Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El Dr. Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de Vall d'Hebron, coordinarà el Pla de catàstrofes europeu per donar resposta a situacions excepcionals que involucrin malalts amb grans cremades. Els avenços s’han presentat en el marc del congrés europeu de cremats i coincidint amb el 50è aniversari de la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron.
Poder obtenir pell sintètica mitjançant bioimpressores 3D és un dels principals avenços que s'han presentat aquest matí en el 17è Congrés de la European Burn Association (EBA) que se celebra a Barcelona. Es tracta d’un procediment que permetrà obtenir pell artificial ràpidament i alhora ajudarà a prevenir més fàcilment les infeccions.
El Dr. Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de Vall d'Hebron i president del Congrés ha avançat avui que està previst que cap a finals d'any l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) doni llum verda a aquesta tecnologia.
Altres avenços importants que es presenten en el Congrés de l'EBA són les teràpies regeneratives, com les ones polsades i la pell cultivada en les quals la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron és pionera a nivell estatal en la seva utilització. "La teràpia amb ones polsades permet alliberar factors de creixement que ajuden a les cèl·lules del mateix cos a activar-se per guarir les cremades que abans s'havien d'intervenir quirúrgicament", ha explicat el Dr. Joan Pere Barret.
Una altra tècnica que ha permès millorar la recuperació dels pacients i que es desenvolupa a Vall d'Hebron és el desbridament enzimàtic que consisteix en l'aplicació d'un producte sobre les cremades que el que fa és netejar la pell morta respectant el màxim possible la pell viable, viva, que queda per sota de la cremada.
Amb aquestes dues tècniques el que s'aconsegueix és reduir el nombre de cirurgies i que en les cirurgies que no es poden evitar els resultats siguin millors ja que es preserva la màxima dermis possible i per tant el pacient tindrà menys cicatrius i una qualitat estètica millor.
Durant el Congrés, el Dr. Barret serà nomenat President de la European Burn Association, un càrrec que ocuparà durant els dos anys vinents.
D'altra banda, l'equip d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d'Hebron ha tingut una important presencia en el Congrés. La Dra. Patricia Guilabert, metge especialista en anestesiologia, ha presentat els resultats de l'últim estudi que han realitzat sobre fluidoteràpia en el pacient amb cremades i ha compartit amb tots els assistents les últimes actualitzacions en la reanimació del pacient cremat durant una sessió plenària que ha estat moderada pel Dr. Barret i ha comptat també amb la participació de la psicòloga de la unitat, Sara Guila Fidel, juntament amb ponents internacionals.
Des de fa un parell d'anys l'EBA està treballant en la creació d'un pla de catàstrofes en l'àmbit europeu que sigui capaç de donar una resposta ràpida i efectiva davant d'una situació excepcional que involucri malalts amb grans cremades i que sobrepassi la capacitat organitzativa d'un estat membre.
Els següents passos, que ja estaran coordinats pel Dr. Barret, són la implementació d'aquest pla que resultarà especialment útil en països mitjans i petits. "Aquest protocol contempla la creació d'equips mèdics de diferents unitats europees que s'activarien en cas de catàstrofe per desplaçar-se immediatament al lloc per fer el triatge, avaluar la situació i organitzar el trasllat dels malalts", ha comentat el Dr. Barret.
La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d'Hebron, amb el Dr. Marcelino Bàguena al capdavant, ha presentat dues comunicacions durant el Congrés.
En la primera d'elles, "Clinical characteristics of critical burn injury at Vall d'Hebron University Hospital: a retrospective analysis" s'ha evaluat la mortalitat en els darrers anys i conclou que, segons els scores de gravetat, la mortalitat registrada entre els pacients ingressats a l'UCI de cremats de Vall d'Hebron és significativament menor comparada amb altres centres de l'estat i amb la biografia publicada.
La segona comunicació, "Algorithm for airway management in critically ill burn patients with smoke inhalation injury at emergency room", és la presentació d'un algoritme per al maneig de la via aèria del pacient gran cremat amb inhalació de fum, amb l'objectiu de millorar la seguretat d'aquests pacients.
50 anys de la Unitat de Cremats de Vall d'Hebron
Coincidint amb el Congrés, la Unitat de Cremats de Vall d'Hebron celebra el seu 50è aniversari. Una unitat pionera que va ser creada pel Dr. José Antonio Bañuelos i que al llarg d'aquestes dècades, en les que mai ha tancat les seves portes, ha hagut d'afrontar situacions molt complexes com l'atemptat de l'Hipercor l’any 1987 o l'explosió de Gavà en el 2008, entre d’altres.
Cada any 2.500 pacients són atesos a la Unitat de Cremats de Vall d'Hebron, dels quals uns 500 necessiten hospitalització i la resta són atesos a l'hospital de dia. Actualment els professionals treballen per millorar i augmentar els tractaments en l'hospital de dia, l'hospitalització a domicili i la telemedicina, ja que això permetrà que la Unitat de Cremats pugui oferir tractaments regeneratius a més pacients, augmentar la rehabilitació a l'hospital, que es puguin dur a terme tècniques més complexes i tractar a un ventall més ampli de pacients.
"És un orgull tenir una unitat multidisciplinària que ofereix totes les especialitats que es requereixen pel tractament dels malalts cremats", afirma el Dr. Barret. "Ens hem consolidat com a referent estatal, som el model a seguir per altres unitats i tenim experiència tant en el maneig de catàstrofes com en la utilització de les tecnologies més innovadores", ha afegit.
Cirurgia Plàstica i Cremats, Hospital Traumatologia, Rehabilitació i Cremats
Cures Intensives Pediàtriques, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.