decidir l’espai on es construirà el CAP Raval Nord i també els altres dos centres”, ha avaluat la consellera, perquè el Departament de Salut, que “ja ho té tot a punt”, pugui construir els nous equipaments i posar-los a disposició de la ciutadania.
“Amb el nou Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron continuem avançant en la immediatesa en l’atenció al pacient i l’eficiència en el tractament”, ha destacat per part seva el Dr. Albert Salazar. El subdirector general de Drogodependències; Joan Colom; el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon; el gerent territorial de Barcelona de l’ICS, Rafael Ruiz; el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona (CBS), Jaume Estany; la directora d’Estratègia i Coordinadora del CBS, Roser Vicente; i la responsable d’ITS/VIH de l’ICS, Mireia Alberny; també han participat en la visita.
El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron va realitzar un total de 77.883 visites el 2018: d’aquestes, 35.305 van ser relatives a malalties de transmissió sexual, 24.051 van correspondre a salut internacional i medicina del viatger i 18.527 van ser sobre tractament i prevenció de la tuberculosis. Des de principis d’any i fins al juny, ha portat a terme un total de 43.984 visites, 21.084 relatives a malalties de transmissió sexual, 12.976 sobre salut internacional i medicina del viatger i 9.924 sobre tuberculosis. “Al nou centre Drassanes-Vall d’Hebron treballa un equip de professionals amb una alta especialització i vocació de servei per garantir l’equitat i la universalització de l’atenció sanitària amb col·lectius d’especial vulnerabilitat”, valora el Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron.
De cara a garantir una atenció el més eficaç i immediata possible, resulta crucial el paper de l’equip d’infermeria, format per 16 professionals. El 2018, els infermers van atendre el 48% del total de les visites del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron. Enguany el Col·legi d'Infermeria de Barcelona ha distingit l'equip d'Infermeria de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual amb el premi a la bona pràctica assistencial per l’excel·lència en l’atenció al pacient.
Malalties de transmissió sexual
Dins d’aquesta àrea cal destacar dos programes d’especial rellevància: el programa Drassanes Exprés i l’administració de terapèutica tipus PReP (profilaxi de la infecció pel VIH preexposició en persones amb alt risc de contagi). El programa Drassanes Exprés possibilita que qualsevol persona sense símptomes i amb conductes sexuals de risc accedeixi a un circuit de diagnòstic ràpid i accés precoç al tractament de les infeccions de transmissió sexual (ITS), respectant en tot moment la confidencialitat dels usuaris del programa. Drassanes Express va iniciar-se el novembre de 2016 i fins al juliol de 2018 ha realitzat 7.289 proves diagnòstiques, amb un total de 1.128 proves positives (un 15,05%). El temps mitjà de resposta dels resultats va ser inferior a les 6 hores en el 86,4% dels casos atesos i van poder obtenir-se per SMS o correu electrònic. El 85,4% dels usuaris amb algun resultat positiu va ser visitat al centre abans de les 72 hores. Pel que fa al programa de la PReP, va posar-se en marxa el 2017 i en l’actualitat es continuen controlant un total de 84 usuaris.
Salut internacional i medicina del viatger
Un total de 10.000 persones van visitar-se en el marc del programa d’assessorament i de vacunació als viatgers a zones de risc de malalties tropicals, amb més de 17.000 dosis de diferents vacunes administrades i més de 3.000 pautes de quimioprofilaxi. Dins aquesta àrea destaca el programa de Salut Comunitària, dirigit en especial a poblacions immigrants en situació de vulnerabilitat. Durant el 2018 va atendre 1.614 persones, el 46% d’elles dones. La participació en el Programa Pacient Expert del Departament de Salut ha permès formar a 4 persones afectades de la malaltia de Chagas, que posteriorment han estat formadores a través de 6 edicions de 46 persones afectades per aquesta malaltia.
Com a novetat, enguany el programa INNOBICS (gestió integral de la innovació oberta a l’ICS) juntament amb la Direcció de Cures de l'ICS, van seleccionar la nostra Unitat de Salut Internacional i Atenció al Viatger per posar en marxa aquest juliol el projecte de dues consultes d'Infermeria de Pràctica Avançada (IPA) en atenció al previatge. Dues infermeres expertes en salut internacional desenvolupen una consulta personalitzada on s'indiquen les vacunes a administrar i s'informa de les mesures preventives perquè l'usuari pugui viatjar en les millors condicions possibles.
Tractament i prevenció de la tuberculosi
Durant l’any 2018 s’han realitzat més de 3.000 visites de detecció sistemàtica en col·lectius amb un risc augmentat de patir tuberculosi: usuaris de menjadors socials, albergues, unitats de deshabituació d'alcohol i drogues o centres d’internament de menors immigrants, entre d’altres.
Laboratori de microbiologia
El Laboratori de Microbiologia es caracteritza per la seva alta eficiència i celeritat: de les 10.484 proves diagnòstiques que va portar a terme l’any passat, 5.791 van ser amb caràcter urgent. En el laboratori es disposa de tota la tecnologia necessària per efectuar el diagnòstic ràpid de certes malalties transmissibles, mitjançant la biologia molecular, i de tècniques convencionals que permeten el diagnòstic i el seguiment d’algunes d’aquestes malalties.
Atenció pediàtrica
En el centre existeix un equip de metges pediatres dedicats a l’atenció als infants en les àrees d’especialització. Les visites de pediatria representen un 7,8% del total (6.088 visites el 2018). També s’atenen a adolescents amb sospita de malalties de transmissió sexual i es porta a terme un programa específic d’atenció a menors estrangers no acompanyats en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.