El Síndrome de la Fatiga Crònica: una entitat clínica ben definida i amb segell molecular específic

La XV Jornada d'Avenços en el Síndrome de Fatiga Crònica va ser organitzada i acollida per l'Hospital Vall d'Hebron. Les últimes novetats en el diagnòstic d'aquest síndrome van ser exposades durant les Jornades. 

16/05/2017

El passat 3 de maig, es va celebrar a l’Hospital Vall d’Hebron la XV Jornada d’Avenços en el Síndrome de Fatiga Crònica (SFC). Les jornades van ser organitzades per la Unitat de Síndromes de Sensibilització Central de l’Hospital Vall d’Hebron, que va ser recentment acreditada amb l’excel·lència per part del Departament de Salut de la Generalitat. L’esdeveniment va ser dirigit per la Dra. Sara Marsal i coordinada pel Dr. Jose Alegre, que també són investigadors de la Unitat de Malalties Sistèmiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En aquesta trobada diferents investigadors van explicar descobriments en el seu camp d’investigació dins el SFC. Una característica diferencial d’aquestes jornades és que estan especialment dirigides a pacients i a les seves famílies. S’apropa així als afectats els últims avenços tant en diagnòstic com en tractament de la malaltia que pateixen.

En el camp del dolor van exposar els seus coneixements els Drs. Jesús Tornero y Victor Mayoral de l’Hospital de Guadalajara i del de Bellvitge respectivament. Van destacar que l’abordatge del dolor que pateix el pacient s’ha de fer de manera multidisciplinària, i es necessària la formació dels metges d’atenció primària per aconseguir-ho.

En el camp de la nutrició la Dra. Almirall, referent en Fibromiàlgia a Vall d’Hebron va explicar les últimes novetats en relació als aliments i com afecten als pacients de fibromiàlgia. El més recomanable és portar una dieta mediterrània i es desaconsella seguir altres dietes.

En la taula de debat sobre SFC la Dra. Luisa Aliste va comentar el perfil clínic dels pacients amb SFC obtingut després d’un estudi i anàlisi estadístic en que es van incloure més de 2.000 casos diagnosticats.

 El Dr. Joaquin Fernández Sola, referent en Fatiga Crònica de l’Hospital Clínic, per la seva part, va parlar sobre les millores en el diagnòstic i com aquest és cada cop més precís i senzill de realitzar seguint criteris simptomàtics i d’història clínica.

També va intervenir en la jornada la presidenta de l’Associació catalana d’Afectades i Afectats de Fibromialgia i altres síndromes de sensibilització central, apropant als assistents l’impacte social que tenen aquests síndromes.

El punt més innovador de l’esdeveniment el va aportar la biòloga Esther Ramírez, especialitzada en biologia de sistemes, que va explicar la importància de l’anàlisi computacional per determinar les alteracions en el metabolisme cel·lular implicades en l’origen de la fatiga crònica. Cada cop es coneixen millor els mecanismes cel·lulars que estan alterats en aquesta patologia, però encara queda molt per investigar ja que es tracta de malalties complexes en que poden intervenir molts factors. Aquest anàlisi computacional també podria tenir utilitat per la identificació de subgrups de pacients dins d’aquesta malaltia. Amb un segell biològic determinat podria obrir-se un nou camí per al diagnòstic i tractament personalitzat d’aquestes afectacions en el futur.

 

Síndrome de la Fatiga Crònica 

El síndrome de fatiga crònica s’inclou dins els anomenats Síndromes de Sensibilització Central (SSC), un conjunt de síndromes entre els quals es troba també la fibromiàlgia.

Aquest conjunt de malalties han estat reconegudes en els darrers anys i la seva prevalença és cada vegada més alta. Són  patologies cròniques, d'origen desconegut i especialment invalidants.

El Síndrome de la Fatiga Crònica, en concret, es caracteritza per la presencia d’un profund cansament tant físic com mental, que no es pot atribuir a cap causa específica i que en molts casos impedeix a la persona afectada dur una vida normal. No es presenta després d’un esforç sinó al realitzar les activitats diàries o fins i tot en repòs. Les principals diferencies entre aquestes dos malalties son que la fibiomialgia es una malaltia primària del dolor, que es caracteritza per presentar el que la pateix més de 18 punts de dolor. El síndrome de la fatiga crònica, en canvi, es caracteritza per ser una malaltia de immunoinflamatòria de base genètica en la qual es pateix fatiga invalidant durant més de 6 mesos.

A més, la meitat de pacients que pateixen fatiga crònica també presenten fibromialgia, el principal símptoma de la qual és El dolor musculoesquelètic. Aquest tipus de dolor és fàcilment diferenciable d’altres tipus de dolor com l’articular característic de malalties com l’artrosi, la qual cosa facilita el diagnòstic. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.